16. lokakuuta 2014

Me as a social media and smartphone user

Sosiaalinen media sekä älypuhelimet ovat ollut viime aikoina jatkuvasti tapetilla sekä keskustelun kohteena sekä negatiiviseen että positiiviseen sävyyn. Ajattelin kantaa myös oman korteni tähän kekoon.

Millainen sosiaalisen median sekä älypuhelimen käyttäjä minä olen? On kysymys, jolle jokaisen olisi hyvä uhrata toisinaan kiireidensä keskellä hetken verran aikaa ja pysähtyä ajattelemaan asiaa.


Heti alkuun myönnän, että käytän sosiaalista mediaa ja älypuhelintani paljon. Liian paljon. Sain ensimmäisen älypuhelimeni, iPhone 3G:n,  kahdeksannella luokalla. Tällöin puhelimessani ei ollut internettiä sisältävää liittymää, joten puhelinta käytin pelkästään soittamiseen ja tekstiviestien lähettämiseen. Internetissä tuli roikuttua perheen yhteisellä tietokoneella, joten sosiaalisessa mediassa vietettyä aikaa rajoitti möys muiden perheenjäsenten tarve käyttää tietokonetta. Älypuhelimeeni sain internetin lukion toisella luokalla ollessani vaihdettuani nykyiseen puhelimeeni, iPhone 4S:ään. Ja siitä se alamäki sitten lähtikin. Lukiossa nimittäin oppitunneilla opetukseen keskittymisen sijaan tuijotin haltioituneena uuden leikkikaluni näyttöä ja tutustuin sen moninaisiin ominaisuuksiin. Junamatkalla treeneihin läksyjen teon sijaan tykkäilin tuttujeni kuvista Instagramissa sekä höpöttelin niitä näitä ystävieni kanssa Whats App -keskusteluissa. Ei mennyt kauaakaan, kunnes älypuhelimesta oli tullut merkittävä osa jokapäiväistä elämääni. Onko se hyvä vai huono asia? Siitä voi olla montaa mieltä.


largee

Mitä sosiaalisen median kanavia käytän? Sosiaalinen media on hyvin laaja käsite. Voisin melkein jopa väittää, että sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Itsekin olen bongannut sosiaalisen median ihmeellisestä maailmasta yhden, jos toisenkin minun tarpeitani tyydyttävän kanavan.
 • Blogger: Blogin parissa tulee työskenneltyä lähes päivittäin. Blogin ylläpito pitää sisällään myös monen muun sosiaalisen median kanavan käyttöä, kuten tiedonhakua, sähköpostia, kuvien jakelu- sekä muokkauspalveluita etc. Yhden postauksen valmiiksi tekeminen saattaa verottaa kolmekin tuntia, joten blogi vie paljon vapaa-aikaani. Bloggaamisesta on muodostunut minulle tärkeä harrastus sekä keino ilmaista itseäni. Sosiaalinen media voi siis olla tänä päivänä myös harrastus.
 • Instagram: Tällä hetkellä yksi eniten käyttämäni sosiaalisen median kanava. Nopea, helppo ja kätevä! Myöskin erittäin koukuttava. Minua Instagramissa seuraavat henkilöt ovatkin saattaneet aistia innostukseni tätä kyseistä sosiaalisen median kanavaa kohtaan, kun joinakin päivinä saatan postata kolmekin kuvaa Instagram-tililleni. Hupsista!
 • Facebook: Facebookin käyttöni on vähentynyt huomattavasti viimeisen kahden vuoden aikana. Vain suuret ja merkittävät, "elämää mullistavat" asiat läpäisevät nykyään Facebook-seinäni uutiskynnyksen.
 • Youtube: Youtubea käytän lähinnä musiikin kuunteluun. Vielä en ole jäänyt useiden nuorten tavoin koukkuun erilaisiin vlogeihin. Spotify on tosin syrjäyttänyt melko onnistuneesti Youtuben musiikin kuuntelun suhteen.
 • Spotify: Poikaystäväni Spotify on minulla kovassa käytössä päivittäin. Laittautuessa, lenkillä, kuntosalilla, tietokoneella surffatessa tai matkalla johonkin on minulla lähes poikkeuksetta musiikki soimassa.
 • Weheartit: Because it's cheaper than therapy! Mieli maassa, treenimotivaatio hukassa tai esimerkiksi inspiraatiota pukeutumiseen etsimässä? Weheartit on lääke sekä vastaus näihin kaikkiin!
 • Netflix & Katsomo: Jäikö Salatut Elämät katsomatta? Ei haittaa, koska ne voi katsoa jälkeenpäin katsomosta kullan kainalossa. Netflixistä taas kätevästi elokuvat ja sarjat sadepäivien piristykseksi. Harmi vaan, ettei poikaystäväni Netflix-tunnukset pelitä täällä Saksassa..
largeee

Kuinka sosiaalinen media ja älypuhelin näkyvät jokapäiväisessä elämässäni? 

