9. helmikuuta 2015

Kaikki mitä halusitte tietää kauppakorkean pääsykokeista

Valmistautuminen

6


Muistiinpanot

Oliko sinulla jokaiselle kirjalle oma vihko? - Oli. Ostin jokaiselle kirjalle oman pirteänvärisen vihkosen. Ja totesin sen luku-urakan aikana todella toimivaksi ideaksi! Ei tarvinnut joka kerta raahata kaikkea materiaalia mukana vaan jos tiesin, että luen aamupäivän aikana esimerkiksi pelkästään taloustiedettä, otin vain taloustieteen kirjan ja vihkon mukaan. Jos tunnistatte itsestänne esimerkiksi hieman välineurheilijan vikaa, niin sama saattaa tepsiä motivaation kohottajana opiskelunkin suhteen. Kunnon välineet kehiin, jolloin opiskelu on mielekkäämpää!

Minkälaisia muistiinpanoja teit? - Aluksi lähdin tekemään aivan liian pikkutarkkoja muistiinpanoja jokaisesta kirjasta. Myöhemmin hölläsin hieman ja tein pikkutarkat muistiinpanot vain sellaisista asioista, jotka tuntuivat itselleni hankalilta. Tein muistiinpanoja jokaisen kirjan omaan vihkoon sekä kirjatiivistelmieni sekaan ja tein myös paljon muistilappuja, joita kiinnittelin kirjojen kansiin ja sivuihin sekä huoneeni seinille. Päivää ennen pääsykoetta olinkin lähestulkoon tapetoinut koko huoneeni muistilapuilla :-D

Olisiko sinulla hyviä vinkkejä, millä tavalla muistiinpanoista saisi selkeitä ja järkeviä? - Suosittelisin, että ennen kuin alkaa tekemään muistiinpanoja, lukisi kirjat muutaman kerran lävitse, jotta saisi kokonaiskuvan käsiteltävistä aiheista. Kun kokonaiskuva on tarkka, pystyy paremmin jäsentelemään yksittäisiä asioita sekä aihealueita. Omissa muistiinpanoissani käytin esimerkiksi aina tiettyä väriä tiettyjen asioiden yliviivaamiseen. Yliviivasin esimerkiksi henkilöt pinkillä, käsitteet neonkeltaisella ja tärkeät kohdat sinisellä etc. Värien käyttäminen auttoi ainakin minua!

Minkä koit itsellesi parhaimmaksi tavaksi lukea? Helpottiko esimerkiksi omien muistiinpanojen tekeminen, yliviivaaminen, tiivistelmät etc. vai olivatko ne turhia? - Minulle paras tapa oli lukea samalla yliviivaten tärkeitä kohtia sekä kirjoitellen omia muistiinpanoja sekä havaintoja tekstin viereen, väliin sekä kirjatiivistelmiin!

Kirjat

Mikä kirjoista oli mielestäsi tylsin? - Taloustieteen oppikirja.

Minkä koit kaikkein vaikeimmaksi kirjaksi? - En kunnolla muista, että koinko taloustieteen vain tylsäksi ja siksi se tuntui myös "vaikealta" kirjalta lukea, kun se ei vaan yksinkertaisesti kiinnostanut vai oliko se minulle vaikea ja siksi se tuntui myös tylsältä :-D Talousmatematiikan kirja oli myös siinä mielessä aika vaikea, koska ei voinut yhtään tietää minkälaisia tehtäviä kokeessa tulisi olemaan, joten en oikein tiennyt harjoitteliko oikein vai väärin. (Lukion oppimäärään perustuva talousmatematiikan kirja oli mukana pääsykoekirjoissa ensimmäistä kertaa viime keväänä.)

Luitko päivän aikana yhtä vai useampaa kirjaa? - Luin yleensä klo 9-13 yhtä kirjaa, sitten pidin tunnin ruokatauon ja klo 14-18 luin toista kirjaa.

Painotitko eniten laskentatoimea ja rahoitusta sekä johtaminen ja markkinointi? - Ajattelin pelaavani varman päälle ja pyrkiväni painottamaan kaikkia kirjoja yhtä paljon. Kuitenkin tieto siitä, että jomasta sekä laskiksesta saa kummastakin kokeessa 13 pistettä ja taloustieteestä sekä talousmatematiikasta kummastakin sen 7 pistettä, vaikutti alitajuntaisesti siten, että jomaan ja laskikseen tuli ehkä loppujen lopuksi panostettua hieman enemmän.

Luitko kirjat tutustumismielessä kertaalleen läpi jo aiemmin talvella ylioppilaskirjoituksien aikana vai aloititko homman kokonaisuudessaan vasta kirjoitusten jälkeen? - Yritin lukea muutamaa kirjaa, mutta eihän siitä mitään tullut! :-D Keskityin siis ensin pelkästään ylppäreihin ja sitten pelkästään pääsykokeisiin.

Kuinka monta kertaa luit kirjat läpi? - Apua kuinkakohan monta niitä lukukertoja olisi sitten kaiken kaikkiaan kertynyt.. Ehkä n. 3-4 kertaa jokaisen kirjan kannesta kanteen, mutta sitten esim. joitain vaikeampia kappaleita tuli luettua monta monta kertaa ja kirjatiivistelmät tuli luettua läpi sitäkin useammin.

Miten harjoittelit talousmatikkaa? - Tekemällä tehtäviä. Ei sitä oikein muuten voikaan harjoitella. Tosin sitten kokeessa kaikki tehtävät olivat melko erilaisia kuin millaisia olin harjoitellut :-D Kannattaa muuten aloittaa jo alusta lähtien laskemaan nelilaskimella, koska sillä lasketaan sitten pääsykokeessakin! Itse tein sen virheen, että käytin monitoimilaskinta koko luku-urakan ajan.

Lähestyitkö eri aihealueita eri tavoin? - Luonnollisesti. Esimerkiksi laskiksessa ja talousmatematiikassa tärkeintä oli oppia laskut ja jomassa sekä taloustieteessä sitten enemmän sisältöä.

