7. syyskuuta 2015

Vinkkejä opiskelijoille

Yhteistyössä Indiedays ja Sonera

Opintojen ja opiskeluelämän aloittamiseen liittyy omat hauskuutensa, mutta myös haasteensa. Usein opintojen lisäksi myös ympäristö ja ihmiset ovat uusia, joten alku saattaa tuntua jännittävältä ja olo olla hieman epävarma. Pikkuhiljaa uusi elämäntilanne otetaan kuitenkin haltuun ja arki alkaa taas rullata eteenpäin omalla painollaan ilman sen suurempia ponnistuksia. 

Sonera on lanseerannut uuden Sonera X Tutor -palvelu, jonka tarkoituksena on helpottaa jokaisen opiskelijan arkea. Sonera X on 18–25-vuotiaille nuorille tarkoitettu etukonsepti, joka sisältää muun muassa erillisiä tarjouksia Sonera Sopivan ja Liikkuvan Netin paketeista sekä erikoisetuja Sonera Kaupasta. Sonera X Tutor -palvelu taas on: "Kokemuksen syvällä rintaäänellä puhuva, ties kuinka monennen vuosikurssin opiskelija, jolle tenttitstressi, nuudelidieetti ja fuksiaisten jälkeiset luentoaamut ovat tuttuakin tutumpia. Opiskelijat ympäri Suomen ovat lähettäneet Facebookissa tälle kävelevälle tietopankille lukuisia kysymyksiä sekä omia vinkkejään ja nyt X Tutor vastaa videoillaan osaan niistä." Kurkkaa myös X Tutorin Instagram-tili!

Itse aloitin muutama viikko sitten opinnot ja opiskeluelämän kokonaan uudella paikkakunnalla, Vaasan yliopistossa. Tällä hetkellä olo opintojen suhteen on vielä hyvin epävarma, kun uutta informaatiota tulee jatkuvalla syötöllä ennen kuin vanhaakaan on ehtinyt kunnolla sisäistää. Myös uusi ympäristö ja ympärilläni olevat uudet ihmiset luovat uuden, erilaisen vivahteen tämänhetkiseen elämääni. Paljon on opittavaa ja totuttavaa, mutta eiköhän tästä selvitä!

IMG_9702

IMG_9699

IMG_4349

IMG_9708

IMG_4255

Moni teistä varmaan muistaakin, että vietin viime vuonna välivuoden Saksassa, jossa rentoa arkeani rytmittivät lähinnä pitkät yöunet, aamulenkit koiran kanssa, ruokailut, kuntosalitreenit, blogihommat ja epäsäännölliset työvuorot ravintolassa. Tänä syksynä tilanne on hieman toisenlainen, kun kaikkeen tähän pitäisi sisällyttää vielä aikaavievät kauppatieteiden opinnot, mahdollisesti jotain pieniä työhommia sekä aikaa niin parisuhteelle, perheelle kuin ystävillekin. Minun on siis pakko suunnitella ajankäyttöäni etukäteen, jos haluan selvitä jokaisella osa-alueella kunnialla.

Vinkkejä - ajankäyttö:

Ota kalenteri käyttöön. Kalenteri voi olla joko perinteinen tai sitten kännykässä mukana kulkeva, mutta tärkeää on, että on joku paikka, johon voi kirjata ylös tapaamiset, treenit, menot, luennot, tentit ja muut vastaavat. Tällöin tietää, missä pitää olla ja milloin, mikä helpottaa tulevaisuuden suunnittelua sekä uusien tapaamisten ja menojen sopimista.

Älä jätä asioita viime tippaan. Asiat kannattaa hoitaa ajallaan tai mielellään vaikka etuajasa, jotteivät ne pääse kasaantumaan. Näin vältytään viime hetken stressiltä, tuskan hieltä ja kyyneliltä sekä unettomilta öiltä.

Tapaa perhettäsi ja ystäviäsi, kun sinulla on sellainen olo. Perheen ja ystävien seurassa elimistön sanotaan erittävän oksitosiinia, joka puolestaan vähentää stressihormonien eritystä. Pienikin annos perhettä ja ystäviä saa sinut rentoutumaan ja paremmalle tuulelle!