Aamulla ensimmäinen ääni, jonka kuulen, on älypuhelimeni aina yhtä paljon aivoja raastava herätysääni. Herättyäni, ensimmäinen tavara, johon kosken on älypuhelimeni, jonka kosketusnäyttöä pyyhkäisen sammuttaakseni herätyksen. Ensimmäinen asia, jonka teen herättyäni on käyttämieni sosiaalisen median kanavien selaaminen pikakelauksella läpi, ellei pissahätä ole yön jälkeen aivan sietämätön. Jälkimmäisessä tapauksessa älypuhelimeni pääsee toisinaan myös vessaan mukaan. Älypuhelimen kirkas näyttö saattaa heti aamusta hieman häikäistä, jolloin kirkkauteen totutellaan silmiään siristellen tai sitten laitetaan ihan suosiolla näytön kirkkautta hieman himmeämmälle.

Aamusta iltaan älypuhelimeni piipittää Whats App:in ansiosta. Tämä tekstiviestit syrjäyttänyt applikaatio on todella kätevä läheisten kanssa yhteydenpitoon, ja kaiken lisäksi vielä lähes ilmainen. Varsinkin nyt, kun asustelen ulkomailla, on Whats App korvaamaton.

Valmistaessani itselleni tavallista kauniimman aamiaisen tai saadessani ravintolassa eteeni näyttävän annoksen, on siitä napattava nopeasti älypuhelimella kuva. Ja postattava se vähintään Instagramiin. Ehkä jopa illalla myös blogiinkin, jos järjestelmäkamera on sattunut olemaan käden ulottuvilla. Ruoka-annoksen kuvaaminen ennen ruokailun aloittamista on mielestäni vielä suht okei, mutta kun ruokailu on alkanut pysyy älypuhelin visusti poissa näkyvistä. Ruokailuhetki on minulle "pyhä", silloin ei räplätä puhelinta. Tästä olemme tehneet poikaystäväni kanssa yhteisen sopimuksen, joka on pitänytkin aika kivasti.


large4

Ulos lähtiessä on aina hyvä varata minuutti tai kaksi "pakollisiin" selfie- ja outfit-kuvien ottamiseen. Ja postata ne sitten joko Instagramiin ja/tai blogiin. Mistä moinen tarve? Todella vaikea sanoa. Voi olla, että tämä kantaa juurensa juurikin bloggaamisesta, kun usein bloggaajana saattaa kokea, että on "velvollisuus" ottaa niitä asukuvia tänne blogiinkin nähtäväksi.

Kuntosalillakin älypuhelin kulkee mukana. Korvakuulokkeista soi Spotifysta lempitreenikappaleet, ja sarjojen välissä tulee räplättyä puhelinta. Jotkut saattavat katsoa tätä pahalla, mutta hei! Toiset käyvät sarjojen välissä rupattelemassa mukavia kaverin kanssa ja toiset selaavat nopeasti vaikkapa Whats App -keskusteluiden uudet viestit. Minä kuulun tähän jälkimmäiseen sakkiin, koska olen treenannut kuntosalilla koko lyhyen salitreenihistoriani ajan lähes aina yksin. Palautustauot on kuitenkin aina pidettävä sarjojen välissä. Toisinaan tulee myös napsittua salilla niitä kuuluisia "ei kuvii, ei tuloksii" -selfieitä salilla. Toiset tykkää, toiset ei.


