8. joulukuuta 2014

A Stressless Christmas

Ihmiset suhtautuvat jouluun kovin eri tavoin. Jotkut löytävät itsensä ehkä jo loka-marraskuun vaihteessa hypistelemästä marketteihin ilmestyneitä jouluisia sisustuselementtejä sekä jouluherkkuja, kun taas toiset havahtuvat vasta viikko-pari ennen jouluaattoa siihen, että lahjat ovat hankkimatta ja koti puunaamatta. Toiset nauttivat tästä taianomaisesta vuodenajasta täysillä ja odottavat sitä kuin lapset joulupukkia, mutta toisilla taas jo pelkkä sana "joulu" nostattaa karvat pystyyn ja aiheuttaa harmaita hiuksia.

Pääsin mukaan Indiedaysin ja ASUSin kampanjaan, jossa minut haastettiin pohtimaan, miten jouluun voi valmistautua mahdollisimman stressittömästi. Olen itse todella stressaava luonne ja saatan saada stressinpoikasen aikaiseksi ihan tavallisista arjen askareistakin. Olen kuitenkin joulun suhteen siinä mielessä onnekkaassa asemassa, ettei minun tarvitse vielä kantaa kovin suurta vastuuta joulusta ja sen järjestämisestä. Iso kiitos ja virtuaalinen hatun nosto äidilleni, joka on vuosi toisensa jälkeen loihtinut meidän perheellemme unohtumattomia jouluja. Vastuuni on tosin kasvanut viime vuosina ja kasvaa varmasti tästä edespäinkin, joten näitä aiheita on ihan hyvä pysähtyä pohtimaan.

Joulustressin saisi kätevästi ohitettua ottamalla esimerkiksi äkkilähdön etelään, mutta ainakin minulle perinteisen joulun viettäminen on hyvin tärkeää, vaikka matkustelu kuuluukin intohimoihini. En voisi kuvitellakaan viettäväni jouluani muualla kuin läheisteni ympäröimänä. Perhe ja läheiset ihmiset tekevät joulusta joulun. Joulu on mielestäni vuoden tärkein juhla, joka symboloi minulle fyysistä sekä henkistä rauhoittumista sekä kiitollisuuden tunnetta kuluneesta vuodesta ja yhteisestä ajasta läheisteni parissa. Joulu tuo valoa pimeän talven keskelle ja saa ympäri Suomea ja maailmaa asuvat perheet sekä sukulaiset kokoontumaan saman pöydän ympärille nauttimaan toisistaan. Ja mitä enemmän rakkaita ihmisiä saadaan haalittua jouluksi kasaan, sitä parempi!


11601904545_c63951c19e_z_edit

Kuinka sitten saavuttaa stressaamatta sisäinen rauha, hyvä olo ja onnistunut joulu kaiken touhun ja kiireen keskellä?

Suunnittele ja ennakoi

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Siksi on hyvä aloittaa joulun suunnitteleminen hyvissä ajoin. Kirjaa suunnitelmasi ylös muistivihkoon tai -lapuille, tai jos olet erittäin järjestelmällistä tyyppiä, voit laatia Exceliin taulukon. Sinne voit kirjata joulunympäryspäivien tärkeimmät tapahtumat kellonajoittain, sekä menut ohjeineen ja ostoslistoineen. Sinne voit myös merkitä, mitä hankit lahjaksi kenellekin, koska tehdään joulusiivous, milloin haetaan joulukuusi, koska täytyy alkaa valmistella mikäkin ruoka joko pakkaseen tai jääkaappiin, milloin olisi aikaa joulumarkkinoille, koska käydään saunassa ja kirkossa, ja milloin koristellaan kuusi.

Jos vietätte joulua isolla porukalla, jakakaa tehtäviä. Sopikaa yhdessä etukäteen, kuka tekee mitäkin, jottei kaikki työ kasaannu yhden henkilön harteille. 

Väreissä piilee paljon voimaa - valitse jouluusi sopiva teemaväri:

Sininen: Sininen vakauttaa ja hidastaa, rauhoittaa mielen, tyynnyttää hermot. Se on hengen väri, joka auttaa meitä löytämään sisäisen olemuksemme, henkisyytemme.