Pidä tavoitteesi kirkkaana mielessäsi ja satsaa asioihin, jotka vievät sinua lähemmäs tavoitettasi. Joskus täytyy osata myös luopua, koska kaikkea ei voi saada.

Harrasta liikuntaa. Liikkuminen pitää mielen virkeänä ja kropan terveenä. Liikunta voi olla ihan vain hyötyliikuntaa tai sitten jokin liikunnallinen harrastus.

Varaa itsellesi myös omaa-aikaa. Opiskeluelämä voi olla toisinaan hyvin hektistäkin, kun pitää juosta paikasta A paikkaan B hoitamassa kaikenlaisia asioita, käydä luennoilla, lukea tentteihin ja nollata välillä opiskelijabileissä. Kaiken kiireen keskellä on hyvä pysähtyä kuuntelemaan omaa kehoaan ja muistaa rentoutua ja levätä.

Panosta nukkumiseen ja unen laatuun. Nukkuessa aivot käsittelevät ja jäsentelevät päivän aikana opittua informaatiota. Myös lihakset palautuvat ja kasvavat levossa. 

Käytä hyödyksi kaikki ns. "luppoaika", jonka käytät esimerkiksi autossa, junassa tai bussissa istumiseen, odottamiseen tai muuhun vastaavaan. Tällöin on hyvä hetki tehdä esimerkiksi koulutehtäviä, täyttä kalenteria, vastailla sähköposteihin tai hoitaa muita tekemättömiä asioita.

Jos olet parisuhteessa, huolehdi parisuhteestasi. Tehkää päivittäin arkisia asioita, kuten laittakaa ruokaa, liikkukaa, tehkää kotitöitä, katsokaa lempisarjojanne ja käykää suihkussa yhdessä. Kotona on hyvä jättää puhelin syrjään ja keskittyä kumppaniin. Silloin tällöin kannattaa myös tehdä jotain tavallisesta arjesta poikkeavaa ja käydä yhdessä esimerkiksi treffeillä.

IMG_4341

IMG_4344 (1)

IMG_4308

IMG_4294 (1)

IMG_4318

IMG_4287

blazer walktrendy.com (gift), jeans Seppälä, top H&M, bag & sunglasses Michael Kors, shoes Stradivarius

IMG_4276

IMG_4323

Opiskeluelämän aloitettua muutetaan myös usein pois vanhempien luota, jolloin täytyy alkaa itse vastata kuluistaan tai vastaavasti lopetetaan päivätyö, jolloin tulojen rakenne muuttuu. Minä olen ollut onnekas, kun vanhempani ovat tukeneet minua rahallisesti lukioaikanani sekä välivuotenani, joten tänä syksynä vastaan ensimmäistä kertaa täysin omista kuluistani. Näin ollen rahan käyttöäkin on suunnitella etukäteen. Minulla ei ole esimerkiksi vielä tällä hetkellä hajuakaan, kuinka paljon rahaa meillä kuluu ruokaan tai muihin pakollisiin kuluihin kuussa.

Säästövinkkejä - ruoka ja muut kulut:

Säilytä kuitit ostoksistasi. Näin voit seurata rahan menoasi, karsia turhia ostoksia ja etsiä pihistyskohteita. Voit myös laatia kuittien pohjalta itsellesi budjetin, jossa yrität pysyä.

Kilpailuta kaikki. Kuntosalit, sähköyhtiöt, vakuutusyhtiöt, puhelinliittymät, ruokakaupat etc. Kilpailuttamalla säästät ison summan.

Suosi kotiruokaa. Ravintola-annoksen hinnalla saa jääkaapin täyteen ruoka-aineita.

Elokuvateatterin sijaan järjestä leffailta kotona. Voit ostaa elokuvan lisäksi myös leffaherkut ja jäät silti voitolle.

Älä mene nälkäisenä kauppaan. Nälkäisenä tulee tunnetusti ostettua enemmän kuin normaalisti.

Osta käytettyjä tavaroita. Kirpputorit, tori.fi, huuto.net ja Facebook-kirpputorit ovat varteenotettavia paikkoja shoppailusta nauttiville.

Ruokaa laittaessa tee isoja satseja, joista voi syödä useampana päivänä. Isosta satsista voi laittaa ruokaa myös pakkaseen ja syödä myöhemmin.

Korvaa talouspaperi keittiöpyyhkeellä.