Ystävieni seurassa älypuhelimen käyttö ei ole mielestäni suotuisaa. Pyrin hoitamaan sometukset ja muut hupsutukset omalla ajallani ja olla ystävieni seurassa 100% läsnä. Joskus, kun haluan lisätä vaikkapa jostain tietystä tilanteesta kuvan, saatan sanoa ystävilleni: "Anteeksi, mutta lisään nopeasti vain tämän kuvan", jonka jälkeen pistän puhelimen äänettömälle ja laukkuun, enkä enää sen jälkeen kajoa siihen. Mielestäni olen onnistunut ystävieni suhteen pitämään älypuhelimen hienosti poissa kuvioista, mutta kortin kääntöpuolella onkin sitten perheeni, jonka parissa sometusta ja älypuhelimen räpläystä tulee harrastettua aivan liikaa. Tämä onkin asia, johon haluan kiinnittää tulevaisuudessa enemmän huomiota. Perhe sisältää kuitenkin elämämme tärkeimmät ihmissuhteet, joita tulisi vaalia ja ylläpitää aivan kuten ystävyyssuhteitakin.large1

Illalla selaan vielä nopeasti sosiaalisen median kanavat lävitse sekä tarkistan sähköpostini ja Whats App:in ennen nukkumaanmenoa. Sosiaalinen media ja älypuhelin ovat siis lähes koko ajan läsnä jokapäiväisessä elämässäni. Kuulostaako tutulta? Entä kuulostaako pahalta? Minun korvaani kyllä. 

Mikä on huolestuttavaa sosiaalisen median sekä älypuhelimien käytön yleistymisessä?

Sosiaalisen median sekä älypuhelinten käytön yleistymisessä minua huolestuttaa erityisesti niiden suhde lapsiin. Minne katoaa lasten mielikuvitus, kyky leikkiä ja luoda uusia ihmissuhteita sekä lapsuus, kun koulussa välitunnit vietetään nenät kiinni älypuhelimien näytöissä ja vapaa-ajalla roikutaan sosiaalisessa mediassa chattaamassa "kavereiden" kanssa. Voiko virtuaalista ystävyyssuhdetta edes kutsua ystävyydeksi? Minusta on erittäin huolestuttavaa nähdä nuoria lapsia kalliit puhelimet kourissaan täysin uppoutuneina älypuhelimiinsa sekä sosiaalisen median ihmeelliseen maailmaan. On myös hälyttävää nähdä ystävyksiä, jotka viettävät aikaa toistensa kanssa älypuhelimilla ollen. Eikä me aikuisetkaan olla tämän asian suhteen välttämättä yhtään sen fiksumpia, vaikka meillä iän puolestamme pitäisi olla enemmän sitä älliä ja tilannetajua. Sometus ja älypuhelimen näprääminen ei tänä päivänä katso aikaa eikä paikkaa. Toiset somettavat kesken elokuvan ja toiset taas liikennevaloissa tai pahimmassa tapauksessa jopa auton ollessa vielä liikkeessä. Sometus ja älypuhelimien käyttö voivat parhaassa tapauksessa edistää sosiaalista kanssakäymistä ihmisten kesken, mutta pahimmassa tapauksessa ne voivat myös vahingoittaa ihmissuhteita tai jopa kokonaan estää niiden syntymisen. Meidänkin kotona havahdun toisinaan siihen karuun tosiasiaan, että kun vietämme esimerkiksi illalla perheen kanssa yhdessä aikaa olohuoneessa, emme oikeastaan olekaan yhdessä. Kaikilla nimittäin on omat älypuhelimensa, tietokoneensa tai tablettinsa, joilla jokainen puuhailee omia asioitaan. Toki siinä samalla usein keskustellaan niitä näitä, mutta eihän se kuitenkaan ole sama asia kuin tehdä kaikki yhdessä jotakin. Jos teknologian kehitys jatkaa voittokulkuaan, millaisessa maailmassa me elämme muutaman kymmenen vuoden kuluttua? Entä viidenkymmenen? Entä sadan? Kommunikoivatko ihmiset toisilleen pelkän teknologian välityksellä tai onko esimerkiksi kirjoitustaidosta tullut turha taito, kun kaikki kirjoitetaan tietokoneiden tai älypuhelimien avulla? Nämä kysymykset saattavat kuulostaa täysin absurdeilta, mutta eihän sitä koskaan tiedä, kuinka paljon maailma muuttuu esimerkiksi sadassa vuodessa. Jos mietitään tästä hetkestä sata vuotta taaksepäin, niin tuskin ihmiset silloin osasivat edes kuvitella tälläisiä vempeleitä, jotka ovat meille nykyään ihan arkipäivää. large3


