27. lokakuuta 2015

Rahkapizza & terveellinen luumukiisseli

Heippa ihanat!

Minulla loppui tänään koulu "jo" hieman ennen neljää, mikä tuntui ihan lottovoitolta eiliseen verrattuna, kun pääsin lähtemään koululta vasta iltakuuden jälkeen, jolloin ulkona oli jo pilkkopimeää ja ainoa luonnonvalo syntyi täysikuusta sekä kuunsillasta meressä. Saadessani ihailla kotimatkallani kaunista auringonlaskua, olin moninverroin energisempi ja paremmalla tuulella kotiin päästyäni. Hyvän fiiliksen johdosta innostuin tänään kokeilemaan päivälliseksi erästä minulle uutta terveellistä reseptiä, jota eräs lukijani suositteli ja jota olen itseasiassa suunnitellut itsekin jo tovin kokeilevani, nimittäin rahkapizzaa! Saattaa kuulostaa omituiselta ja työläältä, mutta tämä yllätti ainakin minut positiivisesti nopeudellaan ja helppoudellaan.

IMG_5959

Rahkapizzapohja

n. 3-4 dl kaurahiutaleita
300 g maitorahkaa
2 kananmunaa
1 rkl leivinjauhetta
ripaus laatusuolaa (esim. himalajan vuorisuolaa tai ruususuolaa)

Kaikki ainekset sauvasekoittimella sekaisin tasaiseksi taikinaksi, minkä jälkeen taikina levitetään uunipellille leivinpaperin päälle. Paistetaan 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai niin kauan, että pohjasta tulee hieman rapea. Tämän jälkeen pohja nostetaan pois uunista ja sen päälle levitetään täytteitä oman maun mukaan, minkä jälkeen täytettyä pizzaa paistetaan uunissa vielä n. 30 minuuttia.

IMG_5961

IMG_5964

IMG_5971

Aluksi valmistin rahkapizzapohja-taikinan ja levitin sen pellille leivinpaperin päälle. Tämän jälkeen paistoin pohjaa hetken uunissa, minkä jälkeen voitelin pohjan tomaattipyreellä. Meiltä löytyi jääkaapista valmiiksi maustamaton kanapaketti, joten valmistin sille hunaja-valkosipulimarinadin, paistoin pannulla ja lisäsin hieman mausteita ja lopuksi heitin valmiit kanat rahkapizzapohjan päälle. Tämän lisäksi leikkasin pizzaan tomaattia ja punasipulia sekä ripottelin päälle raejuustoa ja pizzamaustetta. Lopputulos oli herkullinen, vaikka itse sanonkin - ja poikaystäväkin antoi hyväksyntänsä, jes! Rahkapizza on tullut jäädäkseen meidän keittiöömme.

Sunnuntaina sen sijaan bongasimme kauppareissulla poikaystäväni kanssa kauppoihin ilmestyneen Valion  luumu-rusinakausikeiton, jonka suuria faneja me molemmat olemme aiemmin olleet. Nappasimme sen hyllystä empimättä ostoskoriin, mutta vähän ajan päästä alkoi minulla päässä jyskyttää ajatus, että laitetaanko me oikeasti opiskelijoina melkein kolme euroa keittoon, joka ei ole luumuja tai rusinoita nähnytkään ja jossa on reilusti lisättyä sokeria. Siispä kiikutin purkin takaisin hyllyyn ja suuntasin sen sijaan hakemaan pari pussia kuivattuja luumuja. "Minä teen sen ihan itte!"

IMG_5946

Terveellinen luumukiisseli

400 g kuivattuja, kivettömiä luumuja
n. 1 l vettä
kanelia/kanelitanko
loraus hunajaa makeutukseen
ripaus perunajauhoja*

Aluksi luumujen annetaan liota vedessä muutaman tunnin ajan, minkä jälkeen niitä keitetään, kunnes ne ovat pehmenneet. Luumuja keittäessä lisätään mausteet: kaneli ja hunaja sekä lisätään tarvittaessa vettä. Perunajauho sekoitetaan pieneen vesimäärään, minkä jälkeen suuruste lisätään kiisseliin ohuena nauhana samalla koko ajan sekoittaen.* Annetaan kiehahtaa, minkä jälkeen kaadetaan tarjoilukulhoon ja nostetaan jäähtymään. Pinnalle vielä loraus hunajaa, joka estää kuorettumisen.

