2. toukokuuta 2016

Millaisen jäljen jätät?


Yhteistyössä Indiedays ja Vuokkoset.

Lähdin mukaan Indiedaysin ja Vuokkosten kampanjaan, jossa on tarkoituksena pohtia yhtä tai useampaa Vuokkoset-brändin neljästä arvosta, jotka ovat: kotimaisuus, ihoystävällisyys, laatu ja ympäristövastuu. Itse ajattelin keskittyä tässä postauksessa jälkimmäiseen eli ympäristövastuuseen, sillä aihe on ollut viime aikoina kovasti tapetilla mm. loppuvuodesta 2015 järjestetyn Pariisin ilmastokokouksen johdosta.

12631349_991007264268167_565801759968698036_n

Ilmaston muutoksella arvioidaan olevan mm. seuraavanlaisia negatiivisia vaikutuksia ympäristöömme:

✔ 35 prosenttia lintulajeista, 52 prosenttia sammakkoeläimistä ja 71 prosenttia koralliriuttoja rakentavista korallieläimistä eivät ehdi sopeutua ilmaston nopeaan lämpenemiseen ja ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon.

✔ Kansainvälisen ilmastopaneelin mukaan ilmastonmuutoksen seurauksena kuivuus lisääntyy, mikä vähentää makean veden määrää ja lisää aavikoitumista. Tämä voi johtaa esimerkiksi maanviljelyn vaikeutumiseen ja ilmastopakolaisuuden kasvuun.

✔ Erittäin uhanalaisten isopandojen ravinto on vaarassa kadota, sillä jotkin bambulajit ovat hyvin herkkiä ilmaston lämpenemiselle.

✔ On arvioitu, että ilmastonmuutoksen takia jopa puolet kahvin tuotantoon soveltuvista alueista menetetään vuoteen 2050 mennessä. Myös banaanien kasvatus on vaarassa kuivuuden takia. Tulevaisuudessa ilmastonmuutos vaikuttaa yhä enenevästi useiden elintarvikkeiden saatavuuteen, laatuun ja hintaan – ja tätä kautta päivittäiseen elämäämme.

✔ Arktisen alueen sulamisen johdosta esimerkiksi jääkarhujen ravinnonhankinta vaikeutuu entisestään ja saimaannorpan pesäkinokset uhkaavat kadota. Arktisen alueen sulamisen johdosta myös merenpinta nousee, mikä vaikuttaa ihmistoimintaan ja ekosysteemeihin erityisesti saarilla ja alavilla rannikkoalueilla.

✔ Ilmastonmuutoksen arvioidaan lisäävän sademääriä Indonesian saarilla merkittävästi. Runsaasti lisääntyvät sateet saattavat vähentää esimerkiksi orankien saatavilla olevaa ravintoa ja siten heikentää naaraiden lisääntymiskykyä.

Lähteet: wwf.fi ja skepticalscience.com.

IMG_1706

IMG_6215

IMG_1695

IMG_9981

IMG_1701

"Päivittäiset valintamme ympäristön puolesta vaikuttavat terveyteemme ja hyvinvointiimme. Tulevaisuutta rakennetaan arkisten ratkaisujen avulla. Valitsemalla Vuokkoset voit olla varma, että olemme ottaneet ympäristövaikutukset tarkasti huomioon.

Huomioimme ympäristöarvot läpi tuotantoketjun. Valitsemme kaikki raaka-ainetoimittajat niin, että myös he kantavat vastuuta ympäristön puolesta. Myös tuotteidemme materiaalit valitaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Kierrättäminen on meille tärkeää. Kaikki tuotteidemme pakkaukset ovat joko biohajoavaa muovia, polyteeniä tai kartonkia ja ne sopivat joko kierrätettäväksi tai poltettavaksi. Meiltä mikään tuotantojäte ei päädy kaatopaikalle!" -Vuokkoset