Hyödynnä opiskelijakortin edut ja muut opiskelija-alennukset. Sinulle kuuluvat edut ja alennukset saat luultavimmin selville oman ainejärjestösi verkkosivuilta.

Seuraa alennuksia ja tarjouksia. 

Älä heitä ruokaa roskiin. Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta hämmästyttävän moni heittää roskiin esimerkiksi tuotteita, joiden päiväys on mennyt. Useita tuotteita voi käyttää vielä pitkään päiväyksenkin mentyä. Luota ennemmin omaan haju- ja makuaistiisi sekä näköösi.

Korvaa määrä laadulla.

Käy kohtuuden rajoissa ulkona juhlimassa. Opiskelijabileet saattavat houkutella verkostoitumisen vuoksi, mutta täytyy muistaa että näihin bileiltoihin kuuluu usein alkoholi, pääsyliput ja toisilla myös roskaruoka, joten huomaamatta saattaa kulua suuriakin summia rahaa. 

Säästä energiakuluissa. Pidä huonelämpötila tarpeeksi alhaisena (auttaa myös unen laatuun), älä polta valoja turhaan ja irroita laturit seinästä, kun et käytä niitä.

Verkkokaupoissa shoppaillessasi kannattaa googlettaa alennuskoodeja. Internetistä löytyy useita eri sivustoja, jotka kokoavat eri verkkokauppojen alennuskoodeja yhden sivuston alle.

Valmista eväät kotona. Pitkien päivien varalle kannattaa valmistaa kotona eväät, koska kaupasta tai kahvilasta ostettuna eväät saattavat maksaa moninkertaisesti.

Älä heitä ehjiä tavaroita roskiin. Kierrättäminen kannattaa aina ja kirpputorit ovat nykyään muotia. Toisen roska on toisen aarre!

Osta vihannekset ja hedelmät sesongin mukaan. Kesällä kurkkuja ja tomaatteja, talvella juureksia ja sitrushedelmiä.

Liiku kimppakyydeillä. Näin ollen bensakulut puolittuu ja matkakin sujuu mukavammin, kun on juttukavereita.

Osta säästöpakkauksia ja seuraa kilohintoja.

Hyödynnä Kelan ateriatuki ja ruokaile koululla, vaikka monta kertaa päivässä. Kouluruoka on edullista, monipuolista ja hyvää!

Laadi aina kauppaan lähtiessä kauppalista, ja pitäydy siinä. Näin vältät heräteostokset.

IMG_4353 (1)

IMG_4354

Itämainen kana-kookoskeitto (Muunneltu versio siskoni alkuperäisestä versiosta)


1/2 isoa kattilallista vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 bataatti
6 porkkanaa
4 perunaa
3 broilerin koipireittä
200 g täysjyvä makaronia
1 pussi herne-maissi-paprikaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1/2 lime viipaloituna
1 kookosmaito
1 punainen chili
yrttisuolaa
chilimaustetta
paprikamaustetta
mustapippuria

Ohje: 

1. Laita broilerin koipireidet uuniin n. tunniksi 175 asteeseen. 
2. Kuori ja pilko bataatti, porkkanat ja perunat. 
3. Täytä iso kattila puolilleen vettä. Lisää juurekset ja kasvisliemikuutiot kiehuvaan veteen. 
4. Pilko sipuli, chili ja lime, murskaa valkosipulin kynnet ja lisää ne herne-maissi-paprikapussin kanssa kattilaan. 
5. Lisää makaronit. 
6. Lisää kookosmaito ja mausteet. 
7. Ota broilerit pois uunista ja lisää keittoon. 
8. Anna hautua ja maustua hetken ennen tarjoilua.


Keitot ovat helppoja ja riittoisia ruokia opiskelijoille!

IMG_4225

IMG_4227

Appelsiini-ananas-riisirahka

1 appelsiini
1 banaani
ananasta
1/2 sitruunan mehu
2,5 dl Myllynparas kaura+riisi -sekoitusta
2 purkkia maitorahkaa

Ohje:

1. Keitä kaura+riisi -sekoitusta n. 30 minuuttia, jonka jälkeen huuhtele kylmällä vedellä.
2. Sekoita sauvasekottimella maitorahka ja banaani sekaisin.
3. Kuori ja pilko appelsiini ja ananas.
4. Sekoita keskenään banaanirahka, appelsiini- ja ananaslohkot, kaura+riisi -seos sekä sitruunamehu.