*En ole täysin varma onko perunajauhojen lisääminen pakollista, sillä minulla kiisselistä tuli todella tuhtia ainakin jo pelkästää sillä, että survoin sauvasekoittimella muutaman kerran luumuja rikki, jolloin kiisselistä tuli sosemaista.

IMG_5956

Luumukiisseliä voi nauttia sellaisenaan tai sitten esimerkiksi puuron tai maitorahkan kaverina. Luumukiisseliin lisukkeeksi sopivat esimerkiksi kreikkalainen jugurtti, kaneli, banaanijäätelö tai kookoskermasta valmistettu kermavaahto.

Kiisselistä tuli herkullista ja yleisesti ottaen minun täytyykin sanoa, että mielestäni on todella tyhmää, kun useisiin ruokiin ja jälkiruokiin tungetaan epäterveellisiä ruoka-aineita, koska: "näin tämä on aina tehty ja kuuluu tehdä". Tekemällä ihan pieniäkin muutoksia perinteisiin resepteihin, kuten esimerkiksi korvaamalla pizzapohjan vehnäjauhot kaurahiutaleilla, juustoraasteen raejuustolla tai luumukiisselin sokerin hunajalla tai muulla luonnollisella makeuttajalla, saadaan aikaiseksi huomattavasti terveellisempi vaihtoehto, eikä maku muutu oikeastaan lainkaan. Pienillä valinnoilla on suuri merkitys!

Herkkuhetkiä teille!

29 kommenttia:

  1. nyt on kyllä pakko tarttua tohon että ei maku muka muutu jos korvaa jonkun jollain.....? Kyllä esim se aito ohut ja rapea pohjainen italialainen pizza on täysin eri makusta kun tollanen paksu kaurahiutalerahkapohja xD ja tarviiko kaikesta vääntämällä vääntää aina jtn terveellistä?:DD mielummin syön aitoa kunnon pizzaa kerran kuussa kun tollasta ihme terveysjuttua esim kerran viikossa. Mutta tapansa kullakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko sulla ihan ylipäätään elämässä noin mustavalkoiset näkemykset asioista? :D Se, että välillä kokeilee terveellisempiä reseptejä, ei kyllä tarkoita sitä, etteikö voisi välillä myös nauttia aidoista ja alkuperäisistä resepteistä. Vaikka mäkin oon asunut Italiassa ja syönyt siellä muutaman "aidon italialaisen pizzan", niin aion kokeilla tätä reseptiä. Ja ihan pikkuhuomio: Italiassakin saa aika erilaisia pizzoja sen mukaan, että syökö perinteisessä pizzeriassa paistetun kiviuunipizzan vai esimerkiksi lounaana suositun panificiossa pellillä paistetun pizzapalan, jossa voi olla toisinaan hyvinkin paksu pohja.

      Poista
    2. Makuasioista on turha lähteä kiistelemään! :) Itse jätän usein pizzan reunat syömättä, koska mielestäni pizzapohja on usein mautonta ja kuivaa. Puhuin kuitenkin tässä yleistäen (ehkä liikaakin) eli esimerkiksi sokerin korvaaminen hunajalla ei muuta makua juuri lainkaan :)

      Poista
  2. Kiva että pohja maistui ;) enpä ookkaa testannu ruisjauhojen sijasta kaurahiutaleita! Täytyy testata ens kerralla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaurahiutaleet olivat tässä reseptissä hätävarana, kun en jaksanut lähteä kauppaan hakemaan jauhoja, mutta hyvin toimivat! :-D Minä puolestani kokeilen ens kerralla ruisjauhoja ;-)