Lukusuunnitelma


Kuinka rytmitit lukemista pidemmällä ajalla? Minulle on suositeltu, että kannattaisi aloittaa johtamisesta ja markkinoinnista ja opetella se aluksi hyvin, melkeinpä ulkoa ja sen jälkeen siirtyä muihin kirjoihin. Jomassa kun tuppaa sitä asiaa olemaan niin hirmu paljon. Mitä mieltä sinä olet? - No jostainhan se on alotettava, mutten näe eroa aloittaako esimerkiksi jomasta vaiko laskiksesta. Itse aloitin jomasta, koska se kiinnosti minua kirjoista eniten, kun taas ystäväni aloitti laskiksesta. Ja molemmat saatiin paikka yliopistosta! ;-D

Teitkö lukusuunnitelman? Jos, niin minkälaisen? - Tein. Minulla oli vihko, johon olin piirtänyt kalenterin luku-urakkani ajalle. Aina edellisen viikon lopussa kirjasin tulevan viikon jokaisen päivä- ja viikkokohtaiset tavoitteet: lukutunnit, sivumäärät, opiskeltavat asiat etc.


Kuinka monta tuntia päivässä luit? - Riippui täysin päivästä, mutta jos minulla ei ollut mitään pakottavia menoja niin pyrin lukemaan sen 8 tuntia. Yleensä n. 6-9 h/pv.

Minkälaisia taukoja pidit? - Asuin muutaman minuutin kävelymatkan päässä kirjastosta, joten kävin aina kesken päivän kotona lounastamassa noin tunnin verran. Pidin myös lukemisen lomassa evästaukoja tarpeen vaatiessa ja kävin ostamasta lähikaupasta naposteltavaa tai energiajuomaa/kahvia niinä päivinä, kun meinasin kirjaimellisesti nukahtaa pystyyn.

Piditko vapaapäiviä vai luitko seitsemänä päivänä viikossa? - Minulla ei ollut aikaa pitää vapaata, kun aloitin lukemaan vasta ylppäreiden jälkeen. Olin jopa veljentyttäreni ristiäis-/isoveljeni hääpäivänäkin aamulla kirjastossa lukemassa muutaman tunnin ennen seremonian alkamista. Voi sitä hulluutta! :-D

Millainen oli sinun normaali päivärutiini pääsykokeisiinlukemispäivinä?Aamulla heräsin n. klo 8.00 ja 8.30 aukesi kirjaston lukusali, joten pyrin menemään sinne hieman sen jälkeen. 9.00 aukesi kirjasto ja kiirehdin aina omalle vakkaripaikalleni (lukusalin tutkijakoppiin, ihan paras suosittelen!) lukemaan :-D 9-13 kirjastossa opiskelua, 13-14 lounastauko, 14-18/20 opiskelua, jonka jälkeen päivällinen, kuntosali, iltapala, poikaystävän kanssa oloa ja nukkumaan! Jos taas meillä oli valmennuskurssia, niin sitten herätys oli aikaisemmin ja lähdin 7 jälkeen junalla kohti Helsinkiä, jossa meillä oli klo 8.30-13.30 valmennuskurssi ja valmennuskurssin jälkeen suuntasin vielä kirjastoon n. 4-5 tunniksi lukemaan.

Suljitko puhelimen lukemisen ajaksi kokonaan vai silmäilitkö välillä? - Aluksi pidin puhelinta mukana, mutta nopeasti huomasin, että oli paljon järkevämpää jättää puhelin suosiolla kotiin, koska muuten kiusaus kurkkia sitä oli liian suuri. Suosittelen todellakin jättämään puhelimet kotiin taikka sulkemaan lukemisen ajaksi, jos luette kotona!

Osaatko sanoa kauanko aikaa sinulla meni yhteensä pääsykokeeseen lukemiseen? - En millään osaa sanoa kuinka monta tuntia käytin koko urakkaan. Sen näkisi kyllä lukusuunnitelmastani, muttei minulla ole sitä valitettavasti täällä Saksassa mukana. Muutenkin minusta luettujen tuntien tarkkailu on melko turhaa, koska ei se oikeastaan kerro mitään oppimisprosessista. Voit lukea 10 tuntia päivässä ajatukset harhaillen tai sitten voit lukea 4 tuntia päivässä ajatuksen kanssa. Laatu korvaa määrän!


Motivaatio


Mitä tekisit tällä kertaa toisin, jos ryhtyisit uudelleen pääsykoeurakkaan? - Voi että! Nyt kun kysyit niin ymmärsin, että tekisin paljonkin eri tavalla. Jotenkin nyt kun sen on jo kerran tehnyt, on sellainen olo että tietäisi tasan mitä pitäisi lukea ja tehdä. Ensinnäkin olisin aloittanut heti tammikuun alusta lukemaan, tehnyt koko luku-urakan ajan järkevämpiä (suppeampia) muistiinpanoja, hankkinut pelkän tehtäväpaketin ja kirjatiivistelmät valmennuskurssilla käymisen sijaan, käyttänyt nelilaskinta laskiessani laskuja ja pyrkinyt olemaan ajoittain hieman siedettävämpi ihminen läheisilleni pääsykoestressistä huolimatta. Toisinaan nimittäin tuntui, että stressi ja ahdistus pursuaisivat kurkustani ulos, joten yritäpä siinä sitten käyttäytyä ihmisiksi..

Millä motivoit itseäsi lukemaan? - Halu päästä opiskelemaan kyseistä alaa oli minulle tarpeeksi suuri motivaattori. Hyvänä motivaattorina toimi myös se, että ajattelin tulevaisuuttani ja sitä, mitä kaikkea kyseinen ala tulee antamaan ja mahdollistamaan tulevaisuudessani.

Oliko joitain päiviä jolloin vain lykkäsit lukemisen aloittamista, ja illalla sitten harmittelit kun tuli laiskoteltua koko päivä pois vaikka olisit voinut lukea monta tuntia? - Oli. Muistan erityisen hyvin yhden darra-aamun, jolloin lukemisen aloittamisesta ei meinannut tulla yhtään mitään sekä yhden päivän, kun olin henkisesti niin rikki, etten vaan kyennyt lukemaan tehokkaasti, vaikka kuinka yritin.