Punainen: Punainen edustaa intohimoa, rakkautta, romantiikka, energiaa ja kuvastaa uuden elämän syntymää. Siksi se onkin niin hyvä väri elämään väsyneille, aneemisille ja harhaileville ihmisille. Punainen lämmittää palelevan, laittaa veren kiertämään nopeammin, nostaa verenpainetta ja pistää vipinää liikkeisiin.

Ruskea: Ruskea on kuin maaäiti syleilisi, kuin olisi mullan turvassa, piilossa kavalalta maailmalta. Ruskeaan kääriytyy sellainen ihminen, joka haluaa turvallisuutta, säännöllisyyttä, varmuutta.

Vihreä: Vihreä on luonnon oma väri, rauhoittava, rentouttava ja sopusointuinen. Se lisää viisautta, ymmärrystä ja harmoniaa, toimii siltana lämpimien ja kylmien värien keskellä. Luonnon vehreys rauhoittaa ja lataa meitä, aivan kuin löytäisimme helpommin sisäisen itsemme. Sanotaan, että vihreä on sydämen väri, tasapainoinen, tervehdyttävä ja virkistävä.

Kulta: Kulta symboloi valtaa ja arvokkuutta. Se edistää uskollisuutta, ikuisuutta, jalomielisyyttä sekä todellista korkeampaa viisautta.

Hopea:  Hopea symboloi turvallisuutta, luotettavuutta, älykkyyttä, vaatimattomuutta, kypsyyttä ja konservatiivisuutta.

Valkoinen:  Valkoinen symboloi sellaisia sanoja kuin puhtaus, toivo ja oikeudenmukaisuus. Valkoinen keventää oloa ja antaa tilaa muille voimakkaille joulun väreille.

Vinkki: voit hyödyntää värien voimaa myös pukeutumisessasi!

(Lähde: www.namaste.fi)

Luovu ja uudistu

Jouluna on hyvä muistaa, että mitään ei ole pakko tehdä. Jos laatikkoruoat eivät tunnu maistuvan enää kenellekään, miksi nähdä vaivaa? Vanhoista kaavoista luopuminen voi olla virkistävääkin. Laatikoiden tilalle voi vaikka valmistaa punajuuri- tai porkkanapyrettä. Nimimerkillä: Been there, done that.


8328504589_2027316630_edit

Stressaavatko joululahjaostokset? Puhkikulutetut joululaulut soivat ostoskeskuksen kaiuttimista, ihmisiä on kuin pipoa ja tungoksessa joku käyttää kyynärpäätaktiikkaa päästäkseen ohitsesi. Kuumat talvivaatteet hiostavat sisätiloissa ja tarjontaa on aivan liikaa. Luovu! Joululahjat saa kätevästi ostettua omalta kotisohvalta käsin nettikaupoista, joissa valikoimat ovat usein laajemmat ja oikeita kokojakin on suurella todennäköisyydellä vielä jäljellä. Näin säästyy sekä aikaa että hermoja.

Ruoka näyttelee suurta osaa meidän perheen joulussa. Meidän perheessä otettiin pari vuotta sitten käyttöön käytäntö, että jaamme perinteiset jouluruoat kahdelle päivälle. Aatonaattona nautitaan kalapöydän antimista, aattoaamu alkaa riisipuurolla, luumukiisselillä ja karjalanpiirakoilla ja aattoiltana syödään liha- ja laatikkoruoat. Näin on mahdollista nauttia jouluruoista paremmin sekä ilman turvonnutta oloa, ja tilaa jää sopivasti myös jälkiruoalle!

Jos vierailu hautausmaalle kiristää turhan paljon aikatauluasi, pyyhi se pois päiväjärjestyksestä, sytytä kynttilä ikkunalaudallesi ja muistele hetki edesmenneitä rakkaitasi. Jos taas joulukonserttiin ehtiminen aiheuttaa turhaa stressiä, luovu siitä ja luo sen sijaan Spotifyhyn soittolista, joka sisältää kauneimmat joululaulut. Niiden parissa voit sitten fiilistellä vaikkapa pipareita ja joulutorttuja paistaessasi.


8300207225_b45d1f5f29_edit

Aiheuttavatko joulukuusen neulaset lisästressiä siivoamisen suhteen? Luovu perinteisestä kuusesta ja investoi tekokuuseen. Säästät joka joulu n. 30-60 euroa sekä tilaa imurisi pölypussista.