Opiskelijoiden kannattaa tehdä esimerkiksi rahkasta ja salaateista ruokaisempia ja riittoisampia lisäämällä esimerkiksi rahkan sekaan riisiä, kaurahiutaleita, raejuustoa tai jugurttia ja salaattiin riisiä, makaronia, bulguria tai couscousia etc.

IMG_4329

IMG_8768

IMG_4352

Tässä postauksessa kerroin vain muutamia ensimmäisenä mieleeni tulevia, hyödyllisiä vinkkejä opiskelijoille, mutta kuulisin myös mielelläni, millaisten ongelmien parissa te muut opiskelijat painitte ja millaisia vinkkejä ja ratkaisuja olette ongelmiinne keksineet? Kommentoijien kesken arvotaan Urbanears-kuulokkeet. (EDIT: Muistakaa lisätä kommenttinne loppuun toimiva sähköpostiosoitteenne, jotta saamme voittajat kiinni!)

Kauniita unia ja hauskaa alkavaa viikkoa muruset! 

36 kommenttia:

 1. Itse olen ainakin todennut, että ensimmäiseen pikku opiskelijakämppään ei kannata alkaa hommata kalleimpia designhuonekaluja, vaan miettiä onko vanhemmilla tai sukulaisilla sinun asuntoosi sopivia huonekaluja, joista he voivat luopua. Myöskin Ikean edulliset huonekalut on ihan toimivia ratkaisuja ainakin väliaikaiseen käyttöön:) Samoin ruokailuvälineitä ja astioita on usein perheessä tai sukulaisilla nurkissa ylimääräisiä pyörimässä, joten välttämättä ei tarvitse itse hankkia kokonaista astiastoa. Toki ennen omilleen muuttoa useimmat joululahja- ja valmistujaislahjatoiveet kannattaa olla omaan tulevaan kotiin liittyviä, esimerkiksi keittiötarpeita tai joku tietty astiasto mitä keräilet.
  Ja kaupassa; seuraile kilohintoja. Ei kannata ostaa esim. mitään sinkkukokoisia juustokimpaleita joiden kilohinta voi olla moninkertainen verrattuna isoon pakkaukseen. Juuri esimerkiksi juusto on kuitenkin aika monikäyttöistä ja pitkään säilyvää niin kannattaa ostaa se iso, mutta kilohinnalta pienempi ratkaisu.
  Muussakin kuin ruuassa kannattaa suosia säästöpakkauksia, säästät rahan lisäksi aikaasi kun ei tarvitse heti olla ostamassa uutta pakettia esimerkiksi terveyssiteitä.

  Sen sijaan että ostat joka kauppareissulta uuden muovikassin, osta käsilaukkuunkin mahtuva kompaktiin pakettiin taittuva ostoskassi. Tällaisia kierrätyspulloista valmistettuja kasseja löydät mm. Clas Ohlsonilta. Minulla on tällainen kassi kestänyt jo pari vuotta lähes päivittäistä käyttöä. Roskapusseja voi sitten ostaa marketin hyllyltä kokonaisen rullan noin 1€ hintaan.
  Onhan näitä säästökohteita paljon, aina voi keksiä lisää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen taas aina ajatellut, että kannattaisi panostaa laatuun, mutta toisaalta heti ensimmäiseen asuntoon tuskin kannattaa hankkia vielä kovin kalliita huonekaluja, koska tarve ja maku voi muuttua vielä monet kerrat. Meillä kävi hyvä tuuri, kun saatiin kaikki isoimmat huonekalut (sänky, sohva, keittiönpöytä) kotoa mukaan, joten kovin suuria hankintoja ei ole tarvinnut tehdä :-)

   Tuota en muuten muistanutkaanmainita, mutta meilläkin on kauppakassi käytössä! :)

   Poista
  2. Ainiin ja viitsisitkö lisätä vielä sähköpostiosoitteesi tähän kommenttiketjuun, jos haluat olla mukana arvonnassa!