Mietitkö koskaan, että "En jaksa lukea, koska en kuitenkaan saa hyviä arvosanoja ja pääsyliopistoon"? - En miettinyt, etten jaksaisi lukea vaan mietin, että en mitenkään ehdi lukea ja oppia kaikkea ja etten siksi pääsisi yliopistoon. Toisin kävi! :-)

Oliko keskittyminen vaikeaa? - Toisinaan kyllä. Välillä huomasin "lukeneeni" monta kymmentä sivua eteenpäin, enkä muistanut lähestulkoon mitään lukemastani. Joskus taas silmät lurpsuivat ja oikeasti kirjaimellisesti nukahtelin pystyyn. Sellaisina hetkinä kannattaa vaikkapa pitää pieni evästauko, käydä kävelemässä pieni ympyrä ulkona raittiissa ilmassa taikka juoda raikasta vettä, jottei lukeminen mene ihan hukkaan!

Miten sait itsesi keskittymään lukemiseen? - Jätin kännykän pois, kuten ylempänä mainitsin ja muutenkin yritin blokata kaikki häiriötekijät lähtemällä esimerkiksi kotoa kirjastoon lukemaan.

Lukupaikka

Luitko kotona vai esimerkiksi kirjastossa? - Kirjasto oli minulle aika must. Kotona tuli ravattua jääkaapilla, näprättyä puhelinta sekä istuttua koneella ja tehtyä kaikkea muuta turhaa.

Harjoittelu/tehtävät

Teitkö paljon vanhoja pääsykokeita vai oliko sinulla jokin toinen keino harjoitella? - Tein pääosin valmennuskurssimme nettitehtäviä sekä harjoituskokeita ja lähinnä vain silmäilin vanhoja pääsykokeita. Vanhat valintakokeet löytyvät muuten täältä!

Miten käsittelit vaikeita aiheita? - Tekemällä niistä tarkemmat muistiinpanot sekä opiskelemalla niitä aina aamuisin sekä aamupäivisin, kun aivot olivat vielä terävimmillään. Toisinaan pähkäilimme myös ystäväni kanssa yhdessä vaikeita aiheita ja opetimme toinen toisiamme.


Kuinka paljon hyödyit pääsykokeisiin valmistautuessa lukiossa käydystä yhteiskuntaopin opinnoista? Kannattaako siis yhteiskuntaopin kirjoituksiin panostaa siinä mielessä, että samoja tietoja voi hyödyntää sitten pääsykokeisiin lukiessa? - Lukion yhteiskuntaopin 2. kurssi antaa hieman osviittaa taloustieteeseen, mutta on oikeastaan vain pintaraapaisu  pääsykokeisiin opiskeltavan taloustieteen oppikirjan rinnalla.

Valmennuskurssi

5


Minkä firman valmennuskurssilla olit? - Ekonomistin, joka lopetti toimintansa viime kevään jälkeen.

Koitko valmennuskurssin hyödylliseksi? - Valmennuskursseissa on varmasti suuriakin eroja, mutta itse koen, että olisin saanut käytettyä aikani tehokkaammin, jos olisin opiskellut itsenäisesti valmennuskurssilla istumisen sijaan. Valmennuskurssilta saamamme kirjatiivistelmät, tehtäväpaketit sekä harjoituskokeet sen sijaan olivat korvaamaton apu!

Miten yhdistit valmennuskurssin ja lukemisen? - Niinä päivinä, kun oli valmennuskurssia, luin illalla kirjastossa myöhempään.

Koetko, että sinulla olisi ollut mahdollisuus päästä kouluun ilman valmennuskurssia? - Ilman valmennuskurssilta saatavaa materiaalia olisi ollut opiskeleminen aika työlästä. Kirjatiivistelmät kunniaan! :-D

Minkälaista valmennuskurssilla työskentely oli? - Minun makuuni liian hidastempoista. Toisinaan sieltä kuitenkin sai kultaakin arvokkaampia vinkkejä koetta varten, joita en olisi luultavasti itse tajunnut.

Pääsykoe

3a


Kysyttiinkö kokeessa johtamisen ja markkinoinnin -kirjan case-pätkistä tai asiantuntija kohdista? - Hmm.. Ei muistaakseni. Eikä niistä ole taidettu koskaan aiemminkaan kysyä (?), mutta eihän sitä voi koskaan tietää, jos niistä vielä joku päivä kysytäänkin. Itse en kuitenkaan painottanut niitä lukiessani, vaan lukaisin ne läpi ilman ulkoapänttäämistä.

Onko kauppatieteellisen pääsykokeessa yleistä, että osaan kysymyksistä ei ehdi vastata vai onko kaikkiin kysymyksiin ajan puitteissa mahdollista vastata? - Kyllä jokaiseen kysymykseen tulisi ehtiä vastaamaan, kun ei siellä tarvitse mitään esseitä kirjoitella vaan pistää pelkkä raksi ruutuun (taikka mustata pallukoita vai miten se nyt menikään).

Onko mitään hyödyllisiä vinkkejä viimeselle kuukaudelle/parille viikolle ennen koetta? - Kannattaa tehdä paljon tehtäviä, silmäillä vanhoja pääsykokeita sekä ottaa haltuun laajempia kokonaisuuksia. Jos mahdollista, kannattaa tehdä myös harjoituspääsykokeita ja ottaa vaikka aikaa, kuinka kauan kokeen tekemiseen menee sekä kuvitella itsensä oikeaan pääsykoetilanteeseen.

Kiristitkö lukemistahtia kokeen lähestyessä? - Juu. Mutta sitten viimeisenä viikkona ennen koetta hieman hölläsin. Ajattelin, että olin jo oppinut kaiken, minkä pystyin ja viimeiset päivät ennen koetta vain kertailin.

Kuinka paljon kokeessa piti muistaa nimiä ja vuosilukuja? - Kääk! En muista yhtään. Käypä kurkkimassa vanhoista valintakokeista. Pistin niihin linkin jo tuolla ylempänä!

Mitkä kysymykset olivat sulle kokeessa vaikeimpia? Entä helpoimpia? - Talousmatematiikan tehtävät olivat minulle vaikeimpia, koska en todellakaan ole mikään matikkapää ja tehtävätyypit olivat minulle vieraita sekä nelilaskimen käyttö hataraa. Menin niissä jotenkin aivan lukkoon, vaikkei ne loppujen lopuksi olisikaan olleet mahdottomia. Helpoimpia oli minulle joman kysymykset, joista minulla taisikin mennä kaikki oikein. Olen aina ollut parempi reaaliaineissa kuin matemaattisissa aineissa.

