15. syyskuuta 2014

Sights in Berlin

Prahan jälkeen pakkasimme matkatavarat jälleen kasaan ja hurautimme  autolla n. 350 kilometriä Berliiniin. Berliini oli kaupunkina hyvin erilainen Prahaan verrattuna. Siinä missä Prahassa ihastuttivat kauniit ja koristeelliset rakennukset sekä romanttinen ympäristö, ihastutti (tai holokaustiin ja Berliinin muuriin liittyvissä asioissa pikemminkin vihastutti) Berliinissä puolestaan kuuluisat historialliset nähtävyydet, kaupungin monipuolisuus sekä modernius. 

Berliinissä riittää nähtävää vaikka millä mitalla, joten jos teillä on edessänne lyhyt reissu Berliiniin, suosittelen miettimään ja suunnittelemaan jo etukäteen, mitä kaikkea haluatte nähdä ja kokea. 

Meidän neljän päivän reissullamme nähtävyyksiksi valikoituivat mm.

IMG_0826

Brandenburgin portti, joka on yksi Berliinin tunnetuimmista nähtävyyksistä ja symboleista. Se on Berliinin historiallinen kaupunginportti ja sijaitsee historiallisessa keskustassa Pariser Platzilla.

IMG_0813

Valtiopäivätalo

IMG_0831

Holokaustin muistomerkki, joka koostuu 2711 erikokoisen kivipaaden suoraviivaisesta labyrintista 19000 neliömetrin aaltoilevalla alueella. Muistomerkki sijaitsee aivan Berliinin keskustassa ja se on pystytetty Euroopan murhattujen juutalaisten muistoksi. Kivipaaseille ei ole koskaan annettu mitään tiettyä selitystä, joten jokainen voi tehdä niistä omat tulkintansa, mitä ne merkitsevät. Usein kivipaasit ovat mielletty kuolleiden juutalaisten hautakiviksi.

IMG_0849

Teos oli kokonaisuudessaan todella pysäyttävä. Korkeiden kivipaasien keskellä tunsi itsensä hyvin pieneksi ja merkityksettömäksi. Pohdimme yhdessä perheeni kanssa voisivatko kivipaasit symboloida myös kasvavaa pahuutta. Alussa kivipaasit olivat vain polvenkorkuisia ja lopulta ne nielaisivat ihmisen kokonaan sisäänsä. Pahuus on ollut Hitlerin aikaisessa Saksassa niin kovin suurta, ettei pienellä ihmisellä ole välttämättä ollut montaakaan keinoa vastustaa sitä.

IMG_0882

IMG_0864

IMG_0912

Checkpoint Charlie, joka oli Länsi- ja Itä-Berliinin välinen rajanylityspaikka. Checkpoint Charlien läheisyydessä sijaitsee muurimuseo, jossa pääsimme tutustumaan muurin tarinaan sekä näimme valokuvia ja muuta dokumentaatiota erilaisista pakokeinoista ja -tavoista Itä-Berliinistä Länsi-Berliiniin.

IMG_0934

East Side Gallery, on ulkoilmagalleria sekä historiallinen muistomerkki, jossa 1,3 kilometrin mittainen pätkä Berliinin muuria on täytetty eri taiteilijoiden tekemillä maalauksilla.

IMG_0950

IMG_0942

IMG_1006

IMG_0992

IMG_0974

IMG_0994

IMG_1011

"Vielä on monta purkamatonta muuria maailmassa."

IMG_1088

Keskitysleirimuseo Sachsenhausen, joka sijaitsee Oranienburgissa n. 35 kilometrin päässä Berliinistä.