      Poista
  3. Mä kommentoin nyt kaikkia sun postauksia :D Mutta tää pizzapohja menee ehdottomasti kokeiluun! Mäkin oon jo vuosia tehnyt suolaisen piirakkapohjan silleen, että gluteenittomat jauhot ja kananmuna sekoitetaan kermaviilin/maitorahkan/luonnonjogurtin kanssa. Sen jälkeen ei enää oo tullut mieleenkään tehdä piirakkapohjaa silleen, että siinä olisi lisättyä rasvaa, koska toi on vaan niin paljon helpompaa, mehukkaampaa ja terveellisempää :) Banaani-kaura-mantelikeksit on myös ihan ehdoton terveellinen helpotus makeannälkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, keksit menevät todellakin kokeiluun! :)

      Poista
  4. Tykkään sun postauksista tosi paljon! Näissä on niin paljon asiaa ja kuvia ja näkee oikeesti että panostat tähän hommaan. Päivän piristys aina kun tulee uus postaus :) ja tota pizzaa pitää kyllä kokeilla! Sellanen tyhmä kysymys vaan että laitoitko siis raejuustonkin uuniin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan huippua kuulla, kiitos ihanainen <3 Ja joo! Raejuusto uuniin, jotta se sulaa pizzan päälle :)

      Poista
  5. Hienoa, että säästit luumukiisselissä muutaman roposen. Pieni vinkki, että laadukkaita keittiöpyyhkeitä ja patalappujakin saa edullisesti; ei tarvii olla Lexingtonia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minä ainakaan viihtyisi Halpa-Hallin vaatteissa, joten säästän sitten muissa asioissa ja panostan vaatteisiini. Jos ne Lexingtonin patalaput tekevät Annin iloiseksi, niin hyvä, että hän on löytänyt mieleisensä patalaput. Säästää sitten muissa asioissa, kuten vaikkapa tuossa luumusopassa. :)

      Poista
    2. Ja tuskin pelkkä muutaman sentin säästäminen oli tässä kriteerinä. Onhan omatekemässä paljon enemmän itse luumua! Musta ihan mahtava idea tehdä ite :)

      Poista
    3. No Lexingtonin keittiötuotteet eivät kuitenkaan mitään överikalliita juttuja ole, eikä keittiöpyyhkeitä ja patalappuja osteta yleensä kovinkaan usein :D Välillä voi panostaa johonkin vähän kivempaan ja säästää sitten jossain toisessa asiassa ;)

      Poista
    4. Ostin patalaput lahjaksi saamallani lahjakortilla, joten oikeastaan en ole maksanut niistä itse mitään :)

      Poista
    5. Vai niin. Kerroit niiden maksavan jotain 12 - 17 euron väliltä, mutta et kertonut saaneesi ne ilmaiseksi.
      "Köyhänä" opiskelijana kävit myös ahmimassa ilmaista ruokaa :(

      Poista
  6. Moi Anni!

    Kun sulla tuntuu riittävän näitä hyviä ruokaohjeita niin voisitko taas pitää vaikka viikon ruokapäiväkirjaa ja jakaa sit jotain kivoja reseptejä sinne väliin?:) oon aijemmin tykänny niistä postauksista kovasti!

    Toinen juttu: Teettekö sun poikaystävän kanssa salille ikinä mitään yhteistreeniä tai esim jalkapäivää yhdessä? Ois kiva jos sellasesta tekisin postausta jos siis se kuuluu teidän treenaamiseen. Ollaan nyt kerran oman poikaystäväni kanssa aloitettu jalkapäivä joka loppui yhteistreeninä tosi lyhyeen koska oli eri tavat ja eri painot. Vinkkejä siis kaivataan koska haluttaisiin treenata myös yhdessä :)

    Kiitos vielä kivasta blogista!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Hyvä idea! Pistetään toteutukseen tässä lähiaikoina :) Ja joo ollaan nyt alettu silloin tällöin treenaamaan yhdessä poikaystävän kanssa ja oon todennut sen todella hyväksi, koska siinä oppii uusia liikkeitä ja saa monipuolisuutta treeneihin! Me ollaan tehty esimerkiksi niin, että vuorotellen toinen päättää seuraavaksi tehtävän liikkeen ja kumpikin tekee sellaisilla painoilla, kun on itselleen hyvä :) Välillä ollaan myös tehty niin, että tehdään kokonaisuudessaan poikaystävän käsitreeni tai vaikkapa minun keskivartalotreeni. Se on erilaista ja hauskaa! :)