Miten valmistauduit pääsykoetilanteeseen?
- Suoritin kaikenmaailman huuhaa onnea tuovat rituaalini, nukuin pitkät (levottomat) yöunet, kuuntelin motivoivaa musiikkia (suomiräppiä :-D) ja hain päälle sitä hyvää fiilistä. 


Kauppatieteellinen

2a

Oliko sinulla muita hakukohteita kuin kauppakorkea ja olisitko ollut valmis menemään muualle? - Oli minulla AMK:n liiketalous, mutta sinne pääsykokeet olisivat olleet vain muutaman päivän päästä kauppakorkean pääsykokeista, joten en ehtinyt/jaksanut edes vilkaista ennakkomateriaaleja, enkä siksi myöskään osallistunut kokeeseen. En muutenkaan usko, että olisin aloittanut AMK:ssa, jos en olisi saanut paikkaa yliopistosta vaan olisin lähtenyt Saksaan ja hakenut tänä keväänä uudelleen yliopistoon.

Millon päätit, että kauppakorkea on se mihin haluat ja mistä syistä juuri kauppakorkea? -  Nuorempana haaveilin oikeustieteellisesti, mutta vanhemmiten kiinnostuin yhä enemmän kansainvälisistä työtehtävistä sekä kaupallisesta alasta ja kauppakorkea antaa niihin ehkä parhaat eväät.

Onko sinulle tullut missään vaiheessa semmoista tunnetta, että entä jos ei pärjääkään siellä kauppakorkeessa? Miten olet päässyt niiden fiilisten yli? - No eipä oikeastaan! Toki välillä kauhistuttaa, kun olen kuullut kuinka ystäväni parhaillaan ahertaa siellä Vaasassa ensimmäisen lukuvuoden parissa ja itse viettelen leppoisaa välivuotta, mutta jotenkin koko opiskeluiden aloittaminen tuntuu ajatuksena vielä tällä hetkellä aika kaukaiselta, joten en ole ehtinyt ahdistua siitä vielä :-D Ja se on varmaan vaan ja ainoastaan hyvä asia! Nyt nautitaan välivuodesta täysin rinnoin :-)

Pääsikö sinun tuttuja/kavereita myös Vaasaan? - Pääsi, yksi parhaista ystävistäni sekä muutamia tuttujakin.

Hakiko sinun ystäviä/muita tuttuja myös kauppatieteelliseen? Jos haki, niin opiskelitteko yhdessä? - Itseasiassa haki muutamia, mutta opiskelin yhdessä vain ystäväni Nooran kanssa, jonka kanssa olimme samalla valmennuskurssillakin. Koen, että Noora oli minulle pääsykoeurakan aikana ihan korvaamaton vertaistuki. Olisin varmaan tullut hulluksi yksikseni. Luimme yleensä yksinämme, mutta tehtäviä kokoonnuimme pähkäilemään yhdessä.

Milloin päätit, ettet hae uudelleen Aalto yliopistoon? Mitkä tekijät vaikuttivat päätökseesi? - 1. Halusin nauttia ainutlaatuisesta tilaisuudestani asua täällä Saksassa, 2. tarvitsin kipeästi välivuotta stressintäyteisten lukiovuosieni sekä pääsykoeurakan jälkeen, 3. Vaasassa asunnot halvempia 4. olen kuullut Vaasassa opiskelemisesta pelkkää hyvää siellä opiskelevalta ystävältäni Nooralta, 5. kun minulla on jo Vaasassa opiskelupaikka, on V:n helppo hakea samaan paikkaan opiskelemaan, 6. Aalto ei ole koskaan tuntunut minulle siltä "the koululta" vaan halusin sinne kovasti lähinnä parhaan sijainnin, lähellä rakkaimpiani, takia. Toki Aallossa on myös varmasti paras opetuksen taso, mutta uskon, että lahjakas persoona pääsee kyllä aivan yhtä pitkälle elämässään valmistui hän sitten Aallosta tai jostain muusta kauppakorkeasta ja 7. olen alkanut koko ajan lämmetä yhtä enemmän ja enemmän ajatukselle Vaasassa opiskelemisesta! :-)

Onko hassua muuttaa Vaasaan opiskelemaan vai tuntuuko muutto sinne luonnolliselta? - En vielä kunnolla tiedosta, että olen oikeasti muuttamassa sinne, joten vielä ei tunnu oikein miltään :-D Katsellaan miltä tuntuu sitten keväämmällä/kesämmällä!

Haluaisin tietää että miten tuo opintojen lykkääminen Vaasan yliopistossa onnistuu? Kun luulin, että siihen tarvitsee painavan syyn ilmoittautua poissaolevaksi, ja jos ei ole painavaa syytä (esim. armeija/raskaus) niin opintojen suoritusaika vähenee niin paljon kuin olet poissa. Eli miten tämä käytännössä menee: voinko pitää välivuoden huoletta vai pitääkö opinnot aloittaa heti? Kun joissain yliopistoissa ei kuulemma onnistu tämä vuodella siirtäminen. - Ei se vuodella lykkääminen onnistukaan oikeastaan muulla kuin painavalla syyllä. Minä olen ilmoittautunut täksi lukuvuodeksi poissaolevaksi, mutta ymmärtääkseni tämä välivuoteni kuitenkin verottaa minulta yhden vuoden suoritusaikaa, joka tietääkseni on sen 8 vuotta? Eli nyt minulla olisi sitten vissiin 7 vuotta aikaa saada yliopisto pakettiin. En kuitenkaan ole täysin varma onko tämä 8 vuotta se aika, jonka yliopistossa saa opiskella ja sitten tulee potkituksi ulos vaiko aika, jolloin saa valtiolta tukea opintoihinsa? Joku joka tietää aiheesta paremmin valaiskoon meitä tietämättömiä! :-D

Muu elämä

3

Luuletko, että olisi mahdollista lukea ja samalla käydä töissä vai pitäisikö keskittyä sataprosenttisesti pelkkään lukemiseen? - Jos olet aloittanut, jo alkuvuodesta lukemisen, en näe syytä miksei esimerkiksi muutaman vuoron tekeminen viikossa onnistuisi, kunhan vain pyhität muuten vapaa-aikasi opiskelulle ja opiskelemisesi on laadukasta.