IMG_1102

Olen ollut pienestä pitäen kiinnostunut holokaustiin liittyvistä asioista. Aluksi ahmin tietoa koulun historian kirjoista ja tiedonjanon kasvaessa luin aihetta käsittelevää kaunokirjallisuutta, vuokrasin elokuvia ja etsin tietoa Internetistä. Olin siis jo ennalta hyvin tietoinen tuon ajan kauheuksista ja kärsimyksestä, mutta silti vierailu keskitysleirimuseossa vavisutti minua ja opetti paljon uutta. Tuntui kuin kaikki aiemmin lukemani ja näkemäni olisi realisoitunut tuossa karmaisevassa paikassa, vaikkei Sachsenhausen ollut edes pahimmasta päästä keskitysleireistä. Sachsenhausen määriteltiin työleiriksi, kun taas esimerkiksi Puolassa sijaitseva Auschwitz oli tuhoamisleiri. Työleiri tai ei, Sachsenhausenissa kuoli kuitenkin koko olemassaolonsa aikana kymmeniätuhansia vankeja.

IMG_1116

IMG_1108

"Neutraali vyöhyke - voidaan ampua ilman varoitusta."

IMG_1023

Alexanderplatz, joka on aukio keskellä Berliiniä. Aukiolla oli mahdollista ihastella katutaiteilijoiden teoksia/esityksiä, istua iltaa viihtyisillä terasseilla tai shoppailla aukiota ympäröivissä ostoskeskuksissa tai vaateliikkeissä (aukiolla sijaitsi mm. kolmikerroksinen Primark, vink vink.).

IMG_0901

IMG_0928

IMG_1205

IMG_1034

Alexanderplatzin läheisyydessä sijaitsee myös Berliinin TV-torni, josta pääsee ihailemaan Berliiniä lintuperspektiivistä käsin. Meillä ei ollut tällä reissulla valitettavasti aikaa tälle nähtävyydelle, mutta uskoisin sen olevan upea varsinkin iltasella auringonlaskun tai iltavalaistuksen aikaan.

IMG_1261

Vielä olisi tämän jälkeen jäljellä ainakin yhden postauksen verran kuvia Berliinistä, joten Berliinistä enemmän kiinnostuneet pysykäähän linjoilla! ;-)

Tänään maanantai aamuni starttasi pikkuveljeni saattamisella ensimmäistä kertaa kesäloman jälkeen kouluun, ja sen jälkeen suuntasimme äitini ja koiramme Ellin kanssa n. 7 kilometrin mittaiselle reippaalle kävelylenkille. Nyt kun saan tämän postauksen tästä taputeltua valmiiksi, suuntaamme keskustaan kaupoille sekä hakemaan tuoreita kukkia maljakoihin. Illalla olisi suunnitelmissa valmistaa aamulla lenkkipolun varresta löydetyistä sienistä herkullinen täyte täytettyjä paprikoita varten sekä toteuttaa kevyt käsi- ja vatsalihastreeni kotioloissa, koska uusi kuntosalini täällä on remontissa vielä keskiviikkoon asti.

Ihanaa alkavaa viikkoa kaikille! <3

29 kommenttia:

 1. Oletko siis aikeissa suorittaa siellä jotain yliopistoopintoja, tehdä töitä ja hengailetko vaan loppu vuoden siellä kieltä oppien? Sori mulla on mennyt ihan ohi nää pläänit jos oot niit blogiin kirjotellu tai kommenteis sanonu :( Tosi kivaa kuulla sun elämästä siellä ja varmaan tää blogikin nousee ihan uudelle tasolle tän saksaan muuton myötä :) mukavaa syksyä!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla alkaa ensi viikolla kuukauden mittainen intensiivikielikurssi, jonka jälkeen, kielitaidon toivottavasti kehityttyä, olisi tarkoitus hakea ehkäpä jotain töitä tästä läheltä :) Olisihan se toivottavaa, että te lukijatkin saisitte jotain tästä irti, kun täältä teille kirjoittelen! Kiitos kovasti <3

   Poista
 2. Oon aina halunnut käydä Berliinissä! Itsekin oon kiinnostunut holokaustista ja olisi mielenkiintoista (vaikkakin hyvin surullista) vierailla jollakin keskitysleirillä. Upeita kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Oli kyllä mahtava paikka.

