15. marraskuuta 2013

Ajatuksia ylioppilaskirjoituksista

large (8)

Se ei tosiaankaan tule ilmaiseksi. Itse aloitin lukemaan kirjoituksiin jo kesälomalla ja viimeisinä viikkoina vietin välillä kuusikin tuntia kirjastossa pänttäämässä. Suosittelen muuten lämpimästi kirjastoa lukupaikkana! Mulla se ainakin oli paljon tehokkaampi vaihtoehto kuin kotisohva, jossa helposti sai otettua pikku päikkärit lukemisen lomassa ;-)

Tänään aamulla seitsemän pintaan kirjauduin sisään Wilmaani katsomaan olisiko YO-tulokset jo tulleet. Petyin hieman, koska sivut olivat vielä tyhjät. Minulla alkoi koulu kahdeksa ja kuulin käytävien koneilla istuvien abien suista innokasta hihkumista ja puheen helinää. Tiesin, että nyt ne ovat siellä. Näpyttelin itseni nopeasti puhelimellani Wilmaan, ja siellä ne tosiaan komeilivat nimittäin mun ensimmäiset ylioppilaskirjoitus arvosanat - kaksi E:tä. Olin niin onnellinen, että mun suupielet olivat varmaan korvissa asti, kun yritin helpotuksesta huojentuneena päästä rappuset ylös korkeilla koroillani ja soittaa samalla äidilleni kertoakseni nämä ilouutiset. Saksassa on aikaeroa - 1 tunti verrattuna Suomeen, joten kello oli siellä hieman yli seitsemän, kun soitin. Arvelin, että äiti olisi jo hereillä laittamassa pienille aamupalaa, ja oikeassa olinkin. Äitini vastasi hyvin huolestuneen kuuloisena puhelimeen: "Mitä nyt?!" Hän ihmetteli aikaista puheluani ja oli täysin varma, että jotain kamalaa on nyt sattunut. Selitin, mistä oli kyse ja oli hyvin lähellä, että silmiini kihonneet onnenkyyneleet alkaneet valua pitkin poskiani, mutta sain kuitenkin pidettyä ne poissa. Olen saanut tämän päivän aikana paljon onnitteluja perheenjäseniltä, poikaystävältä sekä ystäviltä, ja pakko kyllä sanoa, että se tuntuu ihan superhyvältä! Oon tosi ylpeä itsestäni tällä hetkellä.


large (4)


Ajatuksella voit vaikuttaa! Mä esimerkiksi päätin viimeisinä päivinä olla kokonaan stressaamatta, ja sen sijaan luotin itseeni ja kävin itseni kanssa sisäistäpuhetta, että kaikki duuni on nyt tehty ja näillä mennään! Työnsin kaikki epävarmat fiilikset pois mielestäni ja istutin päähäni ajatuksen, että mähän osaan!


large (11)


Vaikka joinakin päivinä lukeminen tuntuisi raskaalta, älä luovuta!

Mulla lähti jo alustavissa molemmat aineet E:nä matkaan, mutten uskaltanut vielä iloita tai kertoa niistä täällä blogissani, koska pelkäsin koko ajan, että pisteet laskisivat, ja ne tulisivat takaisin M:inä. Näin ei kuitenkaan käynyt, joten nyt voin ylpeänä kertoa teille, että sain sekä keskipitkästä ruotsista että yhteiskuntaopista eximiat. Ja kaikille niille tiedoksi, jotka eivät ymmärrä lukion arvosanoista mitään: eximia vastaa numerona n. yhdeksikköä, ja se on toiseksi paras arvosana laudaturin jälkeen.


large
Jos joku aihe ei nappaa, sivuuta se ja keskity olennaiseen, tärkeisiin asioihin ja pyri hahmottamaan suuria kokonaisuuksia. Se on paljon tärkeämpää kuin pienten faktatietojen osaaminen.
large (5)

Pidä tavoitteet korkealla!


