30. syyskuuta 2014

Annoskoot kuriin

Tästä päivästä lähtien pyrin syömään pienempiä annoskokoja. Nyt se on sanottu ääneen ja se lukee täällä blogissanikin mustaa valkoisella! Enää ei ole mahdollista siis perääntyä.

Tiedättekö sen tunteen herkullista ruokaa syödessänne, kun mikään ei tunnu riittävän? Kokoat lautasellesi ison keon sapuskaa ja hotkaiset sen hetkessä kurkusta alas turhia viivyttelemättä. Tartut uudelleen kauhaan ja alat santsata lisää ruokaa lautasellesi, jonka kumoat mahaasi yhtä nopeasti kuin ensimmäisenkin aivojesi ehtimättä hädin tuskin edes tajuta, mitä on tapahtunut. Lopputuloksena sinulla on tukala olo ja turvonnut vatsa, jonka johdosta saatat joutua avaamaan farkkujesi ylimmän napin tai heittäytyä sohvalle pötköttämään "ansaitulle ruokalevolle". Taas tuli syötyä liikaa. Miksen ikinä opi?

Minulle käy näin turhankin usein. Pidän syömisestä. Ruokavalioni on pääpiirteittän todella terveellinen, mutta toisinaan huomaan annoskokojeni olevan ihan valtavia. Saatan vetää samankokoisia annoksia kuin minua huomattavasti suurikokoisempi poikaystäväni ja koulussa söin aina suurempia annoksia kuin ystäväni. Olen aina toki myös urheillut paljon, joten tarvitsenkin päivän aikana tavallista enemmän energiaa, mutta pidemmän päälle ei ole terveellistä syödä itseään ähkyyn lähes jokaisella ruokailukerralla. Siksi olenkin päättänyt alkaa kiinnittää nyt enemmän huomiota annoskokoihini.


large-58

5 vinkkiä pienempiin annoskokoihin:

1. Valitse pienempiä annoksia. Olit sitten kotona tai ravintolassa syömässä, jos sinulla on mahdollisuus vaikuttaa annoksesi kokoon, valitse aina pienempi. On tutkittu, että jos lautasella on suuri annos ruokaa, siitä tulee syötyä enemmän, vaikka normaalisti tulisit kylläiseksi pienemmästäkin annoksesta.

2. Käytä syödessäsi pienempää lautasta. Tutkitusti on todettu, että suurille lautasille otetaan tavallista enemmän ruokaa, jolloin ruokaa tulee myös syötyä tavallista enemmän suurelta lautaselta.

3Syö hitaasti. Pureskele jokainen suupala huolellisesti, älä ahmi, nauti erilaisista mauista ja seurustele ruokapöydässä läheistesi kanssa. Aivosi tarvitsevat aikaa tunnistaakseen kylläisyyden tunteen.

4. Mieti aina kaksi kertaa ennen santsaamista. Lautasen tyhjetessä ennen kuin alat lapata lisää ruokaa lautasellesi, pysähdy hetkeksi tunnustelemaan oloasi ja anna ruoan rauhassa laskeutua. Onko sinulla oikeasti vielä nälkä vai syötkö pelkästä syömisen ilosta?

5. Älä anna näläntunteelle valtaa. Pyri noudattamaan säännöllisiä ruoka-aikoja ja syö vaikkapa hedelmä tai juo lasi vettä ennen ruoka-aikaa, jos sinusta tuntuu todella nälkäiseltä, sillä nälkäisenä tulee tutkitusti ahmittua sekä syötyä enemmän kuin normaalioloissa.

Mitenkäs on asian laita teillä muilla? Osaatteko pysyä sopivissa annoskooissa vai tuleeko toisinaan vedettyä vatsa Cheekiä lainaten aivan "äärirajoille"? Ja jos teiltä löytyy lisää hyviä vinkkejä annoskokojen pienentämiseen, niin pistäkäähän tulemaan. Annetaan hyvän kiertää!