Teitkö töitä pääsykokeisiin valmistautumisen aikana ja juhlitko? - Tein ihan muutaman vuoron luku-urakkani aikana ja join alkoholia ehkä kaksi kertaa.

Millä sait nollattua pään lukemisen aikana? - Kuntosalitreeneillä! Ne varmasti pelastivat minut totaaliselta sekoamiselta stressin pyörteissä :-D

Tuliko ikinä epätoivon hetkiä? - Tuli ja meni.

Millä motivoit itseäsi urheilemaan niinäkin päivinä, jolloin oli koulua ja kirjoituksiin lukemista? - Ei minulla ollut koulua luku-urakkani aikana, koska aloin lukea vasta ylppäreiden jälkeen. Ei tarvinnut motivoida itseäni urheilemaan, koska olin itsessään niin motivoitunut ja urheilu oli minulle päivän kohokohta. Menin purkamaan salille stressiä ja tein sellaisia raivosaleja, että huh!

8a

Minun vinkkini pääsykokeisiin lukemiseen:

♥ Etsi itsellesi paras paikka lukea. Se voi olla kirjaston lukusalissa, oman kirjoituspöydän ääressä taikka ilmojen lämmetessä terassilla auringosta nauttien. Mikä sinusta tuntuu hyvältä ja missä sinä pystyt keskittymään parhaiten lukemiseen.

♥ Jätä kännykkä kotiin ta sulje kokonaan lukemisen ajaksi. Kännykästä ei ole mitään hyötyä pääsykokeisiin lukemisessa, päinvastoin.

♥ Varaa itsellesi ravintoarvoiltaan hyvät sekä täyttävät eväät pitkien lukupäivien varalle sekä juo paljon vettä, jotta aivosi pysyvät virkeinä ja jaksat opiskella.

♥ Panosta pääsykoeurakan aikana unesi laatuun. Nuku 7-10 h/yö mieluiten viileässä huoneessa ja sulje kaikki elektroniset laitteet tuntia ennen nukkumaan menoa, jotta hyvä unen laatu on taattu.

♥ Vältä liikkuvan kuvan (televisio, internet) katsomista opiskelun jälkeen. On tutkitusti todettu, että liikkuvan kuvan katsominen heikentää oppimisprosessia.

♥ Aseta itsellesi päivä-, viikko- sekä kuukausitavoitteita. Päivätavoite voi olla vaikkapa lukea tietty sivumäärä tietyistä kirjoista taikka saada tietty asia opiskeltua ja viikko tavoite voi olla vaikkapa saada luettua tietyt kirjat etc.

♥ Kun opiskelet, anna itsestäsi 100% opiskelulla ja kun olet vapaalla, ole vapaalla 100%. Älä tuhlaa harvinaista herkkuasi, vapaa-aikaa, sillä että stressaat lukemisesta. Sen sijaan niinä hetkinä kun luet, lue niin hyvin, ettei sinulla ole aihetta stressiin nauttiessasi ansaitusta vapaa-ajasta.

♥ Palkitse itseäsi ahkerasta opiskelemisesta. Herkuttele, katso yksi extrajakso lempisarjastasi, vietä hieman suunniteltua pidempi aika ystäviesi seurassa taikka salilla tai tee jotain mikä tekee juuri sinut onnelliseksi.

♥ Kokeile erilaisia luku- ja opiskelutaktiikoita luku-urakan alussa. Kun olet löytänyt itsellesi sopivimman, ala hyödyntämään sitä opiskellessasi.

♥ Ole ylpeä itsestäsi. Muistan kuinka itse joidenkin 8-9 tunnin kirjastossa vietettyjen lukupäivien jälkeen olin niin väsynyt henkisesti, mutta samalla ihan hemputin ylpeä itsestäni. Kannattaa oikeasti miettiä sitä, että moni ei samaan pystyisi!

♥ Ylläpidä motivaatiotasi. Usein, kun aloittaa jonkin uuden jutun, on motivaatio alussa hyvin korkealla. Ajan myötä motivaatio saattaa kuitenkin heiketä, joten sitä on todella tärkeä ylläpitää. Itselläni ei ollut motivaation suhteen ongelmia, koska minulla oli lukuaikaa vain reilut 2 kuukautta. Toiset kuitenkin ovat aloittaneet lukemaan jo viime kuussa tai aiemminkin, joten motivaation ylläpitäminen sinne kesäkuun alkuun saakka saattaa olla toisinaan raskastakin. Muistuta itseäsi säännöllisin väliajoin, miksi teet sitä, mitä teet ja ajattele sitä fiilistä, kun urakka on ohitse ja voit taputtaa itseäsi selkään ja sanoa: "Minä tein sen!" Toisilla taas motivaatio pysyy yllä materian etc. avulla, joten voi vaikkapa luvata itselleen varaavansa heti pääsykokeiden jälkeen äkkilähdön parhaan kaverin tai kumppanin kanssa taikka ostavansa jonkin pitkään ostoslistalla keikkuneen asian, kuten luksuslaukun ;-)

♥ Nauti elämästä pääsykokeisiin lukemisen ohella! Hoida ihmissuhteitasi, syö hyvin, urheile,  näe ja koe. Vaikka pääsykokeisiin lukeminen verottaakin yhden kevään elämästäsi, ei se tarkoita etteikö elämästä voisi samalla myös nauttia. Jaksat paremmin opiskella, kun elämä tuntuu edelleen mieluisalta.