Ylioppilaskirjoituksista mulla on vasta alle puolet takanapäin, mutta näiden ansiosta lähden luottavaisin mielin kevään ylioppilaskirjoituksiin. Keväällä kirjoitan lyhyen matematiikan, äidinkielen, lyhyen saksan ja pitkän englannin. Olen aina pärjännyt koulussa hyvin. Yläasteelta lähtiessäni päättötodistukseni keskiarvo oli muistaakseni 9,4. Tälläkin hetkellä lukiossa kaikkien aineideni keskiarvo lähenetelee yhdeksää. Hyvästä koulumenestyksestä huolimatta ylppärit pelottivat sekä jännittivät minua. Odotan itse itseltäni paljon, ja ajattelen, että muutkin odottavat. En tosin tiedä, onko se totta, mutta sellainen tunne minulla on, koska olen "aina pärjännyt hyvin" koulussa. Mulla oli siis melkoiset paineet suoriutua kokeista kunnialla. Pelkäsin alisuoriutuvani, meneväni lukkoon, unohtavani tai yksinkertaisesti etten osaisi. Aloitin valmistautumaan kirjoituksiin hyvissä ajoin kesälomalla, ja vietinkin monta tuntia viikossa rantsussa lukemassa. Sain rantsussa lukiessani oppimisen ohella kaupanpäälle hyvän rusketuksen, joka tottakai motivoi lukemaan (ruskettumaan) lisää.


large (7)


Ja tsemppinä kaikille vaaleaveriköille, kyllä meistäkin löytyy sitä älyä! ;-)


large (10)


Avain menestykseen on sinussa itsessäsi.

Ennen lukemaan aloittamista päätin, että tavoittelisin molemmista aineista E:tä. Mutta luku-urakan alkumetreillä jo ajattelin, että ehkä ruotsista olisi realistisempaa tavoitella M. Lukemisen ja abikurssin myötä aloin kuitenkin elättelemään toiveita myös ruotsissa E:stä. Käytännössä voisin sanoa, että opin ruotsin kielen kunnolla vasta lukiessani ylppäreihin. Yhteiskuntaopin kanssa olin pitkään hieman epätoivoinen, koska tuntui, ettei taloustieto napannut ollenkaan, enkä tuntunut millään muistavan kaikkia korkojuttuja ja taseita sun muita. Loppusuoralla aloin kuitenkin tuntemaan oloni hieman itsevarmemmaksi myös yhteiskuntaopin suhteen. Selviydyin kokeista kunnialla ja nyt, kun lopulliset tulokset ovat tulleet, olo on todella helpottunut.


large (6)


Usko itseesi!

Mitä haluankin sanoa nyt teille kaikille, joilla ylppärit on vielä edessä, on se, että niitä on ihan turha stressata. Se on kyllä helpommin sanottu kuin tehty, myönnetään, mutta kannattaa kokeilla! Aloittakaa sen sijaan valmistautuminen hyvissä ajoin ja asettakaa itsellenne tavoitteita. Mulla esimerkiksi auttoi, että päätin aina ennen kuin aloitin lukemaan jonkun tietyn sivumäärän, joka mun pitäisi lukea sinä päivänä. Jos teitä jännittää itse kirjoitustilaisuus, kuten mua aluksi, niin miettikää jotain isoa saavutustanne tai rohkeaa tekoanne elämässänne. Mä ajattelin, että mä oon hei selvinnyt MM-kilpailuistakin, joten kyllähän mä nyt pari koettakin hoidan! Lukiessanne ylppäreihin, tehkää muutakin kuin vain lukekaa. Liikkukaa, nähkää kavereita, katsokaa leffoja ja muuta mukavaa. Se pitää mielen virkeänä ja lukemisen tehokkaampana. Musta oli ihan parhautta aina uuvuttavan lukupäivän päätteeksi käydä vetämässä kunnon hikitreeni salilla tai paeta lukustressiä cheertreeneihin, joissa unohdin kaikki huolet ja murheet. Tärkeää on myös pitää tavoitteet korkealla! Aina voi tavoitella parasta, siinä ei häviä mitään.

large (1)

Älä pelkää unelmoida suuria!