PS. Ajastin tämän postauksen juuri sopivasti Suomen lounasaikaan. Pääsettekin nyt heti kiinnittämään huomiota omiin annoskokoihinne! ;-)

57 kommenttia:

 1. Täytyy myöntää, että itse huomaan syyllistyväni ihan samaan. Syön älyttömän nopeasti ja vain koska ruoka on niin hyvää täytyy santsata toinen lautasellinen :D Hyödyllisiä vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä täysin sama juttu, haha ;-D

   Poista
 2. Täältä löytyy toinen jonka annoskoot ovat liian suuria! mikä siinä onkin, että ruoka on niin hyvää, että pakko ottaa lisää vaikka olisi millainen ähky :D hyvä tsemppaus postaus tähän väliin koska olen itsekkin aloittanut kiinnittää samaan asiaan huomiota omissa ruokailutottumuksissa. jes!

  VastaaPoista
 3. Mulle tuli tätä lukiessä mieleen, että olikohan järkevää tehdä tästä aiheesta kokonainen postaus.. Tää kannustaa ihmisiä tarkkailemaan entistäkin enemmän syömisiään. Kuten sä sanoitkin, syöt terveellisesti. Miksi sitä terveellistä ruokaa ei voisi syödä niin paljon kun haluaa? Sä, joka urheilet/urheilit todella paljon, tarvitset paljon energiaa. Oot siis sitä mieltä, että huolimatta siitä, että tällä hetkellä syöt "jättimäisiä" annoksia ja olet todella hyvässä kunnossa ulkonäöllisesti, sun pitäis syödä pienempiä annoksia? Toisin sanoen, olla vieläkin kireämmässä kunnossa.. Kuulostaa huolestuttavalta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anni valitteli tuossa kuinka tukala ja huono olo tulee kun syö kerralla paljon. Tämä taitaa olla hänen suurin syy miksi hän aikoo pienentää annoskokojaan :) miksi syödä hirveänä ruokaa jos siitä tulee huono olo? :D people are so wierd sometimes... eiköhän Anni huolehdi et saa tarpeeks energiaa kuitenkin

   Poista
  2. Postauksen pointtina oli karsia pois se ns. turha syöminen sekä ruokaöverien vetäminen, jotka tuottavat ruokailun jälkeen vain epämukavaa oloa :-) Jos vähemmästäkin tulee kylläiseksi, niin miksi pitää "väkisin" tunkea kehoonsa enemmän ruokaa kuin tarvitsisi?

   Poista
  3. Ei pidäkään! Mutta kai tajuat, että ilmeisesti tarvitset ne väkisin ängetyn ruoan kalorit, koska et liho, vaan kulutat kaiken --> kun pienennät annoskokoja laihdut, koska saat vähemmän energiaa.........

   Poista
 4. Oon itekin ollut suurista urheilumääristä johtuen aina kova syömään tosi terveellisestä ruokavaliosta huolimatta! Muut aina ihmettelee, miten tällaseen pieneen tyttöön mahtuu niin paljon ruokaa.. Oot oikeessa, että vaikka ruoka olis kuinka terveellistä niin liika on liikaa eikä ihan täpötäysi olo oo yhtään kiva :D..

  VastaaPoista
 5. Siinä kohtaa, kun miettii sitä santsilautasta - juo iso lasi vettä, ja se täysi olo tuleekin välittömästi, eikä tekisi enää yhtään mieli uutta lautasellista ruokaa! :D joudun käyttää tätä aika usein..... U know......

  VastaaPoista
 6. Aaah tämä ongelma vaivaa täälläkin! :D tartun siiis haasteeseen annoskokojen pienentämiseksi ja samalla ruuan terveellistämiseksi ;)

  VastaaPoista
 7. Tää on kyllä niin ristiriitanen sun ig kuviin ja biksukyviin että jopa hieman naurattaa. Ihan kuin kalastelisit niitä "olet mun idoli kroppas kanssa" -kommentteja tällä postauksella. Vaikka siis kyllä, puhut myös asiaa noissa viidessä kohdassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No postauksen tarkoitus ei tosiaankaan ollut tuo, mitä sinä kuvittelit. Ajattelin vain jakaa hieman vinkkejä, joiden avulla saada parempi olo ruokailun jälkeen sen kuuluisan ruokaöverin sijaan..