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä. Pisti kuitenkin silmään tuo Kelan ateriatuen hyödyntäminen pari kertaa päivässä, sillä Kela tukee opiskelijalta vain yhden aterian päivässä. Tätä ei kuitenkaan valvota, mutta kannattaa harkita haluaako antaa sääntöjen vastaisen säästövinkin. Lisätietoja: kela.fi/ateriatuki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvallista opiskelijakorttia vaativissa ravintoloissa sen sijaan voi ruokailla niin paljon kun lystää :) Ruokavinkkeihin ja -budjettiin sanoisin, että nostaa vaikka konkreettisesti käteiseksi aina viikon ruokarahan ja säilyttää sitä jossakin purkissa kotona. Ruokalistaa voi suunnitella vaikka viikon eteenpäin ja hakea kerralla niin paljon kuin mahdollista aineksia. Kun raha on konkreettisesti käteisenä sen käyttö on helpompi hallita eikä tule niin helposti lipsuiltua :)

   Poista
  2. En ole asiaan sen kummemmin perehtynyt, mutta meidän tutorit kehottivat toimimaan näin ja kertoivat itsekin niin tehneensä :-D Koulullamme tarjoillaan aamupala, lounas ja keitto.

   Poista
  3. Ja teille sama, jos haluatte mukaan arvontaan, laittakaa sähköpostiosoitteenne tähän kommenttiketjuun!

   Poista
 3. Itse suosin myös omaa kirjanpitoa menoista ja tuloista! Vaikka korttiostokset ja pankkisiirrot ynnä muut näkyvätkin nettipankissa, käteisostot jäävät usein ynnäämättä. Kun omat menot laittaa itse vihkoon ylös ja laskee tilin saldoa joka menon ja tulon jälkeen, huomaa konkreettisesti miten nopeasti se raha kuluukin ihan pikku juttuihin. Lisäksi oma kirjanpito auttaa myös niiden turhien ostosten karsimisessa, pihistyksessä ja budjetoinnissa, josta puhuitkin ensimmäisessä neuvossa kuittien säästämisestä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä pointti! Olen itse ajatellut, että tarkkailisin summia vain kuiteista, mutta tuo voisi olla vieläkin toimivampi keino. Laitatko vieläsähköpostiosoitteesi tänne, jos haluat mukaan arvontaan! :)

   Poista
 4. Meillä on aina sanottu että "köyhän ei kannata halpaa ostaa" Eli välillä on hyvä oikeasti panostaa siihen laatuun. Nyt esimerkiksi talvikengät. Miksi ostaa halvemmat jotka kestää sen yhden talven kun voisi satsata parempiin mitkä kestäisivät käytössä sitten montamonta vuotta.
  Myös tuo huonekalujuttu ylemmältä anolta. Toki jos saa jostain huonekaluja joista tykkää, niin mikäettei. Myöskään ikeasta en ehkä kaikkea menisi ostamaan. Miksi tuhlata siihen halvempaan ja huonompaan. miksi ei investoisi samantien kestävään ja laatuun? Jälkeenpäin sillä kestävällä laadulla on kuitenkin arvoa jos myisikin pois.
  Ja Anni. Eikö koulullasi olisi kuntosalia missä voisin käydä ainakin lähes ilmaiseksi? säästäisit monta kymppiä kuussa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo omaa kuntosalia Vaasan yliopistolla.

   Poista
  2. On totta, että periaattessa olisi järkevämpää ostaa heti laadukkaammat huonekalut ja myydä ne vaikka myöhemmin pois jos eivät enää miellytä. Ongelma on vaan, että niihin laatuhuonekaluihin, jos ostat ruokaryhmän, tv-tason, kirjoituspöydän, lipaston ym., uppoaa niin paljon rahaa että opiskelijan tili menee miinukselle ja reilusti. Toki siinä tapauksessa jos kesätöistä tai muusta on jäänyt hyvin säästöön tai vanhemmat maksavat. Henk.koht. käytän rahani ennemmin
   johonkin muuhun kuin väliaikaisen opiskelijakämpän laadukkaisiin huonekaluihin. Niihin ehdin satsata myöhemmin vaikka sitten, kun asun oikeasti omassa asunnossa ja tiedän mitä kalusteita haluan siellä katsoa pidemmänkin aikaa. Mutta kukin valitsee itse.

   Poista
  3. Joo Vaasan yliopistolla ie valitettavasti ole kuntosalia ja mulle on muutenkin tärkeää, että salille on lyhyt matka, jottei jää salille lähteminen laiskuudesta kiinni! :-D Täällä liputetaan myös laadulle!