84 kommenttia:

 1. Onnea Anni! :) Ihan mahtavaa. Itselläni oli myös hymyssä ja onnenkyynelissä pidättelemistä, kun terveystieto pysyi L:ssä, minä se lähtikin.

  Hyvä kirjoitus, täyttä asiaa ja varmasti tsemppaa tulevia abeja ja meitä nyt kirjoittaviakin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Onneksi okoon laudauturin johdosta :)

   Poista
 2. Oii, paljon paljon onnea! :))

  VastaaPoista
 3. Onnea hyvistä tuloksista! :) Itse sain vuosi sitten myös kaksi E:tä, biologiasta ja keskipitkästä ruotsista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! :) Musta E on ihan superhyvä arvosana, mutta olisi kyllä kiva yksi L:kin ottaa jostain aineesta ;)

   Poista
 4. Upeeta !!!! Täällä me lukijatkin olemme ylpeitä sinusta anni!!! Mahtava suoritus!

  VastaaPoista
 5. Jes, hienoa Anni!

  Itse täällä vielä odottelen omia tuloksiani. Wilmassa ei näy vielä mitään, vaikka ne ovat ennen tulleet sinne aikaisin! Outoa.. En malta odottaa, että näen tulokset, sillä parista aineesta on kiinni tuleeko minusta ylioppilasta nyt syksyllä!

  VastaaPoista
 6. mahtavaa Anni !<3
  oon niin onnellinen sun puolesta ja todella mahtavaa!(:
  voit olla todella ylpeä itsestäsi!

  VastaaPoista
 7. Todella hieno juttu! Olen ylpeä susta, onnea! :)

  VastaaPoista
 8. tosi hienoo, onnee! :) toivottavast itelläki menee ens syksynä yhtä hyvin hah :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne menee, kunhan vaan teet kovasti töitä niitten eteen! :)

   Poista
 9. mitä tohon youtubeen pitää kirjottaa että löytää ne uusimmat kisavideot ? :) siltä tampere viikonlopulta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, onko youtubessa näkyvillä enää julkista videota :-/

   Poista
  2. Aih, oisin niin halunnu nähä :(

   Poista
 10. Hei onnea paljon ! Itsekin kirjoitin nyt yhteiskuntaopin ja niinhän siinä kävi että nuolaisin ennen kuin tipahtaa... Se nimittäin lähti E:nä mutta lopullinen tulos oli M, vain pistettä vajaa E :(
  Mutta onnea nyt sulle kuitenkin :D

  VastaaPoista
 11. Kiitos Anni tästä postauksesta ja onnea! Itsekin sain tänään ruotsista E:n ja olin ihan tyytyväinen itseeni :) Kuitenkin pakko jakaa sinulle eräs traumatisoiva kokemus aiheesta: vaari kyseli alustavia kirjoitusten tuloksia ja vastasin ihan hyvillä mielin näyttävän siltä, että ruotsista tulee E, se toisiks paras. Vaarin tyly kommentti tähän oli vain: "Noh, keväällä sitten paremmin". Sen takia halusin kiittää sinua postauksesta, koska meissä on paljon samaa: kunnianhimoisuus ja yhtä korkea yläasteen päättötodistuksen keskiarvo ;D Joten voit vain kuvitella miten paljon tuo vaarin kommentti on minua kaivellut, vaikka se tais sen vitsillä esittääkin (kenellä on huumorintajua tuollaiseen klo 7 aamulla??) Minäkin voin siis olla tyytyväinen itseeni, vaikka ei L:lää tullutkaan :--D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, siis tottakai saa ja pitääkin olla ylpeä, jos saa E:n! :) Se on mun mielestä superhyvä arvosaa! :)

   Poista
 12. Hei onnea tosi paljon! :) Itselläni on nyt keväällä vuorossa ekat ylppärit ja yh:han se mullakin ois edessä! Ja eniten toi taloustieto jännittää kun se on tosiaan aika pikkutarkkaa. Mutta E:tä mäkin lähden tavoittelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mulla taloustieto oli hankalin :s Tsemppiä sulle kevään ylppäreihin!

