31. lokakuuta 2014

Minareettien juurella

Istanbul, entinen Konstantinopoli, tuo tuhansien moskeijoiden ja minareettien kaupunki on väestöltään Turkin suurin. Istanbulin minareettien juurella elää arviolta lähemmäs 18 miljoonaa ihmistä.

IMG_9611


Mikä ihmeen minareetti? Minareetti on islamilaisissa moskeijoissa oleva torni. Minareetin rakentamiseen moskeijan yhteyteen on kaksi syytä: 1. se on visuaalinen maamerkki, jonka avulla uskovat löytävät moskeijaan, 2. sieltä kuuluu kutsu rukoukseen. Aiemmin rukouskutsuja kiipesi minareettiin ja lauloi kutsunsa ikkunasta tai parvelta, mutta nykyisin rukouskutsuissa käytetään äänentoistojärjestelmiä. Yleensä minareetteja on moskeijassa yksi, kaksi tai neljä. Istanbulin Sinisessä moskeijassa niitä on poikkeuksellisesti kuusi.

Minareeteista ja moskeijoista muodostui minulle tämän reissun aikana Istanbulin symboli. Tuntui kuin jokaisen kadun kulmauksesta kohoaisi upea moskeija, ja minne ikinä katsoinkin saatoin nähdä kaukana kohoavia minareetteja, joiden avulla oli muuten yllättävän helppo myös suunnistaa tuossa suuressa sokkeloisessa kaupungissa.

IMG_9113

18 miljoonan ihmisen lisäksi Istanbulin minareettien juurella elelee tuhansia katukissoja ja -koiria. En ole koskaan, missään, ikinä (!) nähnyt yhtä paljon katueläimiä kuin Istanbulissa. Kaupunki kuitenkin pyrkii pitämään katueläinten lukumäärää aisoissa kastroimalla eläimiä. Samalla he rokottavat eläimet ja merkitsevät niiden korvan kastroinnin ja rokotuksen merkiksi. Tietyissä osissa kaupunkia näytti eläimillä olevan myös omia ruokintapaikkoja.

Eläinrakkaana perheenä meidän oli välillä vaikeaa pitää näppejämme erossa noista katujen suloisista. Täytyy kyllä sanoa, että jos isosiskoni olisi ollut matkassa mukana, olisimme joutuneet varmastikin pysähtymään rapsuttelemaan ihan jokaista karvapalleroa.

IMG_9120

IMG_9157

IMG_9165

Reissumme aikana vierailimme kahdessa Istanbulin kuuluisimmista moskeijoista: Sinisessä moskeijassa sekä Hagia Sofiassa.

IMG_9170

Sininen moskeija eli Sultan Ahmedin moskeija on Turkin päämoskeija. Moskeija on käytössä, mutta turistit voivat vierailla siellä rukousaikojen välisinä aikoina. Vierailu edellyttää peittävää pukeutumista sekä naisilla myös pään peittämistä, joten mukaan on hyvä varata oma huivi. Kengät on myös riisuttava sisään mennessä. Sisäänpääsy on ilmainen.

IMG_9927

IMG_9940

IMG_0209

Istanbulissa näin varmaan enemmän hunnutettuja naisia kuin mitä olen ehtinyt nähdä koko tähänastisen elämäni aikana. Islamilainen kulttuuri näkyi siis minun silmääni vahvasti Istanbulin katukuvassa.

IMG_0231

IMG_9167

Hagia Sofia rakennettiin alunperin kirkoksi, mutta turkkilaiset muuttivat sen moskeijaksi valloitettuaan Konstantinopolin. Nykyisin tämä upea rakennus toimii museona. Sisäänpääsymaksu oli muistaakseni aikuiselta 30 Turkin liiraa eli noin 10 euroa.

IMG_0105

Suosittelen lämpimästi Hagia Sofiassa vierailua, jos Istanbuliin matkustatte. Rakennus oli todella mahtipontinen ja pysäyttävä. Tuntuu aivan mahdottomalta ajatukselta, että jotain sellaista on osattu rakentaa jo vuosituhansia sitten.

