19. marraskuuta 2014

Suomi vs. Saksa

Minulta toivottiin postausta Suomen ja Saksan eroista, joten tässä tulisi muutamia tekemiäni havaintoja.

Huom! Postauksen Saksa- ja Suomi-kohdat ovat kirjoitettu omasta näkökulmastani ja pelkästään omien kokemuksieni perusteella. Niitä ei siis kannata lähteä yleistämään koko Saksan/Suomen kohdalle.


large-66

large-67

Suomessa saunotaan, Saksassa kylvetään. Kyllä Saksastakin saunoja löytyy esimerkiksi urheiluhalleista, kuntosaleista ja kylpylöistä sekä joidenkin onnekkaiden kotoa, mutteivät ne ole läheskään yhtä suosittuja kuin Suomessa. Sen sijaan kylpyamme löytyy saksalaisesta kodista lähes yhtä suurella todennäköisyydellä kuin sauna suomalaisesta kodista.

Suomessa salmiakki, Saksassa nallekarkki.

Suomessa taloissa on usein ilmastointi, Saksassa taas tuuletetaan ikkunoiden ja ovien kautta. Tämän takia palelen usein kotonamme, koska ikkunoita joudutaan pitää auki useita kertoja päivässä.


large-71

Suomessa on paljon järviä ja vesistöjä, Saksassa on vain muutama iso järvi ja joki.

Suomessa ei pidetä kenkiä sisällä, Saksassa toisinaan pidetään. Tai ainakaan se ei ole ihan niin justiinsa jäävätkö kengät jalkaan vai ei.

Suomessa 5,5 mijoonaa ihmistä, Saksassa 80,2 miljoonaa.

Suomessa sanotaan valokuvaa ottaessa eimerkiksi: "Hiiri!" tai "Muikku!", Saksassa sanotaan: "Ameisenscheiße", joka tarkoittaa "Muurahaisenpaska!" Voitte vaan kuvitella, että tämä pistää kyllä pienet koululaiset nauramaan aina koulukuvauksissa..

Suomessa useimmissa baareissa tulee valomerkki klo: 03.30, Saksassa klo: 05.00. Tämä on toisinaan melko raskastakin, haha.

Suomessa vappu, Saksassa Fasching.


large-63

Suomessa siideri, Saksassa kalja. Saksalaiset ystäväni eivät kunnolla edes tienneet, mikä siideri on, kun yritin heille kertoa, mitä yleensä Suomessa juon juhlimassa ollessani. Kaljaa täällä juodaan sen sijaan siiderienkin edestä.

Suomessa kraanavesi maistuu hyvältä, Saksassa kraanavesi on juomakelpoista.

Suomessa ihmiset ovat sulkeutuneempia, Saksassa avoimepia. Tätä kuvaa erityisen hyvin esimerkiksi se, että vastaantulijat täällä tervehtivät toisiaan iloisesti kaduilla, lenkkipoluilla, kuntosalilla, kaupungilla etc. hymyillen ja sanoen esimerkiksi: "Guten Morgen/Tag/Abend", "Hallo", oli kyseessä sitten täysin vieras tai ennestään tuttu henkilö.


large-68

large-64

Suomessa ruisleipä, Saksassa bretzeli.

Suomessa keittiö kuuluu kiinteistöön, mutta Saksassa se on osa henkilökohtaista irtaimistoa, joka otetaan mukaan muuttaessa, jollei toisin sovita.

Suomessa yläkoulu, Saksassa lukio. Suomessa alakoulu käsittää luokat 1-6, yläkoulu 7-9 ja lukio ns. 10-13. Saksassa alakoulu käsittää luokat 1-4 ja lukio 5-13. Esimerkiksi helmikuussa 12 vuotta täyttävä pikkusiskoni käy siis parhaillaan lukion ensimmäistä luokkaa.


large-74

Suomessa glögi, Saksassa glühwein.

Suomessa hyviä asetintamppooneita, Saksassa huonoja. En ole törmännyt vielä yhteenkään kunnolliseen asetintamppooniin täällä ollessani. Harkitsin vakavasti ostavani Suomi-reissullani tamppooneita mukaan Saksaan, mutta matkalaukkuni tilavuus ei antanut periksi.

