9. tammikuuta 2016

Tarkenee

Hei beibit tarkeneeks täällä?

Kuuntelin aamulla, kun radiossa pohdiskeltiin erään tutkimuksen pohjalta erilaisia keinoja suojautua pakkaselta ja sen innoittamana aloin itsekin tarkemmin pohtimaan ja tutkimaan tätä tällä hetkellä hyvin ajankohtaista aihetta. Ajattelin jakaa myös teille muutamia päivänselviä sekä hieman erikoisempiakin keinoja pakkaselta suojautumiseen.

IMG_4661

1. Kerrospukeudu. Vaatekerroksien väliin jäävä ilma toimii loistavana eristeenä, sillä ilma eristää lämpöä noin kymmenen kertaa paremmin kuin luonnollinen tai synteettinen kangas. Vaatteiden kannattaa muutenkin noin yleisesti ottaen olla väljiä, jotta verenkierto ei hidastu ja kerroksien väliin jää ilmaa.

2. Syö hyvin. Kun elimistössä on runsaasti energiaa, se pystyy tuottamaan paremmin lämpöä.

3. Totuttaudu. Kylmään ilmaan voi tottua yksinkertaisesti viettämällä aikaa kylmissä olosuhteissa. Ja esimerkiksi heti ensimmäisillä pikkupakkasilla ei kannata kaivaa kaapista esiin sitä kaikista lämpimintä talvitakkia vaan pikkuhiljaa lisätä lämpökerroksia.

4. Pidä fyysinen kuntosi hyvänä. Hyvä fyysinen kunto parantaa kylmänsietokykyä. Pakkaseen ei myöskään kannata mennä esimerkiksi väsyneenä, sairaana, nälkäisenä tai päihtyneenä.

5. Varaudu. Seuraa säätiedotuksia ja varaa säänmukainen varustus.

6. Älä jää paikoillesi tärisemään. Vilunväreet toimivat varoitusmerkkinä, jonka tehtävänä on saada keho käyttämään lihaksia ja estämään lämpötilan laskeminen hypotermian puolelle. Pysy siis liikkeellä, jolloin lihakset tuottavat lämpöä ja verenkierto nopeutuu. Muista liikutella myös sormia ja varpaita!

7. Olkaa lähekkäin. Yksi ihminen tuottaa saman verran lämpöä kuin 70 watin hehkulamppu, joten pysykäämme lähellä henkilökohtaisia lämpöpattereitamme (läheisiämme).

8. Syö purkkaa. Purkan jauhaminen pitää kasvojen lihakset töissä ja voi nostaa poskien lämpötilaa jopa kolmella asteella.

9. Muista päähine (EDIT: tai huppu). Päänahan verisuonet eivät supistu kylmässä, joten sitä kautta lämpöä voi haihtua jopa 2/3.

10. Vältä tuulta. Tuuli lisää pakkasen purevuutta, joten hakeudu tuulensuojaan ja valitse kävely pyöräilyn sijaan taikka suljettu kulkuneuvo avonaisen sijaan.

11. Älä rasvaa kasvojasi ennen pakkaseen menoa. Ihon oma rasva antaa riittävän suojan ja sen rasvaaminen voi jopa edistää paleltumista. Pakkasella iho kuitenkin kuivuu, joten rasvaaminen ulkoilun jälkeen on tärkeää. Rasvan voi antaa vaikuttaa esimerkiksi yön aikana.

12. Juo runsaasti nestettä. Kun menee kylmällä ulos, kehon ääreisosien verisuonet supistuvat ja niistä puristuu noin puoli litraa nestettä virtsaan. Kun palaamme sisälle tai liikumme nopeasti, suonet laajenevat ennalleen, mutta niissä virtaa puoli litraa vähemmän nestettä kuin pitäisi.

13. Vältä fyysistä kuormitusta yli - 20 asteen pakkasella. Lihasten ja nivelten joustavuus  ja liikkeiden koordinaatio heikkenee kudosten viilentyessä.

14. Ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä oma henkilökohtainen vinkkini: vältä kotoa poistumista. Linnoittaudu parhaan ystäväsi tai kumppanisi kanssa neljän seinän sisälle ja peittovuoren alle, pidä vain mukavia, pehmoisia ja lämpöisiä vaatteita, katso elokuvia ja tv-sarjoja, lue kirjoja, juo kuumia juomia, syö hyvin, nuku paljon, naura vatsa- ja poskilihakset kipeiksi ja lämpimiksi, haaveile lomamatkasta jonnekin lämpimään ja eksy toisinaan selailemaan myös äkkilähtöjä sekä kieltäydy hyväksymästä sitä tosiasiaa, että ulkona on tällä hetkellä ihan pirun kylmä!