   Poista
 8. yritätkö laihduttaa/kiinteyttää vai mihin pyrit tällä? :D syöt nii terveellisesti ja urheilet paljon, että ruokaa kuuluukin olla paljon. sit vasta kun painosta tulee ongelma nii kannattais alottaa tämmöstä, eikö? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anni mä niiiin tajuun mitä tarkotat, oon ite ihan samanlainen!! :D ja te ölisijät, Anni ei puhu siitä että söis liikaa ja lihoo omg vaan siitä että syö liikaa ja tulee paska olo. Ettekö oo ikinä kokenu sitä?? Mitä sitten jos kroppa näyttää hyvälle, syö ähkysti ja tulee kauhee olo, ei sillon syömisessä oo mitään kivaa. Mut ai että kun syö SOPIVASTI, näyttää edelleen yhtä hyvälle ja on hyvä olo. Anni puhuu kohtuudesta ystäväiseni, kohtuudesta :)

   Poista
  2. Ja sitä vielä että noi jotkut ei oo tajunnu tän postauksen ideaa... Ihan totta että kun liikkuu paljon pitää syyä paljon, mut sepä se et se paljon syöminen pitääkin osata ajoittaa eikä sillee et vetää kerralla överit 8)

   Poista
  3. Pyrin tällä siihen, että oppisin syömään niin, että tulisin kylläiseksi, mutten ähkyyn. Saavuttamaan siis paremman olon ruokailun jälkeen. Ei turha ruoan mussuttaminen ja mahalaukun venyttäminen ole terveellistä, vaikka liikkuisi kuinka paljon.

   Poista
 9. Olen ihan samaa mieltä. Ei kannata venyttää omaa mahaa niin, että on syötävä jättiannoksia ollakseen kylläinen. Kyllä pysyäkseen kuosissa pitää kyllä melkeen kaikkien tarkkailla tapojaan. Sehän on normaalia elämänhallintaa ja fiksua muutenkin!

  VastaaPoista
 10. Urheilijan kannattaa miettiä annoskokojen pienentämistä vasta siiinä kohtaa, kun ruokailu tapahtuu about kolmen tunnin välein? Tapahtuuko tämä sinulla? Urheilijan ravitsemus on suurempi kokonaisuus kun vaan annosten koko. Postauksesi on pintaraapaisu tästä kokonaisuudesta, ja vie kyllä hieman väärään suuntaan lukijaa. Sinuna tekisin vähän isomman postauksen tätä kokonaisuudesta ja jos et siitä vielä itse tarpeeksi tiedä niin ota selvää. Tällaisenaan postaus on mielestäni todella puutteellinen ohjeistuksineen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen harrastanut kilpaurheilua koko pienen elämäni melko kovalla tasolla, joten ei huolta, etteikö ravitsemusasiat olisi minulle tuttuja.. :) Tällä hetkellä en tosin harrasta minkäänlaista kilpaurheilua vaan pelkästään salilla käyntiä, joten en niinkään luokittelisi itseäni enää sellaiseksi urheilijaksi, jonka täytyisi prikulleen noudattaa tiettyjä ruokailuaikoja etc. Vaikka tuskin siitä mitään haittaakaan olisi! :-D

   Postauksen pointtina ei ollut suoranaisesti pelkkä annoskokojen pienentäminen vaan ruokaöverien ja turhan syömisen karsiminen annoskokoja pienentämällä.

   Poista
 11. oot tällä hetkellä tosi hoikassa kunnossa vaikka lihaksia löytyykin.. muistathan sitten syödä useammin jos pienennät annoskokoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoituksenani ei ole pienntää jokaista annoskokoani. Vaan ne, jotka aiheuttavat minulle ähkyn ja pahan olon. Miksi tunkea väkisin itseensä ruokaa, jos tulee kylläiseksi vähemmästäkin?

   Poista
 12. Puhuttiin nyt niistä ruokaövereistä, eikä normaalista - paljon ja terveellisesti syömisestä. Varmaan jokainen on kokenut joskus sen fiiliksen, kun maha turpoaa jalkapalloksi, tuntuu siltä kuin ei voisi liikkua askeltakaan ja olo on kaikin puolin tukala! :D

  VastaaPoista
 13. Olen huomannut, että yliopistolla syöminen auttaa pitämään annoskoot järkevinä. Sitä ruokaa, kun ei maksun jälkeen saa enää lisätä lautaselle niin ei tule santsattua :) Tosin tässä täytyy sitten harjoittaa proaktiivista toimintaa ja olla kasaamatta lautaselle liian suurta annosta alun alkaen :D

  Mutta kotona tulee usein syötyä liian suuria annoskokoja. Onneksi teemme ruokaa itse vain viikonloppuisin, joskus vain sunnuntaisin.