♥ Ja loppuun vielä yksin todella varteenotettava opiskeluvinkki:
1

Hirmuisesti tsemppiä kaikille blogini lukijoille pääsykoeurakkaan! Kerran se vain kirpaisee ;-)

(Postauksen kuvat: We Heart It)

53 kommenttia:

 1. Luin koko postauksen oikein mielenkiinnolla, vaikka itselläni onkin oikeustieteellis-haaveet ja nekin vasta parin vuoden päästä edessä.. Sain silti hirveästi tsemppiä tästä, vaikka opiskeluni lukiossakin on vasta alku vaiheessa. Haluan kumminkin jo nyt ottaa opiskelut tosissaan. Mietin aina silloin tällöin että onko musta tollaiseen pääsykoe urakkaan ja pystynkö siihen yms. mutta tämä antoi mulle taas paljon positiivista asennetta ja tuli tosi hyvä fiilis tätä lukiessa! Onnea sun tuleviin opintoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että löytyi kiinnostusta lukea, vaikkei aihe välttämättä ihan vielä niin ajankohtainen olisikaan! :) Kiitos kovasti <3

   Poista
 2. Mukava postaus ja sainkin tästä idean myös itse kirjoitella pääsykoeurakastani viimevuonna, tosin VAKAVA- kokeen merkeissä! :) itsekin pääsin sitten kakkosyliopistooni sisään (Jyväskylä) mutta voin sanoa että hyppy tuntemattomaan ja pieni muutos oli oikein ihanaa ja mukavaa! :)

  Mielenkiinnolla luin siis tämän, vaikka yliopistossa ihan täysin eri alaa opiskelenkin :) Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle Anni <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! :) Kiitos samoin <3

   Poista
  2. Hei Laura! Mulla ei oo google-tiliä niin en pysty kommentoimaan sun blogiin, joten toivottavasti huomaat tän tätä kautta :D
   Osaatko sanoa mikä oli viime vuonna pisteraja Jkylän yleiseen kasvatustieteeseen? Paljonko itse sait kokeesta? Oon ajatellu hakea sinne tänä keväänä, mutta netistä näkyy vain skaalatut pisteet..Jos pystyt antamaan edes vähän jotain suuntaa antavia pisteitä niin olisi tosi kiva! :)

   Poista
  3. Apua.. en kyllä muista yhtään! Mutta pisterajathan vaihtuvat joka vuosi ja ovat myös erilaiset jokaisessa yliopistossa, ja kokeen pisteet vielä suhteutetaan erikseen. :) Jossain mulla taitaa olla se paperi millaisilla pisteillä pääsin sisään mutta en valitettavasti yhtään muista suuntaa :/ muistan vain että pääsin yhteispisteillä sisään. Löytyisiköhän Jyväskylän yliopiston sivuilta/ VAKAVAn sivuilta ne pisterajat? :) Tsemppiä urakkaan ja laita s.postia vaikka jos on muuta kysyttävää aiheeseen liittyen!

   Poista
  4. Kiitos vastauksesta :) Netistä (vakavan sivu,yliopiston sivut yms) löytyy vaan luokanopettaja,erityispeda yms. pisteet, mutta jostain syystä kasvatustieteen pisteitä ei löydy mistään kuin vaan skaalattuina. Pitää siis vaan tehdä parhaansa ja toivoa että se riittää sisäänpääsyyn! :)

   Poista
 3. Kiitos tästä, sain motivaatiota omaan luku-urakkaan :) pakko kysyä että luitko kirjoituksiin yhtä "tosissaan" kuin pääsykokeisiin? Siis samoja tuntimääriä päivässä ja yhtä kunnianhimoisesti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä homma! :) En todellakaan lukenut ylppäreihin täysin samalla panostuksella. Syksyn ylppäreissä jaksoin panostaa enemmän kuin kevään, ja se kyllä näkyi arvosanoissakin..

   Poista
 4. Sairaan hyvä postaus, kiitos:-)

  VastaaPoista
 5. Muistan kun sinä ja siskosi painotitte viime kevään jälkeen sitä kuinka ahkerasti olit tehnyt töitä ja kuinka paljon luit, mutta täytyy kyllä sanoa että 8 tunnin lukeminen ei oo musta paljoa - 8 tuntia on normaalin ihmisen työpäivä, ja koska pääsykoeurakka on vain kerran jos sen onnistuneesti tekee, suosittelen itse lukemaan paljon enemmän kuin 8 tuntia päivässä. Pienet tauot ja kävelyt auttavat paljon jaksamista. Itse pääsin ekallayrittämällä oikeustieteelliseen ja luin n. 12 tuntia päivässä. Luku-urakka oikikseen kestää tosin vähemmän aikaa kuin kauppikseen. Kaikilla pääsykokeisiin lukevilla ei ole realistista kuvaa siitä minkälaisella lukumäärällä pääsee esim Helsingin oikikseen tai kauppikseen, joten korostaisin itse sitä että kyseessä on vain yksi kevät joten aikaa kannattaa uhrata senkin edestä. Kuntosalille kerkiää harvemmin kuin yleensä ja töitä kerkiää tehdä myöhemmin. Parhaat ja kunnianhimoisimmat vain pääsee sisälle, ja usein se parhaus saavutetaan juuri sillä että jaksaa istua pisimpään kirjastossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koen, että tein viime keväänä parhaani, mihin silloin kykenin :) Se onneksi riitti ja palkintona oli paikka yliopistosta. Loppu hyvin kaikki hyvin siis! Minun mielestäni on hölmöä ajatella, että "kirjastossa istuminen" olisi avain onneen. Laatu korvaa määrän luetuissa tunneissa. Toki jos pystyy lukemaan sen 12 tuntia päivässä laadukkaasti ja ajatus katkeilematta, niin sitten on superhyvä juttu!

   Poista
  2. Minä koen että laatu korvaa määrän. Itse pääsin opiskelemaan sillä, että luin n. 6 tuntia päivässä ja kaverini joka luki 10 tuntia/pv ei päässyt :D

   Poista
  3. Laatu korvaa aina määrän, mutta laatu ja määrä yhdessä korvaa pelkän laadun. On myös hölmöä ajatella, että yli tietyn määrän päivässä, esim. 8 tuntia, ei pysty lukemaan. Pääsykokeisiin lukemisessa kyse on itsekurista; jos haluaa pystyä, pystyy, jos tekee TARPEEKSI töitä. Anni, se 8 tuntia ei kuitenkaan riittänyt sinne silloiseen ykkösvaihtoehtoosi, ja niistä, jotka sinne Aaltoon pääsi moni varmasti teki enemmän töitä kun sinä - kyse ei olisi siis ollut siitä että olisit huonompi tai et yhtä fiksu, vaan tsekurista ja työn määrästä SEKÄ laadusta. kirjastossa istuminen ei toki ole avain onneen, eikä kukaan niin ole väittänytkään, ja tuo onkin melko vähättelevä ajatus - kirjastossa kun ei istuta kuin se yksi kevät tuolla mittakaavalla, ja se johtaa paljon suurempaan. Mietin vaan, kun laitat aina näitä "work hard" - mietelauseita instaan ja tänne, niin kannattaa ehkä miettiä että kuinka kovaa teet oikeastaan töitä tavoitteidesi eteen ja oliko esim. pääsykokeisiin laittamasi efortti yhtään sen suurempaa kuin tavallisten ihmisten jokapäiväinen töissäkäynti. Vaikka joskus tuntuu siltä että tekee paljon töitä, niin monet tekee myös paljon enemmän, ja oikeasti kova työ palkitaan todella hedelmällisesti :)