Suomessa töpseli kattovalaisimessa, Saksassa sokeripala. Sama sokeripala-käytäntö oli käytössä Suomessa vielä n. 20 vuotta sitten. 

Suomessa ilmainen kouluruokailu, Saksassa alakoulussa omat eväät ja lukiossa mahdollisesti maksullinen kouluruokailu. Mielestäni ilmainen ja monipuolinen kouluruokamme Suomessa on asia, josta saisimme olla ylpeitä sekä kiitollisia!


large-73

Suomessa Pori Jazz, Saksassa Oktoberfest.

Suomessa alkoholin ja autolla ajamisen ikäraja on 18 vuotta, Saksassa 16 vuotta. Saksassa saa esimerkiksi aloittaa autokoulun jo 16 vuotiaana ja autolla saa ajaa vanhemman läsnäollessa 17 vuotiaana. Mietoja alkoholijuomia saa alkaa Saksassa juomaan 16 vuotta täytettyään.

Suomessa moottoriteillä maksiminopeus on 120 km/h, Saksassa on moottoriteitä, Autobahnoja, joilla ei ole maksiminopeutta, joten ajaa saa omantuntonsa mukaan.

Suomessa joulukinkku, Saksassa jouluhanhi.

Suomessa "Hei!", Saksassa "Hallo!"

Suomessa ovet aukeavat ulospäin, Saksassa sisäänpäin. Tämä on tylsää erityisesti käsipäivän jälkeen salilta pois lähtiessä, kun kädet ovat ylikeitetyn spagetin tuntuiset ja vielä pitäisi jaksaa vetää ovi auki sen sijaan, että sen voisi työntää auki koko ruumiin painollaan (kuten Suomessa usein menettelin).


large-70

large-61

Suomessa jääkiekko, Saksassa jalkapallo. Saksa on jalkapallon maailman mestari 2014, joten no words needed.

Suomessa sinutellaan, Saksassa teititellään. Saksassa teititellään kaikkia ihmisiä, jotka ovat vieraita tai joiden kanssa ei ole tehtyt sinunkauppoja. Minulle kävi hieman köpelösti, kun eräänä päivänä töissä unohdin teititellä erästä vanhaa rouvaa kysyessäni häneltä tarvitsisiko hän istuinalustaa tuolilleen. Tämän johdosta sain nuhtelut vieressä istuneelta toiselta vanhalta rouvalta: "Nuori neiti hän on vanhempi rouva, eikä sinun isoäitisi." Ei kiva..


large-65

Suomessa elintarvikkeet, kukat, meikit, vaatteet etc. ovat kalliita, Saksassa usein edullisempia. (Huom! Vain euroissa, ei suhteessa.)

Suomen värit ovat sininen ja valkoinen, Saksan musta, punainen ja kultainen.

Suomessa Xylitol-tuotteet ovat kovassa suosiossa, Saksassa tämä suomalainen keksintö ei ole lyönyt vielä läpi.


large-72

Suomessa ilmasto on kylmempi, Saksassa lämpimämpi.

Suomessa hädin tuskin kätellään, Saksassa vaihdetaan sekä tavatessa että erotessa usein poskisuudelmat.

Suomessa nuoret muuttavat n. 18-21 vuoden ikäisinä omilleen, Saksassa on täysin normaalia asua vanhempien nurkissa jopa 25 vuotiaiksi saakka.


large-69

Suomessa katsotaan usein omaa lasiaan kippistäessä, Saksassa on tärkeää katsoa silmiin. Itse olen täällä ollessani huomannut, kuinka vaikeaa oikeastaan onkaan kippistäessä katsoa toista silmiin, kun olen koko elämäni kippistellyt suomalaisittain lasiani katsoen.

Kuvat: weheartit.com

42 kommenttia:

 1. Tää oli hauska postaus! Itsekin pari kertaa Saksassa käyneenä oon kiinnittänyt huomiota samoihin juttuihin. :)

  VastaaPoista
 2. Suomessa sokeripalat ovat yleisempiä ko töpselit....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinkö on? Itse en ole nimittäin Suomessa sokeripaloihin lamppujen yhteydessä törmännyt :-D

   Poista
  2. Ihan riippuu kiinteistön iästä ja siitä onko sokeripala vaihdettu töpseliin uusien lamppujen myötä. Eipä tänäpäivänä enää taideta missään rakentaa kattoihin sokeripalasysteemejä :)

   Poista
  3. ...ja kaikissa myytävissä valaisimissa on Suomessa ne töpselit paikallaan.