Tämän blogitekstin tarkoituksena ei ole osoittaa ketään tai mitään sormella taikka sanoa, mikä on oikein ja mikä väärin. Minulta ei löydy vastauksia, miksi itse olen tälläinen sosiaalisen median/älypuhelimen käyttäjä, eikä minulta myöskään löydy vastauksia, miksi joku toinen on sellainen kuin on. Minulta löytyy vain ajatuksia ja kysymyksiä, jotka ovat pyörineet viime aikoina useammin mielessäni, kun täällä ulkomailla asuessani minulla ei ole sitä 3G:tä tai Wifi:ä älypuhelimessani kaikkialla minne menen. Tämän seurauksena olen huomannut esimerkiksi kuinka älypuhelimeni sijaan kaivan junamatkoilla koulukirjani esiin sekä kuinka tuntemattomat ihmiset lähestyvät minua useammin, kun katseeni ei ole jatkuvasti kohdistettuna käteeni liimattuun älypuhelimeen.

Tekeekö sosiaalinen media ja älypuhelimet maailmasta paremman paikan vai olisivatko ihmiset  kenties onnellisempia ilman niitä? Tähän mielestäni hyvä vastaus on, että kohtuus kaikessa. Toisinaan vain saattaa olla hyvin vaikeaa arvioida, missä menee kohtuuden raja.

34 kommenttia:

 1. Kiva tällainen vähän erilainen postaus!:) kirjotat tosi hyvin ja jäsennellysti!

  VastaaPoista
 2. Jos lataat google chromen koneellesi ja siihen lisäosan millä voit muuttaa sijaintiasi esim. Suomeksi onnistuu suomen netflixin katselu saksassakin :) myös esim jenkki netflixin katsellu on tällöin mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaude, kiitos vinkistä! Pitää huomenna tutkiskella asiaa tarkemmin :)

   Poista
 3. Ihan älyttömän hyvä aihe, josta oon itekin ajatellut kirjotella, tää kun on pyörinyt mielessä jo jonkun aikaa, tärkeää tekstiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin aihe on tärkeä. Toisinaan nimittäin mietityttää kovasti, mihin suuntaan tämä maailmamme on oikein menossa..

   Poista
 4. Ottaisin mielelläni 90-luvun takaisin. Jotenkin jopa pelottavaa miten paljon some ja kaikki nää laitteet vie ihmisten aikaa nykyään.:/ Itsekin kyllä omistan tietokoneen ja älypuhelimen niinkuin lähes kaikki muutkin, mutta näprään niitä vain yksikseni, en oikeastaan koskaan muiden seurassa ellei ole jotain kiireellistä asiaa jollekin. On todella loukkaavaa kun esim. kertoo kaverille jotain juttua ja kesken kaiken huomaa ettei toinen kuuntelekaan vaan näprää puhelinta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän täsmälleen, mistä puhut! Puhelinta ehtii näprätä juurikin omalla ajallaan, mutta silloin kun viettää aikaa ystävien kanssa, olisi kunnioittavaa olla läsnä.

   Poista
 5. Ihan huippu postaus, täyttä asiaa!

  VastaaPoista
 6. Mahtava postaus, avasi ehdottomasti mun silmiä oman puhelimen käytön suhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu! :) Tosiaan postauksen tarkoitus ei ollut syyllistää ketään puhelimen tai sosiaalisen median käytöstä vaan juurikin "avata silmiä" ja saada ihmiset vähän tiedostamaan sitä :) Koska pahintahan on, jos käyttää paljon älypuhelinta ja sosiaalista mediaa, eikä edes tiedosta sitä..

   Poista
 7. Ihmiset olisivat luultavasti onnellisempia ilman älypuhelimia. Oon sun kanssa samaa mieltä siitä, että on huolestuttavaa nähdä nuoria lapsia kerjäämässä tykkäyksiä instagrammissa kuviinsa ja tämä vaikuttaa myös suuresti ihmisen itsetuntoon. Kun ei saa tykkäyksiä, ajatellaan itsensä olevan huonompi tai ruma tai mitä tahansa pahaa. Oon itse myös todella kiitollinen siitä, että vietin vapaa-aikani ystävien kanssa leikkien ja pelaillen, kun silloin ei ollut älypuhelimia. En tiedä mihin suuntaan maailma on menossa, mutta nyt ei näy kovin hyvältä ainakaan älypuhelimien suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että olisivat. Vaikea sanoa..