   Poista
  4. Hohhoijaa nyt taas. Tavalllisen ihmisen 8h työpäivästä on noin tunti taukoja. Kauppakorkean pääsykoekirjat eivät muutenkaan ole niin ylitsepääsemättömän vaikeita, että niitä sisäistääkseen pitäisi se 12h päivässä lukea. Mikäli täytyy, voi itse opiskelu olla aika tuskaa. Kyllä sinne kouluun ahkeruudellakin pääsee, mutta ennen kaikkea kyvyllä oppia ja sisäistää nopeasti. Lahjakkuudella. Kunnon opiskelutekniikat tulisi oppia jo lukion penkillä, ja niitä sitten soveltaa pääsykokeissa.

   Henkinen palautuminen 12h luku-urakan jälkeen on hidasta, ja seuraavana päivänä sama uusiksi. Aikaa ei jää mihinkään muuhun, millä ladata energiaa (esim. kaverit, sali). Oppimisprosessi kärsii enemmän kuin antaa, jos tuon ajan päivässä lukee.

   T. KTM

   Poista
  5. Täytyy muistaa että on aika yksilöllistä kuinka paljon pitäis lukea jotta aaltoon tms pääsis. Aika harvat perusjannut sinne kyllä 6 tunnin lukemisella pääsee. Kauppiksen matskut on kyllä semmosta peruskauraa että jos on lahjakas niin paljon ei tarvitse pinnistellä että pääsee sisälle. Mutta uskon kuitenkin että kaikilla on mahdollisuus pärjätä vaikkei olisikaan luonnonlahjakkuus, joidenkin tulee kyllä tehdä paljon enemmän työtä. Mun mielestäni 8 tuntii ei oo paljon työtä, mutta ehkä jonkun toisen mielest on. Meillä saattaa tosin olla erilaiset tavoitteet elämässä :)

   Poista
  6. Tämän postauksen tarkoitus oli jakaa vinkkejä pääsykoeurakkaa varten sekä vastata lukijoideni esittämiin kysymyksiin. Tarkoitus ei ollut alkaa väitellä mikä on riittävä määrä lukutunteja päivässä, koska se todellakin on yksilöllistä, taikka ruotia luinko minä tarpeeksi. Kuten ylempänä sanoin, tein parhaani ja se riitti yliopistopaikan saamiseen. Riittää minulle :)

   Poista
  7. On totta, että joillain on lukemiseen enemmän motivaatiota ja voimia kuin toisilla, ja joillain luonnostaan taipumusta sisäistää lukemansa helpommin ja tällöin päästä lähes mihin kouluun tahansa. Ei se kaikille ole itsestäänselvyys että kun nyt vain pänttään puoli vuorokautta koko kevään niin varmasti onnistun.
   Mutta toisille voi myös olla täysin tyydyttävä saavutus päästä varasijalle laittamaansa kouluun. Turhaa painostaa tekemään enemmän töitä jos toinen on jo tyytyväinen saavutukseensa ja päätöksensä tehnyt.
   Hyvä tietysti on antaa vinkkejä tämän kevään pääsykokeisiin valmistautuville.

   Poista
 6. Kiitos ihan älyttömän hyödyllisestä postauksesta! Itselläni alkaa myös luku-urakka tänä keväänä ja sain tästä paljon hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
 7. Olet kyllä ihailtavan aikaansaava! Luitko yhtä paljon ylppäreihin? Mistä luulet johtuvan, ettet saanut ylppäreistä hyvät arvosanat, vaikka olet omien sanojesi mukaan aina ollut hyvä koulussa? Itselläni ylppärit tulevana keväänä edessä ja kyllä jo jännittää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :) En lukenut täysin samalla panostuksella ylppäreihin. Syksyn ylppäreihin panostin ehkä hieman enemmän kuin kevään ylppäreihin ja se näkyi arvosanoissakin. Kouluaineideni keskiarvo on aina keikkunut yhdeksän paremmalla puolella, joten siksi olen puhunut olevani aina hyvä koulussa. Ylppäreissä moni arvosana jäi pisteen päähän paremmasta ja se harmitti hirmuisesti silloin, mutta nyt kun on opiskelupaikka takataskussa, ei sillä enää ole väliä :)

   Poista
 8. Mahtava teksti ja tästä oli tosi paljon apua ja vinkkiä! Kiitos:)

  VastaaPoista
 9. Mielettömän hyödyllinen postaus! Kiitos superisti! :-)

  essi-bltn.blogspot.fi

  VastaaPoista
 10. Ihana postaus Anni! Tästä sai kauheesti motivaatiota soveltaen myös mun tulevaan ylppärirupeamaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kovasti! Kiva, jos motivoi :) Tsemppiä ylppäreihin!

   Poista
 11. Kiitos paljon vinkeistä! Mullakin edessä nyt ylppärilukemiset ja siitä heti perään sitten psykan pääsykoelukemiset, joten vinkit tuli tarpeeseen x)

  VastaaPoista
 12. Kiitos kivasta ja hyödyllisestä postauksesta :) itse luultavasti haen AMK:aan ja luku-urakka alkaa vasta parin kuukauden päästä joten kaivellaan nämä ohjeet sitten esiin :D Ja tää tuleva kysymykseni ei liity mitenkään pääsykokeisiin mutta tuli vain mieleen; mainitsit joskus ettet hirveän tiiviisti seuraa uutisia, mutta luetko esim. kännykällä iltapäivälehtiä ym. sivustoja jotka kaikenlaisia lööppejä tarjoaa? Minä, kuten monet muutkin, luen kännykän kautta iltapäivälehtiä päivittäin, vaikka välistä tuntuu ettei niitä lukiessa törmää kuin ikäviin uutisiin. Mietin välillä pitäisikö poistaa mokomat sovellukset ja luottaa vai siihen että tärkeimmät uutiset kuulee kyllä televisiosta tai radiostakin. Olen kyllä kuullut että jos uutiset ahdistavat niitä ei vaan kannata lukea, mutta silti tuntuu että jäisi jostain paitsi jos ei päivittäin selailisi IS sovellusta :D Pärjäätkö/pärjäisitkö sinä ilman uutissovelluksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitään! :) Tsemppiä pääsykokeisiin sinulle!