   Poista
 3. Mielenkiintoisia ja pysäyttäviä nähtävyyksiä! Avartavaa. Hieman tuli surullinen olo kyllä tuosta yhdestä kuvasta, kun ensin mainitsit holokaustin muistomerkistä, joka on pystytetty tuhansien kuolleiden juutalaisten muistolle ja sitten seisot supermallina keskellä "hautakiviä" onnellisen näköisenä. En tiedä, tuli surullinen olo tästä kuvasta. Toisaalta sellainen välinpitämätön fiilis, kun taas toisaalta sellainen että voisit tuossa hyvinkin ikäänkuin työntää sitä pahuutta sivuun. Tarkoitus on varmaan vain ollut ottaa kiva kuva, mutta silti se pisti miettimään. Mieletöntä kuitenkin että olet jaksanut kuvata ympärilläsi olevia ja tapahtuvia asioita ja jakaa ne tänne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vietimme muistomerkillä (,jossa ei missään edes mainita, minkä vuoksi se on pystytetty) puolisen tuntia, jonka aikana tuli ajateltua ja käsiteltyä hyvin vakavia ja surullisia asioita. Kyseessä on kuitenkin visuaalisesti hyvin näyttävä muistomerkki, jonka luona vierailee päivittäin tuhansia turisteja. Lapset juoksentelee ja leikkii piilosta kivipaasien välissä, turistit räpsivät teoksesta valokuvia kilpaa ja poseeraavat myös itse mukana kuvissa. Ketään ei siis tuntunut häiritsevän tai loukkaavan tämä minun kuvien ottaminen, joten toivottavasti ne eivät loukkaa ketään täällä blogissakaan.

   Poista
  2. Itse en kyllä koskaan antaisi penskani juoksennella noiden muistomerkkien päällä. :D Niiden välissä puolialasti poseeraaminen on pientä siihen verrattuna, että ihmiset istuskelee tai lapset hyppivät kiveltä toiselle. Tosiaan itse siis miellän kyseiset muistomerkit hautakiviksi.

   Poista
  3. Mihin toi (jossa missään ei edes mainittu mitä varten se oli pystytetty) -juttu meina/? Mihin se viittas, tai siis oliko se oikeutus kuvalle että et olisi välttämättä tiennyt mikä monumentti oli kyseessä :D ?

   Poista
  4. Itse olen myös muistomerkillä käynyt ja voin sanoa, että Anni ei todellakaan ole ainoa joka siellä kuvailee itseään joten älkää jaksako liiotella asiaa :D suurin osa tuolla ottaa kuvia jossa poseeraa :D itse kun kävin niin pienillä lapsilla oli tapana kiipeillä ja leikkiä tuolla, niin ulkomaalaisilla kuin saksalaisillakin.

   Poista
  5. Itse olen myös käynyt tuolla muistomerkillä ja käsitin että paasien tarkoitus on tuntua siltä kuin ne kaatuisi päälle ja kuvata sitä ahdistuksen tunnetta mikä juutalaisilla on ollut (ihan vaan "hauska tietää" informaationa annille ja muillekkin:)). Tuo on kuitenkin sen kaltainen muistomerkki, että sen tarkoituksena ei ole se että siellä sadat turistit seisoo ja itkee sen ympärillä sitä tuijotellessaan, vaan sitoa historia nykypäivään muistuttamaan holokaustista ja siitä että moista ei enää saa tapahtua, mutta symboloimaan myös sitä että elämä jatkuu! Oma tulkinta siitä oli vähän sen tyylinen että se pahuus on kahlittu paasien sisälle (vaikutelmaa lisäsi holokaustimuseo paasien alla) ja ympärillä tapahtuu nykypäivä ja positiiviset asiat. Sikspä en näe siinä mitään pahaa että siellä otetaan tavallisia pönötyskuvia - otetaanhan niitä muidenkin muistomerkkien tai patsaiden edustalla. Tietenkin rajansa kaikella, itse en menisi ottamaan kuvia jossa hypitään paasien päällä tms. mutta jokatapauksessa annin kuvat ovat mielestäni ihan asiallisia ja neutraaleja. Ja ei, tää ei ollut mikään anninpuolustuskommentti, kunhan vaan halusin ilmaista muille anonyymeille et älkää tehkö kärpäsestä härkästä :D

   Poista
 4. Mulla tuli sama fiilis, että ensin kerrot juutalaisten muistomerkistä ja sen jälkeen poseeraat hymyssä suin.. En tarkota millään pahalla, mutta tuli kans surullinen fiilis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla. Tarkoitus ei ollut loukata ketään.