  Paras vinkki tähän on mielestäni se, että syö pitkin päivää riittävän suuria annoksia, jottei millään aterialla tule sitten ahmittua. Ja tuo pienempi lautanen on myös todella hyvä ohje! Poikaystäväni ja minun perheellä on molemmilla käytössä suurimmat Teeman lautaset, kun taas meillä on ne pienemmät. Otan aina liikaa ruokaa syödessäni jomman kumman perheen luona...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :-D Joo toi lautasen koko vaikuttaa kyllä ihmeen paljon!

   Poista
 14. Haha kyllpäs sattukin sopivasti tää postaus. Söin hetki sitten ihan jäätävän ruoka-annoksen ja pakko kyllä sanoa, että santsauksen ois voinu jättää välistä :D Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 15. Hei aiempaan postaukseen viitaten niin etkö käy salilla suihkussa?

  VastaaPoista
 16. Mä niin tiedän fiiliksen! :D vaikka mä miten yrittäisin nautiskella sitä ruokaa niin ei, ennen ku ehin silmiä räpsäyttää nii oon jo vetäny koko annoksen napaan... mut tää ongelma taitaa olla aika yleinen suomalaisilla nimittäin koulumme vaihtari jenkeistäkin ihmetteli kun joo, suomalaiset saattaa syödä terveellisesti mutta kuulemma aivan järjettömän suuria annoksia kerrallaan! XD että no worries, et ole ainoa..:D upeaa vuotta sulle sinne Saksaan!

  VastaaPoista
 17. Kai tiedät, että kasvattaksesi lihaksiasi tulee syödä yli kulutuksen? (Oletan, että se on sulla tavotteena kun salilla käyt.) Uskon, että syy upeaan kroppaasi on juuri se, että olet syönyt tarpeeksi juurikin sitä terveellistä ruokaa. Jos alat liikaa vähentämään ruokaa, on riskinä, että lihaksesi eivät kehity enempää tai jopa menetät lihasmassaa. Eihän aina ähkyyn asti tarvitse syödä, mutta toivottavasti et lähde kaloreita karsimaan, vaan syöt sitten useammin niitä pienempiä annoksia.

  Hyvät ohjeet kuitenkin jollekin ylipainoiselle.

  VastaaPoista
 18. Ihania kuntoilupostauksia!!

  Voitko ottaa kuvia, kun olet juuri lähdössä salille ja ylipäätään, kun olet treenaamassa? Treenivaatteet, välipalat treenien välillä ym. kiinnostavat myös :) Kuinka usein meinaat siellä nyt viikon aikana treenata ja kuinka monta tuntia kerrallaan? Miten sait suomessa työt ja treenit sovitettua? Etkö ollut töiden jälkeen väsynyt treenaamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enköhän! :) Pitää pestata joku perheenjäsenistä ottamaan kuvia :-D Treenaan n. 5-6 kertaa viikosta riippuen :) Ja yleensä vierähtää n. 1,5 h salilla kerrallaan. Suomessa, jos oli aamuvuoro niin treenasin illalla ja jos ilta niin sitten aamulla :) Tottakai joskus väsytti, mutta yeensä sain vain lisäenergiaa lähdettyäni liikkumaan :)

   Poista
 19. Mua alkoi jotenkin ärsyttää kun luin näitä kommentteja, kun tuntuu että jotkut oikein etsimällä etsii jotain negatiivista kommentoitavaa sun postauksista :/ ... noh, taidanpa jatkossa vaan lukea sun postaukses ilman että selaan kommentteja niin jään paremmalle mielelle! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en nää kyllä yhtään negatiivistä kommenttia, vaan eriäviä mielipiteitä ja niistäkin kaikki on erittäin asiallisesti esitettyjä.

   Itse ainakin ymmärrän Annin pointin, kuin myös kommentoijien. Yhden anon kanssa olen samaa mieltä siitä, että uskoisin Anni sinulla olevan juurikin tuon kunnon tankkauksen vuoksi noin sopusuhtainen ja lihaksikas kroppa. Ymmärrän jos höttöruoka annoksia pienennät, mutta muuten ei kannattaisi, ellet sitten lisää/jaa annoksia niin että syöt muutaman tunnin välein.