   Ja hei pistäkää sähköpostiosoitteet perään, jos haluatte mukaan arvontaan!

   Poista
 5. Käteisen käyttö. Korttia on niin helppo vinguttaa, mutta jos esim ruokabudjetti on käteisenä kotona tulee sitä käytettyä harkitummin kun näkee kuinka rahat vähenevät loppuaan :D
  Approille omat viinat mukaan ja baareissa tilaa sitten shotteja/vettä, jolloin kustannukset ei nouse korkealle ja pääse kuitenkin meininkiin mukaan. suositummissa baareissa voi tiskille mennä todeten "hei multa jäi leima saamatta kun tilasin" vaikkei mitään ole tilannukkaan ;> #budjettiapproilua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käteisen käyttö on hyvä vinkki! Meillä on ollut nyt poikaystäväni kanssa tapana nostaa käteiseksi aina yhteiseen kassaan laitettavat ruokarahat.

   Ja joo tosiaan opiskelijabileissä omat juomat tulevat paljon halvemmiksi!

   Poista
  2. Ja sullekin sama, laitatko sähköpostiosoitteesi vielä tähän, jos haluat mukaan arvontaan! :)

   Poista
 6. Voin allekirjoittaa kaiken jo mainitsemasi säästövinkin, ja mulla tuli mieleen myös pari lisää: kun ruokaa tekee kavereiden kanssa yhdessä, kustannukset vähenee huomattavasti. Ollaan tyttöjen kanssa tehty millon pizzaa, milloin hampurilaisia (molemmat ihan taikinasta lähtien) tai esimerkiks salaatteja. Mitä isompi porukka, sen halvemmaksi tulee! Ja toisaalta silloin voi ostaa myös esimerkiksi vähän laadukkaamman viinipullon ruokajuomaksi, mitä ei yleensä yksin/kämppiksen kanssa tekisi ;)
  Jos käy esimerkiks finnkinossa katsomassa leffan, se kannattaa tehdä arkipäivänä ennen klo17 ja saa 30% alennusta opiskelijakortilla! (ennen alennus oli vain 10%)
  Ja vaikka kuinka tekis mieli ostaa kurssikirjoja itselle opiskelua varten, kannattaa lainata ne aina kirjastosta. Säästää ison summan, vaikka itekkin oppisin parhaiten yliviivaustussilla korostaen tärkeimmät lauseet ja meillä saattaa olla useammalla kurssilla käytössä sama kirja.. Mä ajattelin ainaki vasta sitten ku on valmistunut hamstrata kaikkii hyviä kirjoja, kun on vakituinen työpaikka, kun yksi kirja voi olla helposti yli 100e. :)

  emilia.hokkanen@netti.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos tuosta Finnkino vinkistä, enpä tiennytkään! :)

   Poista
  2. Vaasassa ei vain ole finnkinoa:/

   Poista
 7. Ei siellä opiskelijabileissä ole "pakko" käydä : D Mua on ainakin aina ärsyttänyt ne tyypit jotka on tyyliin joka bileissä ja sitten valittaa aamulla luennolla kuinka on krapula ja voi pahoin, oma vika! Kyllä niitä kavereita saa muutenkin kuin sekoilusta ja ryyppäjäisistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voi, käytinkö sanaa "pakko", se ei nimittäin ollut tarkoituksenani! Itsekin olen ehtinyt jo muutamat bileet skipata, koska ei vaan innosta bailata montaa kertaa viikossa :-D

   Poista
 8. Kun muutin ensimmäiseen omaan asuntoon,ostin huonekaluja edullisesti käytettynä sekä ikeasta. Säästin tosi paljon ja sisustus silti näytti tosi kivalta:) mulla on erillinen 'shoppailubudjetti' joka kuussa, rakastan vaatteita ja olen päättänyt että saan käyttää kuukaudessa 50 euroa vaatteisiin. Ruokaan ja muuhun tarpeelliseen menee yllättävän paljon rahaa. Seuraan tarjouslehtiä aktiivisesti ja käyn aina ostamassa esimerkiksi jauhelihaa tai kanaa alennuksella pakastimen täyteen :)