IMG_9976

Itse en voi väittää olevani mitenkään erityisen ympäristövastuuntuntoinen, mutta ymmärrän riskit ja pyrin pienentämään omaa ympäristöön jättämääni jälkeä pienillä, arkisilla asioilla, kuten esimerkiksi valitsemalla ympäristöystävällisemmin tuotettuja tuotteita, suosimalla kotimaista aina mahdollisuuksien mukaan, olemalla roskaamatta luontoa, pyrkimällä käyttämään vettä ja sähköä maltillisesti, satsaamalla laatuun, suosimalla julkisia liikennevälineitä, valitsemalla toisinaan koulussa kasvisruokavaihtoehdon ja kierrättämällä esimerkiksi vanhoja vaatteita. Aina voisi tehdä enemmänkin, mutta koen, että jos jokainen ihminen kantaisi kortensa kekoon ympäristövastuun puolesta ottamalla edes näitä pieniä askelia oikeaan suuntaan, näkyisivät nämä pienet askeleet suurina harppauksina suuremmassakin mittakaavassa.

Oletteko te miettineet millaisen jäljen te jätätte ympäristöömme?

21 kommenttia:

 1. Vähän hassu valinta vuokkosilta valita sinut puhumaan ympäristöasioista kun et näytä kauheasti niistä välittävän :D kierrätätkö esimerkiksi lainkaan jätteitä? (bio, pahvi, lasi, metalli jne.) lisäksi näytät mättävän aika suuret määrät erityisesti punaista lihaa, jonka tuottaminen lähteestä riippuen aiheuttaa noin 14-50% maapallon päästöistä. Et toki väittänytkään olevasi mitenkään "ympäristövastuuntuntoinen" ja sen kyllä huomaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kierrätän. Ja itseasiassa en koe, että söisin erityisen paljon punaista lihaa. Jauhelihaa tulee ostettua kotiin, mutta enemmän käytän esimerkiksi kanaa tai kalaa ja toisinaan myös soijarouhetta. Teen myös aina sillon tällöin kotona kasvisruokaa ja valitsen koulussakin usein kasvisvaihtoehtoja :)

   Poista
 2. Kiinnostaako sua vuorovaikutus lukijoiden kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostaa tietty! Lukijat ovat blogien suola ja sokeri :)

   Poista
 3. Suurimman haitan aiheuttavat lihansyönti, päästöt kuten matkustus sekä ylipäänsä länsimainen kulutus, joten suomalainen nuori voi asiaan parhaiten vaikuttaa juuri shoppailun vähentämisellä, edestakas matkustuksen välttelyllä sekä siirtymällä kasvisruokavalioon. Toivottavasti monet oikeasti miettisivät näitä aiheita!! Blogeissakin kun harmillisen usein vain yhteistyöpostauksien kautta esitellään uusia tuotteita ja luodaan täysin turhia tarpeita:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun mielestäni olisi superhyvä, jos kouluissa tms. siirryttäisiin siihen, että vaikka kerran tai kaksi viikosta olisi pelkkää kasvisruokaa tarjolla. Itse saatan toisinaan syödä koulussa useammin kasvisruokaa kuin lihavaihtoehtoja.

   Poista
  2. Varmaan osassa kouluissa onkin, ainakin meillä on kerran viikossa kasvisruokapäivä :-)

   Poista
  3. Okei, tuota en tiennytkään! :)

   Poista
  4. Shoppailua vois kyllä itse kukin vähentää ja miettiä, että tarvitseeko jotain vaatetta tms. ihan varmasti ennenkuin vaan menee ja ostaa sen.
   Kierrätys kunniaan vaatteissakin.