IMG_0121

Hagia Sofian ikkunasta saattoi nähdä Sinisen moskeijan kupolit ja minareetit. Molemmat moskeijat sijaitsevat toisistaan vain kiven heiton päässä, joten nämä nähtävyydet on helppo kiertää samalla kertaa.

IMG_9792

IMG_9505

IMG_0233

Paljon pieniä, suloisia kissanpentuja vipelsi hieman rauhallisemmilla kaduilla vanhassa kaupungissa.

IMG_9073

Aivan hotellimme vieressä sijaitsi pieni moskeija, jonka minareetti herätti meidät useina aamuina rukouskutsuillaan siinä aamuviiden paikkeilla. Emme nousseet rukoilemaan, vaan jatkoimme uniamme. Toisinaan olisi kyllä tehnyt mieli vastata tähän kutsuhuutoon huutamalla takaisin jotain ikävää unenpöpperössä..

IMG_9166

Aurinkolasit Primark, Korvakorut Bikbok

IMG_0219

IMG_9438

Paita H&M, Kello ja Laukku Michael Kors, Ballerinat H&M, Legginsit Forever21

IMG_9338

IMG_9496

IMG_9271

IMG_9264

IMG_0148

IMG_9246

Minareettien juurelta löytyy moskeijoiden lisäksi muitakin nähtävyyksiä. Esimerkiksi sulttaanien palatsit, kuten Topkapin palatsi, ja maanalainen vesisäiliö, "upotettu palatsi", ovat suosittuja nähtävyyksiä Istanbulissa.

IMG_0135

Vesisäiliön kattoa kannattelee 336 pylvästä, jotka ovat ns. "jäämäpaloja" muiden moskeijoiden, kirkkojen ja temppelien pylväistä ja siksi ne ovat keskenään erilaisia.

IMG_0145

IMG_0158

Hagia Sofia ja Sininen moskeija ovat näkemisen arvoisia myös iltavalaistuksessa.

IMG_0171

Hyvää alkavaa viikonloppua ja hirmuista halloweenia teille!

25 kommenttia:

 1. Sun postaukset on muuttunut kyllä niin tylsiksi. En tiedä yritäkkö väkisin kirjotella, jos se elämä sielä Saksassa yms. ei oo sellasta ku Suomes mut huh. Tääkään postaus ei kiinnostanu millään tavalla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla. Blogitarjonta on nykyään kuitenkin niin laaja, että sieltä löytyy varmasti sinuakin kiinnostavaa luettavaa! :)

   Poista
  2. Ihan pakko kommentoida tähän, tosi jännä kommentti näinkin kattavaan postaukseen :D oon kyllä samaa mieltä että postausten tyyli vähän muuttunut, mutta vain positiiviseen suuntaan! Aiemmin ollut lähinnä vähän pintaliitoa, asukokonaisuuksien ja normaaleista teinijutuista kirjoittamista, nyt tekstien tyyli mennyt ison harppauksen eteenpäin. Tosi kiinnostavaa asiatekstiä yhistettynä myös niihin materiavaatemeikkikaverit juttuihin, molempia sopivassa määrin :) toki monia eri mielipiteitä on, omani sanoo et jatka ihmeessä tähän tyyliin! Paljon aikuisempaa tekstiä (ja nää matkustelupostaukset niin parasta)

   Poista
 2. Hei, kiva postaus ja ihania kuvia. Oli myös kiva, kun kirjoittelit paikan historiasta, mutta kaipaisin lähteitä näkyviin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa lähteistä on ihan reissun päällä kuultua esimerkiksi matkaoppaamme suusta :)

   Poista
 3. Näyttää niin kauniilta, toivottavasti pääsen itsekin joskus käymään Istanbulissa! :)

  VastaaPoista
 4. Voi noita kissoja ja koiria! Ihania kuvia :)

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva postaus! :) ihania kuvia ja musta on kiva lukea tällästa faktatietoa aina välillä :) ihanaa loppu vuotta sulle <3

  VastaaPoista
 6. Onko sulla käsissä itseruskettavaa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei. Minulla on ollut pienestä asti atooppinen iho, jonka takia mm. käsieni taipeet ovat ns. "arpeutuneet" eivätkä siksi rusketu lainkaan :/ Siksi ne näyttävät tuolta..