  Sara.kukkonen@hotmail.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarjouksien perässä juokseminen on kyllä hyvä vinkki! Nimimerkillä: jääkaappiin hamstrattu kanan koipireisiä ;-D

   Poista
 9. Yliopiston liikunta kannattaa hyödyntää! Saat liikuntapalvelut joogasta bodypumppiin ja kuntosalin käyttöön samalla summalla kuin mitä maksaisit joka kuukausi kuukausikortista, ihan huippua! :)
  ttanjatuulia@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, no täytyypä selvitellä! Ehdin kyllä jo hankkia salikortinkin, koska olen kuitenkin enemmän painotreenaaja kuin jumpissa juoksija :)

   Poista
 10. Ja kun tuo sonera tutor kehottaa nauhottamaan luennot, niin tiesittkö että se on laitonta ilman luennoitsijan lupaa!

  VastaaPoista
 11. miltä susta Anni on tuntunut opiskelujen aloitus yliopistolla? Mulla itselläni on alkanut ihan hyvin, mutta nyt parin viikon jälkeen alkaa kieltämättä kyllä väsyttää kaikki tää sosialisoituminen, uudet ihmiset ja jatkuva eri tapahtumissa juokseminen :D ja välivuoden jälkeen tää opiskelukin tuntuu jotenkin tosi stressaavalta ja ahistavalta ja vaativalta :/ mutta ehkä tähän tottuu.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnittelin tekeväni tästä vielä oman postauksen, mutta lyhyesti olen ollut innoissani uusista tuulista, ystävistä ja kaupungista, mutta kyllä täälläkin ollaan jo ihan kypsiä kaiken maailman kissanristiäisiin ja turhiin bileisiin. Kesä on aina ollut mulle sellaista aikaa, jolloin tykkään irrotella, mutta syksyisin haluan takaisin rutiineihini :) Täällä tuntuu myös, että välivuoden aikana kaikki asiat ovat pyyhkiytyneet pois muistista :(

   Poista
 12. Moikka! Mieleeni heräsi kysymys näin oman yo-urakkani käynnistyttyä tänä syksynä, että millaisia arvosanoja ja mistä aineista kirjoitit omissa yo-kirjoituksissasi? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Mulla meni syksyn ylppärit paremmin ja kirjoitin ruotsista ja yhteiskuntaopista E:t. Keväällä keskittyminen alkoi karata pääsykokeisiin ja tulokset huononivat, joten kirjoitin saksasta E:n, äidinkielestä M:n (piste vajaa E...) ja englannista ja matematiikasta C:t (enkku piste vajaa M...). Ei mitkään kovin kummoiset paperit siis. En ollut jotenkin ymmärtänyt YO-papereiden painoarvoa, kun kaikki olivat aina toitottaneet, ettei niillä mitään tee kun menee yliopistoon. Itse kuitenkin kehotan kaikkia panostamaan ylppäreihin, koska hyvät paperit voivat helpottaa huomattavasti yliopistoon sisään pääsemistä.

   Tsemppiä sulle! :)

   Poista
 13. Mäkin suosin kyllä budjetin laatimista, ottaen realisesti huomioon joka kuussa olevat "extramenot" tai vastaavat :-D Ja nälkäisenä kauppaan meno on ihan nounou! Kerralla isoja satseja vaikkapa koko viikon ruoat, tietääpähän ajoissa mitä suuhunsa seuraavana päivänä laittaa! Pikkujuttuja siis, mutta opiskelijalle nekin auttavat turhien menojen Karsinnassa...
  sarolainen@yahoo.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei nälkäisenä kauppaan :-D Ja meilläkin on ollut tapana tehdä n. kerran viikossa yksi isompi kauppareissu ja hätätapauksessa sitten täydentää :)

   Poista
 14. Itseäni on auttanut hurjasti mm. lähes kaikkien astioiden hankkiminen etukäteen ja juurikin tuo budjetin laskeminen. Hiukan hankaluuksia vielä teettää nopeat, helpot, hyvänmakuiset ja edulliset ruuat! Pitäisi jaksaa etsiä juurikin noita kriteereitä täyttäviä ruokalajeja, terveellisyyttä unohtamatta :)
  jullemoi3@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin olimme onneksi poikaystäväni kanssa saaneet hyvin astioita lahjoiksi, joten ei tarvinnut oikeastaan mitään hankkia! :)

   Poista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!