      Poista
  7. Muakin vähän nauratti tuo "maku ei muutu juuri lainkaan" -väite. :D Kun itse parin kuukauden välein teen pizzaa, kylmäkohotan doppio zero -vehnäjauhoista tehtyä pizzapohjaani 48h jääkaapissa ja höystän sen buffalonmaidosta tehdyllä mozzarellalla. Uskallan väittää, ettei kaurahiutaleilla, maitorahkalla ja raejuustolla tehty versio ei maullaan pärjää perinteiselle mitenkään. Siitä tosin olen samaa mieltä, että arkena hyvää ruokaa on helppo valmistaa terveellisesti tekemällä hyviä valintoja, ja voisin itsekin testata tätä sun pizzaohjetta joskus kun treenin jälkeen tekee mieli jotain suolaista ja hyvää. En kuitenkaan koe tarvetta korvata näillä kokeiluilla satunnaisia herkutteluhetkiä, sillä laadukkaista raaka-aineista kokatun itsetehdyn ruoan ei kuitenkaan tarvi aina olla makroarvoiltaan täydellistä. ;) Mutta luumukiisseli on munkin joulusuosikki, se on riisipuuron kanssa täydellistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama sinulle, että makuasioista on turha kiistellä! :) Enkä puhunut tässä pelkästä pizzapohjasta vaan ihan yleisesti. Esimerkiksi kun korvaa sokerin hunajalla tai laatusokerilla, ei maku muutu juuri lainkaan.

      Poista
  8. Vitsit että oli hyvää tuo pizza!! Jopa mun poikaystävä kehu sitä myös! :D

    VastaaPoista
  9. Apua mite sulla voi olla noin möreä ääni! :D vai vääristiköhän toi essin snäppi ääntä ku kuulostit niinku mieheltä :D hassua ku joskus ääni ''ei passaa'' jollekin, tai siis kun oot muuten niin naisellinen yms :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy olla todella inhottava ihminen siellä ruudun toisell apuolen, kun tietoisesti tulee loukkaamaan toista ihmistä. Kuten olen sanonut minua on nuorempana kiusattu matalasta äänestäni ja se on jättänyt pysyvät arvet. Todella ikävää, että sinä koit tarpeelliseksi tulla repimään näitä arpia uudelleen auki. Toivottavasti edes sinulle tuli tästä parempi olo.

      Poista
    2. Voisit kyllä aiempi anonyymi miettiä mitä mielipiteitä on järkeä ilmoille päästää. Nimettömänä tai ei, niin sano ja tee vain sellaista, mitä toivoisit muiden itsellesi sanovan tai tekevän. Ei se ole niin vaikeaa asettua toisen asemaan, toivottavasti!

      Poista
    3. No on kyllä ihan hirveä ääni! Positiivista on kuitenkin se, että riepujen ja itsensä esittelyn sijasta vois vaikka etsiytyä äänikirjojen lukijaksi jonkun gamalan hirviön äänenä :D

      Poista
    4. Matala ääni naisilla on seksikäs!! Mulla itellä on kamala kimitys ääni joten voisin mieluiten ottaa annin äänen hah :)

      Poista
    5. Komppaan!!! Mulla kimeä ääni josta en pidä yhtään, vaihtaisin annin ääneen koska tahansa! Mun mielestä sulla on ihanan vahva ääni :)

      Poista
    6. No todellakin vahvassa äänessä ei ole mitään hävettävää, kaikki mun tuntemat matalaääniset naiset on ainakin kauniita ja määrätietoisia yksilöitä!
      Keskittykää te arvostelijat oman itsetuntonne kasvattamiseen muulla tavoin kuin muita mollaamalla. Teidän puheen sisältö on ainakin kamalimmasta päästä, en tiedä minne voisitte etsiytyä.

      Poista
  10. Tämä pizzapohja on nykyisin se, jota ainoastaan tehdään. Ihan parasta!

    VastaaPoista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!