   Poista
 4. Ja piti vielä sanoa, että siteiden sijasta kuukuppi (joka muuten on kotimainen keksintö!) on ekologisesti kannattava valinta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut ja lukenut kuukupista, mutten ole vielä koskaan uskaltautunut kokeilemaan! Siihen voisi kyllä tutustua paremmin :)

   Poista
  2. Olin tulossa itsekkin hehkuttamaan tänne kuukuppia, se vaan on maailman paras keksintö! En suostuisi ikinä käyttämään enää mitään muuta, vaikka alussa olin _tosi_ skeptinen kuukuppia kohtaan (miten se mahtuu, voi pysyä paikallaan, ylipäänsä toimia jne.) ! Oon vaan sitä mieltä että ihan jokaisen pitäisi saada kuukuppi käyttöön heti kun menkat alkaa, naiset säästyisi niin monelta kiusalliselta ja inhottavalta tilanteelta sen avulla :) Sori hehkutus :'D

   Poista
  3. Täytyy pistää harkintaan! :)

   Poista
  4. Munkin oli pakko tulla hehkuttamaan kuukuppia. Peukutan kotimaista Lunettea, ihan ykkönen. Tuli tuosta Vuokkosista mieleen. Vaikka hinta (n. 30€) saattaa kerralla tuntua paljolta, niin kyllä se kuukuppi maksaa itsensä tosi nopeasti takaisin. Ei ne tamponit tai siteet loppujen lopuksi niin halpoja ole, kun miettii, että kuukuppia voi käyttää hyvin hoidettuna useita vuosia. Ja jos miettii sitä roskan määrää joka niistä syntyy, niin huhhuh, vaikka voisikin kierrättää. Kuukupista ei synny mitään roskaa ja se on niin helppokäyttöinen. Toki ymmärrän, että kaikki ei sovi kaikille, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla. :) Lunetten kotisivuilta löytyy kaikenlaista hyödyllistä tietoa, kannattaa käydä sieltä lukemassa.

   Poista
 5. Tärkeä aihe. Ensimmäinen askel on luonnollisesti pienet arkiset valinnat, mutta todelliseen muutokseen vaaditaan kuitenkin enemmän, esimerkiksi yhä useamman ihmisen siirtyminen kasvisruokavalioon. Hienoa, että nostit tällaisen aiheen esiin blogissasi vastapainoksi matkustuspostauksille ja muille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet! Voisin itse ihan hyvin harkita esimerkiksi 3 päivänä viikossa syömään kasvisruokavalion mukaan.

   Poista
 6. Heippa Anni! Tämä nyt ei liity ollenkaan tähän postaukseen, mutta olisiko mahdollista saada sinulta postausta hiustenhoitorutiineistasi? Urheilet kuitenkin paljon, ja hiuksesi ovat upeassa kunnossa vaikka ovatkin noin pitkät. Olisi kiva tietää, miten usein peset hiuksiasi ym. kun treenaat ja hikoilet varmaan suhteellisen usein. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://annib-a.blogspot.fi/2015/02/all-about-my-hair.html Tuolta löytyy juttuja viime keväältä, mutta päivitetynkin version voisi tehdä! :)

   Poista
 7. Ihana, että lähdit mukaan tälläiseen tärkeään aiheeseen :) itsekin vaikutan pienillä valinnoilla kuten kierrättämällä ja suosimalla julkista liikennettä! Lihasta en itse ole luopumassa sillä se sopii ruokavaliooni ja pidän sen mausta. Tietenkin välillä tulee syötyä kasvisvaihtoehtoja, mutta koen itse vaikuttavani enemmän esimerkiksi luomun ja kotimaisen suosimisella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tärkeintä juurikin on, että jokainen tekisi edes jotain, mikä parhaiten itselleen sopii, yhteisen ympäristömme eteen. :)

   Poista
 8. Moi! Minusta on hyvä, että ympäristö ja ilmastonmuutos asioista puhutaan. Minä aion ostaa enemmän vaatteita kirppareilta, koska sieltä saa ihan hyvä laatuisia ja kivoja vaatteita ja halvalla ja se on ympäristöystävällisempää. Suosin myös pyörällä kulkemista. Pyöräillessä saa liikuntaa, minusta pyöräily on kivaa ja on kivempi kulkea lyhyitä matkoja pyörällä kuin autolla tai julkisilla. Alan käyttämään myös koulumatkoilla bussia. Kiva postaus! :)

  VastaaPoista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!