   Poista
 13. tykkään hirmuisesti noista motivaatiokuvista! zemppaa kyllä abiturienttien lisäksi jo meitä,ketkä on jo esim valmistunut ja lukee tuleviin pääsykokeisiin.. ;) !!

  onnea kahdesta E:stä, oot fiksu tyttö!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Kiitos kovasti. Mullakin on luultavasti keväällä myös pääsykokeet selätettävänä.. :S

   Poista
 14. Paljon onnea tosi hyvästä tuloksesta!! :-)

  VastaaPoista
 15. Onnee tosi paljon kaksois E:stä! <3 Mä muistan kun olin italiassa silloin samaan aikaan ku teillä oli ne jotkut cheerleader kisat sielä :) Näin sut jossain sielä riccionen kadulla ja nyt harmittaa etten tullut moikkaamaan :( pelkuri kun olen! Ajattelin että ihmettelisit jos tulisin sulle jotain puhuun mutta miks sä sellasta tekisit? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) En olisi varmasti ihmetellyt, muuten kuin, että miten siellä on suomalainen ;-D Mutta musta on kiva nähdä, että millaisia ihmisiä siellä ruudun takana lueskelee mun blogia :)

   Poista
 16. Onnea, tosi hyvä suoritus!! :) mitkä suunnitelmat sulla on jatko-opiskelujen suhteen? Jos siis niistä haluat vielä täällä blogissa kertoa :) aiotko hakea jonnekin jo heti lukion jälkeen vai pidätkö välivuotta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauppatieteitä olisi vissiinkin tarkoitus lähteä opiskelemaan ja ennen sitä ehkä katsella hieman maailmaakin.. :) Saa nähdä!

   Poista
 17. Paljon onnee! Täältäkin tuli E tänää reaalista!(:

  VastaaPoista
 18. Paljon, paljon onnea huippusuorituksesta!! <3 Voisitko tehdä postausta opiskeluvinkeistä? :) Olisi kiva kuulla miten sä opit parhaiten ja millainen on/oli tyypillinen kirjoituksiinlukupäiväsi, eli moneltako aloitit, paljonko pidit taukoja jne! Mitä arvosanoja tavoittelet muista aineista? :) Paljon tsemppiä myös tuleviin kirjotuksiin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Voisin vaikka tehdä sellaisen postauksen lähempänä kevään ylppäreitä :)

   Poista
 19. Mahtionnittelut sinulle ! Olet kyllä ikäiseksesi todella fiksu nuori nainen, olet oivaltanut jo sellaisia asioita elämästä, jotka eivät aukene joillekin ihmisille koskaan. Opiskeluun panostaminen kannattaa aina.

  VastaaPoista
 20. Hei, mahtavaa! Hurjasti onnea! Mäkin jännäilin tänään aamulla lopullisia arvosanoja, ja helpotuksen kyyneleet olivat kyllä täälläkin lähellä, kun sekä yhteiskuntaoppi että lyhyt matikka tulivat turvallisesti E:n puolella takaisin. :) Hyvä me, hahah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tupla E on tuplasti parempi ;-) Onnittelut myös sinne suuntaan!