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet sitä mieltä :)

   Poista
 9. Hyvä postaus! Aihe varmasti kaikkia koskettava ja kirjotat tosi hyvin ja sujuvasti �� Itsekin vietän ihan likaa aikaa nenä kiinni ruudussa ja tiedostan sen. Oi miksi siitä tavasta on niin vaikeaa päästä eroon? :-D ehkä pitäisi vaan ottaa itseään niskasta kiinni ja pitää joku kännykkäpaasto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Joo olis kyllä todella mielenkiintoista joskus vähän testata itseään pistämällä kännykän pannaan :-D

   Poista
 10. Mikä sun weheartit tunnus on? :-)

  VastaaPoista
 11. Tää postaus on niin totta ja oikeestaan aika surullistakin asiaa.. Itse en tästä syystä oo edes tehnyt mitään twitteriä, instagramia tai ask.fm koska oon muutenkin kännykällä ihan tarpeeksi. Facebook löytyy muttei sitäkään tule käytettyä enää paljoa. Voisin oikeestaan vaihtaa johonkin vanhaan luuriin jossa ei netti niin nopea oo ettei sitä tulis selattua kokoajan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, täällä Saksassa mulla ei ole ulkona sitä ongelmaa, että netti toimisi nopeasti ;-D Kotona sitten senkin edestä..

   Poista
 12. Todella hyvä postaus :) Pistää miettimään!

  VastaaPoista
 13. Hei! Tämä ei valitettavasti liity aiheeseen laisinkaan, mutta toivoisin kysymykseeni vastausta, kävitkö töissä kun yliopistoon haut olivat päällä? Jos teit, niin paljonko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein ihan muutaman vuoron vaan, koska tosiaan aloin lukea heti ylppäreiden jälkeen, eikä aikaa ollut kuin muutama hassu kuukausi. Jos aloittaa jo alkuvuodesta lukemaan, niin sitten mikäs siinä ohessa tienatessa. Mutta suosittelen ainakin viimeiset 2 kuukautta omistautumaan pelkälle opiskelulle tai enintään työskentelemään vaikkapa vain viikonloppuisin etc. :)

   Poista
 14. Vaikka älypuhelimia käytetään paljon myös ns huvikäyttöön ja ne vievät aikaa kasvokkaiselta vuorovaikutukselta, kannattaa miettiä asiaa myös toisesta näkökulmasta. Älypuhelimet kuitenkin avittaa somem käyttöä, ja näin ollen meidän suhde mediaan muuttuu ja näin ollen median oletettava valta vähenee. Myös tehokkaampi vastavalvonta mahdollistuu sekä jollaintavalla Habermasilainen julkisuus voi elpyä:)

  Mutta siis tosi hyvä postaus ja hyvää pohdintaa - näitä lisää!!:) Oot taitava kirjottaja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tottakai asioissa on aina kaksi puolta! Älypuhelimien haitat ja hyödyt taitavat kiikkua vaa'alla aika tasaisesti.

   Kiitos! :)

   Poista
 15. Tosi hyvä ja ajankohtainen postaus !! luin ensin päivällä kiireesti pelkästään nuo tummennetut kohdat ja hyvin pääsi perille mistä kyse, eli hyvä idea siis tuo "tärkeimpien" pointtien tummentaminen! oot Anni älyttömän järkevä nainen ja osaat ilmasta sen täällä blogissa kommentoimalla fiksusti eri asioita, arvostan :)

  VastaaPoista
 16. Tää oli tosi mielenkiintoinen postaus! :) Huomasin kyllä täysin samoja piirteitä myös itsessäni! :D

  VastaaPoista
 17. Onpa turha postaus, taitaa olla aiheet vähissä

  VastaaPoista
 18. Tosi hyvä postaus, ihanaa että sun blogi on niin monipuolinen niin kaikin tavoin! :) tää oli ihan ku mun suusta! Oot ihana ja inspiroiva, kaikkee hyvää sulle oikeesti ! <3

  VastaaPoista
 19. Huikee postaus! Mulla itellä meni puhelin rikki tossa hetki sitte, eikä ollu varapuhelinta nii olin siinä pari päivää kokonaan ilman puhelinta. Voin sanoa että oli virkistävää! Tuli juteltua kasvokkain muiden kanssa enemmän kuin yleensä :) kannataa kyllä kokeilla puhelinpaastoa!

  VastaaPoista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!