   Joo en ole ollut kovin valveutunut uutisten suhteen, koska minua on aina ahdistanut lukea juurikin esimerkiksi niitä iltasanomien lööppejä, kun tuntuu, että maailmasta tulee koko ajan vain pahempi ja pahempi paikka.. Olen kuitenkin saanut kuulla tästä uutisten seuraamattomuudesta aika paljon läheisiltäni, joten olen sitemmin yrittänyt pitää itseäni enemmän ajan tasalla juurikin nettiuutisia selaillen :) Pärjäisin kyllä omasta mielestäni ihan hyvin ilmankin! ;-D

   Poista
 13. Hei ihan mielenkiinnosta kyselisin, miks halusit nimenomaan kauppikseen etkä tradenomiks amkhon? Ite opiskelen ihan muuta ku kaupallista alaa mut oon käsittäny et ku tradenomit ja kauppatieteiden maisterit taistelee samoista töistä nii tradenomit työllistyis "helpommin" työharjotteluiden kautta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan totta, että nykypäivänä tradenomeille on valtava kysyntä ja valmiit tradenomit työllistyvät melkein heti. Uskon kuitenkin, että jos on tarpeeksi lahjakas tyyppi, jolla on tradenomista korkeampi koulutus, pystyy hän kilpailemaan tradenomien kanssa samoista hommista sekä tekemään myös niitä hommia, joihin tradenomeilla ei riitä koulutuksensa puolesta rahkeet.

   Poista
  2. Molemmissa kouluissa, kauppiksessa ja amk:ssa erikoistutaan, joten ihan samoista työpaikoista ei mielestäni kilpailla.. :) t. Tuleva tradenomi

   Poista
  3. Mäkin mietin itse pitkään, AMK vai yliopisto, mutta jotenkin mut on aivopesty tohon yliopistohommaan. Johtunee varmaan siitä, että oma äiti on lääkiksen käynyt ja aina jaksanut jankata siitä, että yliopisto on se paikka, jonne munkin pitää hakea. :D En siis mitenkään halua väheksyä AMK:ta ja tradenomikoulutusta, mutta jokin tossa yliopistossa on aina enemmän houkutellut, ehkäpä juurikin tuo korkeampi koulutus.
   Kiitoksia muuten näistä hyvistä pääsykoevinkeistä! :)

   Poista
  4. Eipä mitään! Kiva, jos niistä on hyötyä :)

   Poista
 14. Miten sulla ja v:llä menee :) ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin! En vain malttaisi odottaa, että nähdään tämän kuun lopussa.. :)

   Poista
 15. Oot kyllä niin ihailtava ihminen! Sydän paikallaan <3 :)

  VastaaPoista
 16. Huippu postaus! Lisämotivaatiota kevääseen, vaikka ihan eri alalle oonkin hakeutumassa. :) Ravintoarvoilta hyvät eväsvinkit ois muuten melko hyvä postausidea! ;)

  VastaaPoista
 17. Mä en ny iha ymmärtäny tota laskin juttua, siis millasella laskimella kannattaa treenata :D käykö sellanen perus mikä oli lukios lyhyes matikas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nelilaskin on sellainen pieni kämmenenkokoinen laskin, jossa on toimintoina vain plus-, miinus-, kerto- ja jakolaskut sekä neliöjuuri. Eli lukion lyhyessä matematiikassa käytettävät laskimet eivät käy.

   Poista
 18. Mikä lukion talousmatikan kirja sulla muuten oli? Kun niitäkin tuppaa olemaan melko monta. Koitko sun kirjan tehtävät hyviksi? Itselläni on toi sigma 7, mutta en oo ihan varma onko se hyvä kirja... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli kaksi eri kirjaa, joista toinen oli juurikin tuo Sigma 7 ja sitä vissiin suositellaankin :) Mutta kannattaa hankkia myös joku toinen kirja sen Sigman lisäksi, jos mahdollista, niin pääset tekemään paljon erilaisia tehtäviä.

   Poista
 19. Tuosta poissaolevaksi ilmoittautumisesta (en hoksannut, että joku olisi vielä sanonut): enää ei saa kuin hyvin painavalla syyllä ilmoittautua poissaolevaksi (raskaus, asepalvelus tai terveydentila). Eli ei voi pitää välivuotta matkustamiseen tms. ja pitää koulupaikkaa, oli mielestäni jo syksyn haussa näin. Eli sä olet ollut viimeisiä, joilla on ollut mahdollisuus lykätä käytännössä "huvikseen" opiskeluiden aloittamista. :)

  VastaaPoista
 20. Moi tää oli ihan huippupostaus! Missä järjestyksessä sä hait noihin kauppiksiin?

  VastaaPoista
 21. Moro! Haluatko testata paasykoe.fi palvelua täällä blogissasi? Laita sähköpostia johannessippola@hotmail.com

  VastaaPoista
 22. Moi! Minä päivänä sulle tuli tieto että sait paikan? Menikö siihen kauhean kauan valintakokeista?

  VastaaPoista
 23. Hhmm mä oon jotenkin suhtautunut hirveen kevyesti ensi kevääseen. Aion hakea kauppatieteelliseen, ja niiden sivuilla lukee että 60 % otetaan todistusvalinnan perusteella. Mulla on pelkkiä L:iä niin jotenkin oon vaan ajattelut että pääsen sinne heittämällä. Valintakokeisiinkaan ei enää nykyään ole kauppatieteellisessä pääsykoekirjaa, vaan lukion YH2, HI1 ja MAB5-kurssien pohjalta pitäisi valmistautua. Vilkaisin viime vuoden pääsykoetta, ja sillä ei kyllä ollut mitään tekemistä lukion kurssien kanssa. Juttuja mistä en oo ikinä kuullutkaan, olen nyt vähän hämmentynyt. Että mitä jos mua ei otetakkaan suoraan sillä L:än rivistöllä ja pitäisi ruveta lukemaan.

  VastaaPoista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!