   Poista
 21. onnea anni!!! :) oot kyllä niin mun esikuva tuolta sun asenteeltas! huh huh.. sulta saa motivaatiota ja inspiraatiota niin urheilun, terveelisen syömisen ja elämäntavan, sekä vielä koulutuksen saralla. kiitos:)

  VastaaPoista
 22. Onnea paljon hyvistä tuloksista! :)

  Itse oon puolestani itkenyt koko päivän, jäin terveystiedossa vain YHDEN pisteen päähän E:stä... eipä auta kuin mennä keväällä uusimaan :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi :-( Keväällä paremmalla onnella sitten! Kiitos Saara :)

   Poista
 23. siiis niin wau oikeesti!!! onnea ihan älyttömästi ja nyt saat hetken noist kirjotuksista varmaa levähtää ;) jännä muuten et essi värjäsi hiuksensa! oliko jokin erityinen syy? :) essi voi vastata jos haluaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Sillä taisi olla vain meidän kämppiksen pidennykset aseteltuna päähän ;-D

   Poista
 24. Onnea munkin puolesta!:) Ite kirjoitan jo keväällä italian ja pakko myöntää että stressi alkaa jo pikku hiljaa nostaa päätään :/ mutta enköhän mä selviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, noh vielä ei kannata stressata! :) Kunhan vaan aloitat hyvissä ajoin niin nou hätä :) Selviät varmasti.

   Poista
 25. Onnee hyvistä arvosanoista! :-) mulla taas kävi päinvastoin. Pitkä ruotsi pysy B:nä ja yhteiskuntaoppi C:nä, kahta pistettä vaille M. Oon pettynyt mut onneks keväällä voi mennä uusimaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih :/ Jep, onneksi uusiminen on mahdollista! Kiitos :)

   Poista
 26. Ihan mahtavaa, paljon onnea Anni! =)

  ps. olisitko ihana ja vastaisit parin edellisenkin postauksen kommentteihin joihin et oo vielä vastannut? =)

  VastaaPoista
 27. Vau, upee suoritus Anni! <3

  VastaaPoista
 28. Hurjasti onnea hyvästä suorituksesta! Mun on pakko kysyä sulta että mitä kirjasarjaa luit yhteiskuntaopissa?:) itselläni olisi tarkoitus kirjoittaa se keväällä, ja haluaisin lukea kolme eri kirjasarjaa. Forum sarjaa on käytetty koulussa, mutta jos tiedät muita hyviä kirjasarjoja niin vinkit olisivat erittäin tervetulleita.

  Mukavaa loppusyksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!! :) Mä luin kanssa Forumia!

   Poista
 29. Hurjasti onnea hyvistä tuloksista! Itsellä edessä ruotsi keväällä kun sen jo kakkosella kirjoitan. Jännittää jo nyt koska koulussa oon aina suhteellisen hyvä ollut. Kiitoksia siis tästä postauksesta tästä oli apua kevättä varten! :')

  Mukavaa viikonloppua sinne päin ja pidä sama asenne kaiken suhteen saan sulta hirmusesti motivaatiota! Kiitos siitäkin! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Turha jännitys pois ja eikun kunnolla valmistautumaan :) Kiitos samoin ihana!

   Poista
 30. Vau! Onnea noista!! :)
  Voisitko tehdä postauksen sun opiskelusta ylppäreihin? Miten luit ja kuinka paljon viikossa? Erilaisia vinkkejä? Oot upee ja inspiroit mua!!! Ja mihin kauppiksiin aattelit hakea? :) kiitos etukäteen :)♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo teen vaikka sitten keväämmällä, kun taas se on hieman ajankohtaisempi aihe :) Olen pohtinut hieman Turkua tai Tamperetta :) tai sitten ihan vaan Helsinki. Riippuu silloisesta elämäntilanteesta :)

   Poista
 31. onnittelut mahtavista arvosanoista :)!

  VastaaPoista
 32. Vau, todella paljon onnea! Mulla tuli kyyneleet silmiin kun luin tän tekstin, tuli hyvä ja sellanen olo että kyllä mä selviän :) kirjotit tosi kauniisti ja ihanat noi kuvat ja tekstit väleissä :)
  Kiitos ihanasta blogista, se on pelastanut monta huonoa päivää! <3

  VastaaPoista
 33. näin sen sun kuvan instagramissa ja olin niin ilonen sun puolestas! itse olen vielä peruskoulun viimesellä luokalla ja toivoisin kans et voisin joskus onnistuu noin niinku sä koska en oo ite mitenkään hyvä koulussa :) onnea tosi paljon!