Nykyaikaistu ja lähetä sähköinen joulutervehdys sukulaisillesi, jotka käyttävät aktiivisesti internettiä. Mummoille ja vaareille voit laittaa perinteiset joulukortit postin kautta, jollei kyseessä ole nykyisovanhemmat, joilta netin käyttö sujuu helposti.


11602655736_6c535058f5_z_edit

Jos joulupukkisadun ylläpitäminen tuntuu raskaalta, paljastakaa lapsille joulupukin olevan pelkkä taruhahmo. Joulupukin ja lahjojen jakamisen voi silti säilyttää perheen yhteisenä leikkinä. Minä olen ainakin viettänyt lapsuuteni joulut hyvin onnellisena, vaikka olenkin aina tiennyt, ettei joulupukkia ole oikeasti olemassa. Toisinaan pukiksi pukeutui oma isä tai isovanhempi, ja toisinaan taas me lapset saimme itse esittää joulupukkia.

Pidä kiinni ja jousta

Pidä kiinni siitä, mikä on sinulle joulussa tärkeää. Jos jouluhartaus luo sinulle joulun tunnun, pidä siitä kiinni! Jos taas sinun on päästävä aattoaamuna joulusaunaan, työnnä hetkeksi kaikki muut askareet ja ajatukset syrjään ja anna löylyjen helliä vartaloasi sekä saunatuoksun rentouttaa mielesi. Ajat muuttuvat, mutta itselle tärkeistä asioista ja perinteistä on hyvä pitää kiinni.

Konkreettisesti voit pitää kiinni läheisistäsi. Halaa ja rutista, ota huomioon, kuuntele ja ole läsnä. Joulussa on kuitenkin pohjimmiltaan kyse Jeesuksen syntymästä sekä lähimmäisen rakkaudesta, ruoka ja materia tuovat vain "lihaa luiden ympärille".

Kun paljon ihmisiä viettää yhdessä joulua, ei kaikki aina välttämättä mene niin kuin on suunniteltu. Uusiin tilanteisiin on vain sopeuduttava. Jousta siis mielipiteissäsi sekä toiveissasi ja ole valmis kompromisseihin. Näin vältytään turhalta mielipahalta.

Tunnelmoi ja ole kiitollinen

Kun olet aloittanut joulun suunnittelun ajoissa, luopunut ja uudistunut sekä pitänyt kiinni ja joustanut, voit jouluaattona vain nauttia tunnelmasta ja olla kiitollinen. Mieti vielä kerran, mitä muistat onnellisimmista jouluistasi ja varaa sellaisia asioita jouluusi.

Sulje elektroniset laitteet. Polta paljon kynttilöitä. Kynttilät antavat tunnelmallisen valon, jota on vaikeaa luoda sähkövaloilla. Tuoksukynttilät puolestaan antavat myös sellaisia aistielämyksiä, jotka saatat joskus yllättäen muistaa vuosienkin jälkeen. Varaa mielenkiintoista luettavaa pyhien ajaksi. Pidä käden ulottuvilla joulun makeimmat herkut: suklaa, pähkinät, piparit, glögi ja joulutortut. Kuuntele kaunista musiikkia, eikä sen ole välttämättä oltava vain joululauluja. Musisoi - mikäli osaat, istahda pianon ääreen, näppäile kitaraasi tai laula tuttuja lauluja. Pukeudu tilanteen mukaan. Asuvalinnalla voit kohottaa mielialaasi ja luoda tilaisuudesta juhlavan.


11602055533_da6292b31f_z_edit

Tähän loppuun kehotan teitä vielä vierailemaan kampanjasivuilla, josta löytyy ASUSin parhaat joululahjaideat. Niistä olisi varmasti iloa koko perheelle! Äänestämällä omaa suosikkianne kampanjasivuilla osallistutte arvontaan, josta voitte voittaa itsellenne ASUS Transformer Book T200:sen (arvo 500 euroa).

banneri-2

Näillä eväillä kohti stressitöntä joulua!