   Poista
  2. En ole missään vaiheessa sanonut, että en ymmärtäisi kommentoijien pointtia. Kyse ei myöskään ole eriävistä mieleipiteistä, vaan siitä, miten asiat esittää. En nyt sanoisi, että esim. tämä kommentti "Tää on kyllä niin ristiriitanen sun ig kuviin ja biksukyviin että jopa hieman naurattaa. Ihan kuin kalastelisit niitä "olet mun idoli kroppas kanssa" -kommentteja tällä postauksella." oli mitenkään kovin asiallisesti esitetty. Mutta makunsa kullakin. ;)

   Poista
  3. Minustakin kyllä tuntuu usein, että ihmiset oikein etsimällä etsii blogistani jotain negatiivista sanottavaa. Se tuntuu välillä todella turhauttavalta.

   Poista
 20. Kiitos Anni! Tästä postauksesta oli mulle hyötyä, kun itsekkin kärsin samasta ongelmasta. Oot ihana :)

  T. kaimasi

  VastaaPoista
 21. Yhessä leffassa perheen isä kokeili (en muista systeemin nimeä) silmät kiinni syömistä. Muistan kohtauksen hyvin, hän söi perheensä kanssa ja sitoi silmänsä, ja selitti kuinka osaa siten päätellä paremmin "täyttymisen". Jos sulle lyödään lautasellinen ruokaa naaman eteen, niin aivot rekisteröi sen sellasena että täytyt sitten kun lautanen on tyhjennetty. Kokeilin tätä systeemiä ite ja toimihan se :D vaikka eihän sitä nyt aina pysty silmät kiinni rupeemaan syömään.. Mut aina kun on mahdollista, toiminut laihdutuskeinona monille VAIKKA et nyt tässä postauksessa laihdutuksesta ollutkaan kyse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa ja sitten kun yrittää silmät kiinni syödä niin puolet ruoasta on lattialla ja sylissä, joten varmasti pienenee annoskoot ;-D

   Poista
 22. Tuota ähkyoloa rajoittaisin ruoan koostumuksella. Salaatista harvoin ähky tulee, vaikka mukaan lukee tarvittavan hiilihydraatti ja proteiini määrän :) Linkin takaa kuva kolmesta eri tyylistä täyttää maha http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/1d/a4/e4/1da4e4e2fa20237d947cb7322286933e.jpg

  Kiitos positiivisista kirjoituksista :)

  VastaaPoista
 23. Veden juomisen lisäksi mulla on toiminu hyvin sellanen kikka, että aina kun laittaa ruokaa suuhun, päättää että pureskelee sitä vaikka 7-10 kertaa ennen kun nielaisee. Ei tule ainakaan hotkittua :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon seikkaan minun pitäisi kiinnittää totisesti enemmän huomiota!

   Poista
 24. Mun "ongelma" on taas ihan vastakohta! Mä syön kerrallaan ihan liian pieniä annoksia! Mulla saattaa olla meganälkä, esim. töissä, mut sit oonki ihan minikokosesta annoksesta ihan täys! Sit ei mee kun tunti ja taas on hirvee nälkä! :D Sen takia ravintolat on mulle huonoja paikkoja kun niin suuri osa siitä ruosta jää syömättä ja sit sieltä pois lähtiessä alkaa jo nälättää :D Selvennykseks vielä että oon siis ihan normaalikokonen- ja painonen ihminen ollu aina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh onpa omituisen kuuloista minun korvaani :-D

   Poista
 25. sairasta. sulla ei ole mitään syytä pienentää annoskokoja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi voi.. Tuntuu aika huvittavalta, että sinä minulle täysin tuntematon koet itsesi oikeutetuksi sanomaan noin :-D Aivan kuin sinä muka tietäisit yhtään mitään minun ruokailutottumuksistani.. :)

   Poista
 26. Tosi ikävää, kun moni reagoi postaukseesi negatiivisesti. Ilmeisesti näillä anonyymeillä ei käy mielessä, että annoskokojen pienentäminen ei tarkoita välttämättä kokonaisenergian vähenemistä ruokavaliossa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi useammin syömistä. Mulle on ainakin tärkeää syödä usein niin pysyn virkeänä! Liian isot annokset yhdistettynä liian harvoin syömiseen tekee olon vaan väsyneeksi ja huonoksi. Tämä postaus oli tosi hyvä, annoit oikein hyviä vinkkejä! :)
  Mukavaa syksyn jatkoa sinulle, ja kiitos blogistasi, samanikäisen blogia on kiva lukea :)

  VastaaPoista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!