   Poista
 7. Sininen moskeja ei ole suinkaan ainoa moskeja jossa on kuusi minareettia, joten sitä ei oikein voi pitää poikkeuksena. Turkin suurimmissa moskejoissa kaikissa on kuusi minareettia. Ja jossain pienemmissä kaupungeissa/kylissä imaami yhä kiipeää minareettiin lausumaan rukousta. :)

  Mutta kiva, että olit perehtynyt lomasi aikana asioihin enemmän kuin turistit ehkä yleensä. Tosin pakko vielä puuttua yhteen asiaan

  "Valtio kuitenkin pyrkii pitämään katueläinten lukumäärää aisoissa kastroimalla eläimiä. Samalla he rokottavat eläimet ja merkitsevät niiden korvan kastroinnin ja rokotuksen merkiksi. Tietyissä osissa kaupunkia näytti eläimillä olevan myös omia ruokintapaikkoja."

  Valtio ei ehkä ole oikea muoto, vaan kaupunki. Kaikkialla Turkissa ei ole asiat samanlailla. Suurissa kaupungeissa kontrollia pyritään pitämään yllä, mutta köyhemmillä seuduilla asiat ovat katueläinten osalta todella kehnosti. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin juuri itsekin tuota eläinten kastroimista, en kyllä millään voisi edes kuvitella turkin valtion välittävän eläimistään noin paljon että kastroisi sekä ruokkisi niitä. R.T Erdogania sekä valtiota tuskin kiinnostaa eläimet vaan täysin muut asiat.
   Suuren väestöluvun vuoksi Istanbulissa varmasti tuntee näkevänsä enemmän hunnutettuja, mutta koko turkissahan ei niin ole. Muualla tapaa enemmän heitä, jotka eivät ole hunnutettuja. Istanbul ja koko turkki on aivan uskomattoman kaunis paikka, rikkaan historian kera. Kaikkialla on jotain näkemistä ja tekemisen arvoista.

   Poista
  2. Ylempi ano tässä. Totta puhut hunnutetuista. Harmittavaa että Turkin moderni kehitys on täysin jäissä Herra Erdoganin vuoksi. Hunnutettujen määrä tuntuu kasvavan vain vuosi vuodelta... Turistialueiden ulkopuolella varsinkin.

   Ja koirista vielä, että monet vapaaehtoisjärjestöt toimivat eläinten hyväksi, Erdoganilta jos kysyttäisin haluaisi hän varmaan kaasuttaa jokaisen elukan...

   Poista
 8. Mikä tos sun käen taipeessa on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut pienestä asti atooppinen iho, jonka takia mm. käsieni taipeet ovat ns. "arpeutuneet" eivätkä siksi rusketu lainkaan :/ Siksi ne näyttävät tuolta..

   Poista
 9. haha ihana kun just tnään puhuttiin hissa kutosessa Turkin historiasta ja Istanbulista. Molemmat moskejat tuli puheeksi ja ehdin jo kaipailemaan ihan livekäyntiä. Lähi-itä on varsin kiinnostava kohde historiansa ja kulttuurinsa puolesta, ois kiva päästä käymään, etenkin kun maan kanssa ollaan kaimoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä näkemisenarvoinen kaupunki! :)

   Poista
 10. Voi mitä karvapalloja <3 ihania kuvia anbalainen. <3

  VastaaPoista
 11. Todella mielenkiintoinen postaus. Kiitos:)

  VastaaPoista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!