19 kommenttia:

 1. ihanan hyvämielinen postaus. :) ja kivoja vinkkejä! ite stressaan sitä hirveetä ruuhkaa kaupoissa, kun pitäis lahjoja ostaa... taidanpa ainakin osan hommata ihan nykyaikaisesti verkkokaupasta. ;)
  katoin eka, että toi tietsikka oli macbook, on muuten paljon samaa näköä. :D
  hauskaa joulunodotusta!

  VastaaPoista
 2. Hui ei kuulosta stressittömältä joululta excel taulukoiden luominen. "18.15 sauna 18.45 ulos saunasta."
  Toivottavasti moni ei ajaudu tällaisen hulluuteen! :D!!
  Rauhallista joulua saksaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahah!! voi että kun kommentista ei voi tykätä!! :D mutta perusideana toi excel voi toimia, ei ehkä noin kirjaimellisesti :p
   hyvää joulua annille <3

   Poista
  2. "joulunympäryspäivien tärkeimmät tapahtumat kellonajoittain" -lausahdus käsitti minun ajatuksissani lähinnä, että monelta on vaikkapa lasten joulujuhla, monelta haetaan vieraat lentokentältä tai monelta alkaa joulukirkko. Eiköhän sinne saunaan voi mennä ilman kellonaikojakin, haha :-D Listassa oli vain esimerkkejä, joita taulukkoon voisi kirjata. Ja taulukkoa suosittelin muutenkin vain niille kaikista järjestelmällisimmille tyypeille ;-)

   Kiitos! <3

   Poista
 3. Kirjoitat todella hyvin :) ennenkuin luin sun blogi, niin ajattelin että olet ns "ilkeä perus muija" mutta mielipiteeni on kyllä vaihtunut positiiviseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, miten ihana kuulla! Kiitos hirmuisesti <3

   Poista
 4. Itseäni hieman tympäisee mainospostaukset, kun niitä on näin usein kuin mitä blogissasi on viimeaikoina ollut. Nämä tuntuvat "tekemällä tehdyiltä", kuin kirjoittaisit ne ainoastaan sen takia, että saat niistä itse jotain palkaksi. Kiva silti, kun muut tykkäävät ja on blogissasi toki välillä postauksia joista itsekin pidän. Toivottavasti et pahastunut :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän mitä tarkoitat. Minusta näitä kampanjapostauksia on kuitenkin toisinaan ihan huippukiva toteuttaa, koska niistä saa juurikin sellaisia postausideoita, joita ei itse välttämättä olisi tajunnut lähteä edes toteuttamaan. Tämäkin "stressitön joulu" -idea oli mielestäni niin hyvä ja ajankohtainen aihe! Lisäksi käytin postauksen tekemiseen hurjasti aikaa ja pohdin asiaa oikeasti ajatuksen kanssa :)

   Jos kampanja-/mainospostaukset kuitenkin tökkivät, niin ne voi suosiolla skipata ja keskittyä ihan perupostauksiini. Niitä kuitenkin löytyy selkeästi enemmän blogistani! ;-)

   Poista
 5. Olipa ihana ja ennenkaikkea hyödyllinen postaus! Itse olen myös kovin stressaavaa tyyppiä varsinkin joulun aikaan, joten aion todellakin kokeilla monia noista vinkeistä. :-) Jännä miten esimerkiksi tuota ruokakaavoista poikkeamista ei ole itse tajunnut...
  Kiitos paljon loistavasta postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Kiitos kovasti itsellesi kommentistasi <3

   Poista
 6. Oon miettiny et viettääks teiän isoveli joulunsa Suomessa kun häntä ei näy missään joulun valokuvissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hän on viettänyt joulunsa Suomessa :)

   Poista
 7. Joo kyllä mä ainakin stressaan, että kuinka ehditään tehdä kaikki se, mitä haluaisi... Pitäis oikeesti laittaa kaikki menot ylös. Ja toi teemaväri on just hyvä. Sekametelijoulukuuset on ihan kauheita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se siinä juuri onkin, kun haluaisi ehtiä tekemään niin paljon ja kuitenkin samalla myös nauttia täysillä kaikesta tekemästään! :-D

   Poista
 8. Oli kyllä oikeesti hyviä ja viisaita vinkkejä! :) Aika luovia myöskin, tykkäsin paljon!

  VastaaPoista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!