Hauskaa iltaa ja pitäkäähän itsenne sekä läheisenne lämpiminä näillä paukkupakkasilla! Ja kertokaa ihmeessä, jos teillä tulee mieleen muita hyviä pakkasniksejä!

26 kommenttia:

 1. Pue päähine.. Hyvähän sun on sanoa kun itse liikut näemmä -30 asteenkin pakkasilla ilman pipoa tai mitään ettei vaan hiukset mee huonosti tms :D Mitä snäppejäs kattelin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mitä! Justiinsa eilen lisäsin snäpin, jossa mulla oli pipo :) Ja aina on vähintään huppu päässä, jos on kylmä! Kyllähän se huppukin saman asian kuin päähine ajaa. Voisin lisätä sen tekstiin, jos se tekisi myös sinut tyytyväiseksi? ;-D

   Poista
  2. Huppu ei todellakaan korvaa pipoa, tuulihan pääsee hupun sisään... Mutta ainahan sitä pitää näyttää hyvältä eikä pukeutua säänkestävästi? T. toinen ano.

   Poista
  3. Ei hätää, mun huppu on todella tiivis, lämmin ja paksu, eikä siitä pääse tuuli sisään ;-) Uskon, että huppuni on itseasiassa paljon lämpimämpi kuin useat piponi, joissa ei ole tuulenpitävää kangasta :)

   Poista
  4. Kyllä mäkin koen, että huppu on parempi kuin pipo joka olisi esim tehty neulomalla, jolloin siitä tuulee läpi :D parashan ois pipo ja se huppu ;> ja pitkät hiuksetkin suojaa korvia aika pitkälle asti ainakin omalla kokemuksella.

   Poista
 2. Hyvä ja ajankohtanen postaus!:) kiitos vinkeistä, täällä ainakin otetaan muutama käyttöön ;)

  VastaaPoista
 3. Hyviä vinkkejä! Kannatan etenkin viimeistä ;-D

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus, hyödyllisiä vinkkejä! Erityisestä tuo viimeinen on minun mieleen...;D
  T.Elisabet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! ;-D Olisipa se vain mahdollista myös toteuttaa koko tämän pakkasjakson ajan...

   Poista
 5. Tosi hauska ja järkevä postaus! :) tykkäsin :)

  VastaaPoista
 6. Ihana postaus ja ainaki toi rasvausjuttu oli mulle ihan uusi! Viimeinen kohta kyllä ihan ehdoton lemppari täälläkin ;>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma ennen vanhaan juurikin suositeltiin rasvaamaan ihoa ennen pakkaseen menoa, mutta nykyään tämä neuvo on kumottu :)

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Hih :-D Jos noi lähemmäs - 30 asteen pakkaset jatkuvat, niin sitten on varmaan pakko!

   Poista
 8. Tee pitkäst aikaa kysymyspostaus :) ?

  VastaaPoista
 9. Voi että mä niin tykkään sun blogista! Oot niin aito ihminen! Etkä esitä mitään ja kirjotat tällästä realistista blogia tai en osaa selittää mitä haen :) mutta tää sun blogi on ihan ykkönen juuri tän aitouden takia <3 :) ja oot ihmisenä ja luonteeltas vaikutat niin ihanalta ja aidolta ja hyvä sydämmiseltä että sillä pääset kyllä enemmän kun pitkälle elämässäs <3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana, ihana kuulla! <3 Kiitos sinulle piristävästä ja motivoivasta kommentista - toivotaan näin! :-)

   Poista
 10. Montako neliöö teijän kämpässä mahtoikaan olla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin 44 neliötä :) Eli aika pieni kaksio.

   Poista
 11. Hyvä postaus! Olet ottanut joitakin erittäin hyviä pointteja esille. Esimerkiksi tuo kohta 12 on minusta todella mielenkiintoinen ja minulle ihan uusi fakta. Jännää miten ihmiskeho toimii :)

  http://lovekatariina.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! Jep, ihmiskeho on kyllä omituinen kokonaisuus :-D

   Poista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!