   Poista
 5. ite haluisin hirveesti käydä Berliinissä! Jo sen historia - joo oon historiafriikki :D - kiinnostaa, etenkin holokausti ja toinen MS, mutta myös kaikki maholliset museot ja rakennukset, maisemat, elämä ja kulttuuri. Berliini on Pariisin ja Rooman ohella mun päässä se Keski-Euroopan mahtimesta, jossa on pakko käydä ainakin kerran. Jos suunnitelmat toteutuu niin pääsen hiihtolomalla Roomaan, oli puhetta myös Pariisista eli ehkä sinne Berliiniin sitten kesälomalla =)
  Mun mielestä on tosi siistiä että lähdit Saksaan, varmasti tosi avartava ja antoisa kokemus meneillään. Ja ihanaa että blogin kautta välität sitä elämää sieltä tänne meille Suomeenkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Berliini oli pitkään mullakin listalla sellaisena "pakko kokea" -paikkana, enkä pettynyt! :) Ihana kuulla, että näitä Saksa-juttuja lueskellaan mielellään <3

   Poista
 6. Olen itsekin menossa lokakuussa Berliiniin, joten postaus tuli todella hyvään saumaan! Ohjelmaani kuuluu myös käynti Sachsenhausenin keskitysleirillä, jota odotan innolla/kauhulla. Voitko kertoa joitakin vinkkejä shoppailuun Berliinissä:)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Seuraavassa Berliini postauksessa on luvassa hieman shoppailuvinkkejäkin :)

   Poista
 7. Tulee Berliini postaukset hyvään aikaan, koska olen itse lähdössä kolmen viikon päästä! Saksa on kyllä tosi mukava paikka asua. Uskon, että viihdyt varmasti ja opit kielen kunnolla suht nopeasti! Tsemppiä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Sitä minäkin toivon :) Kiitos <3

   Poista
 8. Ihanaa nähdä kuvia Berliinistä, sillä itse lähden sinne syyslomalla poikaystäväni kanssa! On myös hienoa nähdä kuinka olet ottanut esille myös tämän synkemmän puolen Berliinistä, koska valitettavan monelta se puuttuu! Siksi itseäni ei esimerkiksi häiritse nähdä sinua poseeraamassa tuon holokaustin muistomerkkialueen luona, koska kerroit myös itse että ymmärrät kuinka kauheita tapahtumia on ollut. Yövyittekö muuten Berliinissä jossain? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa reissua teille! <3 Yövyimme Aletto Kudamm Hotel & Hostel:issa :)

   Poista
 9. Ihania kuvia taas jälleen kerran berliinistä ja tosiaan historiallisesti todella mielenkiintoinen ja surullinen nähtävyys :)

  VastaaPoista
 10. Ootko nähnyt holokaustiin liittyvän leffan nimeltä La Vita è Bella - Kaunis Elämä? Jos et niin, katso! Aivan tajuttoman koskettava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimi ei ainakaan näin nopeasti mietittynä sano mitään! Pitää selvitellä.. :) Kiitos vinkistä!

   Poista
 11. Onks sulla viel napakoru?

  VastaaPoista
 12. Voisitko mainita joitakin holokaustiin liittyviä kirjoja, joita olet lukenut? Olisi mielenkiintoista saada uutta luettavaa asiaan liittyen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja, John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa,Wladyslaw Szpilman: Pianisti ja Diane Pearson: Csardas (jossa käsitellään sekä ensimmäistä että toista maailmansotaa).

   Poista
  2. Anni, ootko kattonut tuon tokan leffana (Poika raidallisessa pyjamassa)? Taitaa löytyä myös netflixistä. Ite tykkäsin kovasti vaikka karuhan se on ku mikä... :S

   Poista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!