   Poista
  4. Kyllä mä ainakin viime viikolla ostin kaupasta uuden lampun, jossa on sokeripala.

   Poista
 3. Ihan sika kiva postaus!
  Ite oon asunu Hampurissa 2vuotta ja Berliinissä yhen. Näistä jutuista oli niin monta ihan totta hahah!
  Halusin vain sanoa tohon koulu juttuun sen, että vaikka suorana käännöksenä Gymnasium onkin lukio, niin lukiota vastaavat vasta Oberstufe eli 11-12lk, 10lk on vähän niinkuin suomessakin kymppiluokka. :)
  Toi Oberstufe kyllä usein / yleensä on Gymnasiumin yhteydessä!

  http://fitlinaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja joo, jotenkin noin mäkin olen sen käsittänyt, mutta tosiaan Oberstufe taidetaan laske yleensä ihan vaan osaksi Gymnasiumia :-)

   Poista
 4. Tää oli tosi kiva postaus!

  VastaaPoista
 5. Todella hauska postaus! Miten joulunvietto eroaa Suomeen muuten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on hyvin vaikea vastata tähän, kun olen kuitenkin aina Saksassakin viettänyt suomalaista joulua :-D Eivät ne kai loppujen lopuksi kovin paljoa eroa toisistaan. Saksassa tosin on paljon katolilaisia, joten ehkä se tuo oman vivahteensa jouluun. Saksassa järjestetään myös paljon joulumarkkinoita joulua edeltävillä viikoilla :-)

   Poista
 6. "Noniin tytöt kippis! Ja mihin piti kattoa..?" Haha olit niin ihana ku laitoit meijät kaikki 7 kattomaan toisemme läpi.. Mimmit siinä vedet kielellä ja malttamattomina varmaan puolen minuutin ajan :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee, ja piti oikein keskittyä, että oikeasti katsoi toista silmiin, eikä omaa lasiaan ;-)

   Poista
 7. Tuon tamponi-jutun ois voinu jättää kertomattakin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. miksi, mitä se siinä häiritsi? kiva vaan kun oli arkipäiväisiäkin eroja!

   Poista
  2. Niinpä joo kuukautiset on kuitenkin aikamoinen tabu ja kuukautissuojat pitäis kieltää kaupoista ja tästä lähtien tilata netistä kotiovelle että kukaan ei näe.

   Poista
  3. No toivotaan ettei se aiheuttanut kenellekään painajaisia ;-D

   Poista
 8. Ihan mielettömän kiva postaus! :)

  VastaaPoista
 9. Todella hyvä ja mielenkiintoinen postaus! :) kivan persoonallinen verrattuna muihin maiden eroja koskeviin postauksiin.

  VastaaPoista
 10. http://kaihaavisto1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/135424-ruoka-ja-elinkustannukset-halvempaa-saksassa-elaman-laatu-on-parempaa Puoltoistavuotta vanha teksti mut tuskin asiat on siitä kovinkaan paljoa muuttuneet.

  VastaaPoista
 11. Hauska postaus :D
  Sikähin että oot poistanu blogis ku en päässyt tänne jostain syystä?? :D

  VastaaPoista
 12. Suomessa sinutellaan, Saksassa teititellään. Saksassa teititellään kaikkia ihmisiä, jotka ovat vieraita tai joiden kanssa ei ole tehtyt sinunkauppoja. Minulle kävi hieman köpelösti, kun eräänä päivänä töissä unohdin sinutella erästä vanhaa rouvaa kysyessäni häneltä tarvitsisiko hän istuinalustaa tuolilleen. Tämän johdosta sain nuhtelut vieressä istuneelta toiselta vanhalta rouvalta: "Nuori neiti hän on vanhempi rouva, eikä sinun isoäitisi." Ei kiva..  Hmm...Mikähän tän pointti oli? Kuuluko sun kirjottaa tohon että, unohdit teititellä?? Sitten ymmärtäis...Ja kyllä myös Suomessa teititellään iäkkäämpiä ihmisiä ja vieraita. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu piti lukea teititellä* :) Tiedetään, mutta Saksassa teittittelyn merkitys on kuitenkin paljon tärkeämpi kuin Suomessa :)

   Poista
  2. Suomessa ei kyllä enää teititellä eikä kukaan odota teitittelyä ellei ole joku korkea arvoisempi henkilö kyseessä :O

   Poista
 13. Onko sun elämä nyt erilaista, kuin mitä olisit kuvitellut sen olevan muutama vuosi sitten? Millä tavalla erilaista?