  VastaaPoista
 34. Onnittelut!! :) En oo kovinkaan ahkera kommentoija, mutta nyt oli kyllä pakko tulla sanomaan, että tää sun blogis on ihan huippu ja odotan aina sun postauksiasi ja vielä tällä postauksella sait mutkin motivoitumaan ja suuntamaan lukemaan bilsaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih ihana, kun tulit kommentoimaan! Se motivoi mua postailemaan ;-)

   Poista
 35. Onnea hyvästä suorituksestasi!! Olen JO nyt stressannut kirjoituksista, vaikka ne eivät olekaan vielä edessä. Viimeksi viimeyönä näin kauheen painajaisen, että pänttäsin hullun lailla ja silti epäonnistuin. Aamulla oli tosi surkee fiilis ja pelkkä yo-kirjoitusten ajatteleminenkin masensi. Mutta nyt kun luin sinun kirjoituksesi aiheesta ja olit laittanut väliin I-H-A-N-A-N tsemppaavia lauseita, niin mulla nousi hymy suupieliin. Tuli pieni tunne, että ehkä mäkin selviän kirjoituksista.:-) Kiitos hirveesti tästä postauksesta!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, turhan stressit pois ja valoisin mielin kohti tulevaa! Ei se NIIN paha ole ;-) Kiitos <3

   Poista
 36. Ihan superisti onnea Anni! Ihanasti kirjoitettu teksti, tuli itellekin hymy huulille :) sinä voit olla niiiiin ylpeä itsestäsi! Olet todella hyvä roolimalli nuoremmille :)

  VastaaPoista
 37. Onnea hyvistä arvosanoista! :)
  Ite kirjoitin äikän ja terveystiedon, molemmista tuli M mikä oli tavoitteena! Terveystiedon kirjotin kipeänä joten ajattelin että ois mennyt huonommin.. Oon hyvin tyytyväinen itseeni :) Vähän vaan jo ärsyttää kun tiedän että valmistuessa ihmisiä tulee hyvin todnäk kiinnostamaan enemmän mun lakki kun se että saan samalla myös ammatin, mut no, on ainakin hyvää kerrottavaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti ja onnea myös sinulle tavoitteesi saavuttamisesta! :)

   Poista
 38. Onnea paljon hyvistä tuloksista! :) Itsekin viime kevään ylioppilaana komppaan jokaista lausettasi, ilman kovaa työtä ei ne eet ja ällät itsestään tule!

  http://ssomethingaboutus.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Jep. Ei duunii, ei tuloksii ;)

   Poista
 39. onnittelut! ps laudatur* ei laudautur ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupsista! Pitää vissiin vähän vielä treenailla tätä oikeinkirjotusta ennen kevään äidinkielen ylppäreitä ;-D

   Poista
 40. Onnittelut hyvistä arvosanoista! : )

  VastaaPoista
 41. Onnea hirveästi! :) näytitkin perjantaina niin iloiselta ja ihan syystäkin! tsemppiä vielä kevään kirjoituksiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitos kovasti, kuka ikinä oletkaan :))

   Poista
 42. Oon itse 8. luokalla ja harrastan kanssa cheerleadingia, koulu stressaa välillä hirveesti ja joskus vaan tuntuu että tarviin paljon lomaa kaikesta, luettuani tän postauksen mulle tuli motivoitunut ja sellanen että jos vaan tsemppaan niin kyllä mäkin voin tehdä jotain noin hienoa! Onnea hirveesti loistavia tuloksia !! :) Tsemppiä myös Sm-kisoihin oon siellä itekkin ja varmasti aijon kannustaa teitä!:)

  VastaaPoista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!