  Millä tavalla bloggaaminen on vaikuttanut elämääsi ja olisitko blogiurasi alkuaikoina uskonut, että blogistasi tulee näin suosittu? Miksi luulet, että niin lopulta kävi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on tottakai! :-D En olisi vielä muutama vuosi sitten osannut kuvitellakaan, millaista elämä Saksassa tulisi olemaan, kun en ollut siellä koskaan asunut :) Elämäni on tällä hetkellä erilaista verrattuna muutaman vuoden takaiseen siten, etten harrasta enää kilpacheerleadingia, asun toisessa maassa ja olen kaukosuhteessa poikaystäväni kanssa sekä kaukana läheisistäni.

   Bloggaaminen on varmasti vaikuttanut elämääni todella paljon, mutta vaikutuksia on toisinaan vaikea itse nähdä, kun en tiedä millaista elämäni olisi, jos en olisi koskaan aloittanut bloggaamaan. Tuntuu hassulta vastata jälkimmäiseen kysymykseen, koska en jotenkin koe, että blogini olisi "niin suosittu" :-D Ei sitä aina edes tajua, kuinka moni käy näitä raapustuksiani ja kuviani täällä katselemassa.. :) Luulen, että blogini suosioon vaikuttaa pitkälti cheerleadingtaustani sekä se, että matkustelen normaalia useammin.

   Poista
 14. Mä olen ollut nyt Saksassa vaihtarina 3 kk ja samoja juttuja oon kyllä huomannut! Tosin esim. meillä täällä toi kylpyammejuttu on niin, että se kyllä löytyy, mutta kukaan ei käytä sitä ja sen sijaan hostvanhemmat käy usein uimahallissa saunomassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo ehkä olet oikeassa! Ei meilläkään kylvetä paljoa, vaikka kylpyammeita löytyy kaksikin kappaletta :) Kylpyamme kuitenkin löytyy lähes joka talosta! ;-D

   Poista
 15. Paljon samaa, mutta myös eriäviä ajatuksia itsellä! Itse asuin Saksassa puolivuotta pari vuotta sitten. Pääosin jäi negatiivinen kuva koko maasta ja ihmisistä. Ruoka ja eläminen oli edullista onneks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella harmi juttu! Mulla kyllä on todella ihanteellinen tilanne, koska saan asua täällä perheeni kanssa, joten voin elää suomalaista arkea Saksassa ja nauttia samalla kaikista upeista asioista, mitä Saksalla on tarjottavanaan :)

   Poista
 16. Hei, aivan mahtava postaus. Tätä oli tosi kiva lukea kun olen itse puoliksi saksalainen :-)

  VastaaPoista
 17. Kyllä suomessakin esim asiakaspalvelussa olevia ihmisiä ohjeistetaan aina teitittelemään vanhoja ihmisiä koska he sitä odottavat :D itselleni on suomessa käynyt tämä moka että unohdin teititellä vanhempaa ihmistä..

  VastaaPoista
 18. Saksassa saa mun käsittääkseni ostaa 16-vuotiaana ainoastaan viiniä, olutta tai kuohuviiniä kaupasta mutta ei mitään muita alkoholijuomia prosenteista riippumatta, tai näin mulle ainakin kerrottiin siellä kesävaihdossa ollessani. Tosin siellä se ei ole kaikissa kaupoissa tai ravintoloissa niin nuukaa kuin suomessa, mut esim globuksessa mulla tarkistettiin ikä vaikka ostin mietoja :)

  VastaaPoista
 19. Mä niin tiedän ton siideri ongelman! Oon asunut nyt jonkun aikaa Frankfurtissa, mut täällä on onneks apfelwein, joka käy hyvin kuivasta omenasiideristä. Kun kuvailen siideriä niin referoin apfelweiniin. Suosittelen kokeilemaan jos et ole koskaan kokeillut! Mutta siis hyvä postaus tämäkin. :)

  VastaaPoista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!