18. tammikuuta 2017

Uusi vuosi, uusi arki

Moi murut!

Vietin vuodenvaihteen sekä tammikuun ensimmäiset viikot ulkomailla lomaillessa, mutta nyt on tullut aika polkaista arki kunnolla käyntiin. Moni varmasti pystyy samaistumaan siihen tunteeseen, kun loman jälkeen arkeen paluu tuntuu hieman tahmealta. Olo on voimaton ja passiivinen, vaikka et olisi lomalla muuta tehnytkään kuin levännyt, unirytmi heittää härän pyllyä, ruokavalio lipsuu, treenit tuntuvat normaalia raskaammilta ja kaikenlaisten velvollisuuksiin, kuten opiskeluun ja töihin, liittyvien asioiden pelkkä ajatteleminenkin tuplaa välittömästi kehossa olevien stressihormonien määrän. Olen havainnut itselläni edellämainittuja fiiliksiä ja pienen googlettelun jälkeen selvisi, ettei se ole lainkaan epänormaalia. Loman jälkeiselle masennukselle on ihan oma käsitteensä: Post-Vacation Blues, jonka liian nopea paluu arkeen saattaa laukaista. Onneksi PVB:tä voi usean eri lähteen mukaan välttää mm. seuraavin keinoin:

5 vinkkiä, joilla saat loman jälkeisen masennuksen (Post-Vacation Blues) kuriin:

1. Pidä arkeen paluu pehmeänä. Älä yritä yhden päivän aikana saada jokaisesta rutiinistasi kiinni vaan anna itsellesi aikaa; kuuntele mieltäsi ja kehoasi.

2.Vietä kotipäivä. Jos olet ollut reissussa, purkaa matkalaukkusi, pese pyykit, järjestele tavarat omille paikoilleen, siivoa, päivitä kalenterisi ja helli mieltäsi sekä kehoasi. 

3. Laita unirytmi kuntoon. Älä anna mahdolliselle jetlagille tai väsyttämättömyydelle valtaa vaan mene kiltisti sänkyyn hyvissä ajoin. Vaikkei uni heti tulisikaan, pelkkä sängyssä lepääminenkin on parempi vaihtoehto kuin myöhään valvominen ja lyhyet yöunet.

4. Liiku. Koska onko mitään mitä liikunta ei parantaisi? Okei, fyysisiä sairauksia ja tauteja ei lasketa.

5. Suunnittele seuraavaa lomaa. Positiivinen tulevaisuuden näkymä auttaa varmasti pääsemään yli entisestä lomasta.

Omalla kohdalla olen epäonnistunut 1. ja 2. kohdassa, mutta 3., 4. ja 5. on otettu haltuun; matkalaukku on purettu, pyykit pesty, kalenteri päivitetty, uusi kuntosali korkattu ja Dubain matka helmikuulle varattu. Silti takaraivossa jyskyttää ja kurkkua kuristaa kaikki edessä olevat velvollisuudet. Vuoden vaihtuminen tarkoittaa omalla kohdallani muutoksia ja uusia asioita elämässäni. Muutin nimittäin loppuvuodesta takaisin Helsinkiin ja alkuvuodesta aloitin työskentelemään osa-aikaisesti opintojeni ohella, minkä lisäksi minun olisi myös tarkoitus aloittaa kirjoittamaan kandidaatintutkielmaani tässä reilun viikon sisällä. Jo pelkän vanhan, tutun arjen aloittaminen voi olla uudessa ympäristössä haastavaa, mutta entä sitten, kun aloitettavana on kokonaan uusi ja ennalta tuntematon arki? Minulla ei ole aiempaa kokemusta opintojen ja töiden yhteensovittamisesta saatika kandin kirjoittamisesta, joten pieni stressin poikanen on alkanut nostaa päätään hitaasti, mutta varmasti. Onneksi evoluutioteoria on todistanut ihmisen olevan hyvin sopeutuva eliö, joten enköhän minäkin sopeudu uuteen ympäristööni ja arkeeni tässä lyhyen ajan kuluessa.

Onko teillä ollut vastaavanlaisia fiiliksiä loman jälkeen?

IMG_4113

IMG_4120

IMG_4149

top & sneakers Nike, leggings Shein.com (*)

IMG_4096

Ainoa asia, jonka pariin palaaminen ei ole aiheuttanut voimattomuuden tunnetta - vaan päinvastoin - on ollut treenaaminen. Vuoden vaihtuminen tarjoaa monelle henkisesti uuden startin ja on siksi tunnetusti todella otollista aikaa liikunnalle. Itse lukeudun tähän ihmisryhmään, jolle jokainen uusi vuosi, viikko ja päivä ovat uusia stratteja, mutta sen lisäksi motivaatiotani on kohottanut loman aikana pitämäni pieni breikki treenaamisesta, kaikki uudet, ihanat treenivaatteeni, paluu lempikuntosalilleni, Elixialle sekä kovalla treenillä aikaansaadut tulokset.

Viimeiset kaksi päivää olen ollut Vaasassa hoitamassa opiskeluihin liittyviä asioita, kuten esimerkiksi täyttämässä vaihtohakemuksia sekä aloittamassa kandikurssin, mutta nyt olen junassa matkalla takaisin Vaasasta Helsinkiin. Suunnitelmissani on suunnata heti Helsinkiin päästyäni kuntosalille hikoilemaan ja huomenna ajattelin mennä tekemään ensimmäistä kertaa tuttavuutta Helsingin kirjastoon. Uusi arki, here I come!

25 kommenttia:

 1. Ite oon nyt vaihdossa Saksassa (ja just katoin facesta että olit saksavaihtariryhmään postaillu, jotain eloa siihenki ryhmään haha :D) nii ei oo arki vielä samalla tavalla tullu vastaan, täällä ku arki ja loma on molemmat niin erilaista kun Suomessa normaalisti. Ja aurinkoiset päivät, jotka kestää jo seittemää tuntia, antaa niin kivasti virkeyttä heti aamusta :) Voin vaan kuvitella miten mullaki jysähtää arkeenpaluu päin pläsiä ku helmikuussa paluu Vaasaan koittaa... :D mut hyviä noi vinkit ja musta tärkeintä on antaa itellensä aikaa, oli se vaikee tilanne tai stressinaiheuttaja mikä tahansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, joo kävin siellä kyselemässä muilta kokemuksia, kun en ole vielä täysin varma, mihin yliopistoon haen, mutta Saksa olisi toivottu kohdemaa. :-) Missä päin Saksaa sä oot ja miten olet viihtynyt siellä?

   Poista
  2. Mä oon Hildesheimissa, aika keskellä Saksaa mut vähän enemmän pohjosen puolella. Oon viihtyny kyllä tosi hyvin! Ei oo ollu mitään kovaa kulttuurishokkia eikä ees koti-ikävää, sillä täällä on aika helppoa tuntee olonsa kotosaksi kun on kaunis kaupunki ja mukavia tyyppejä. Yliopisto on kyllä aika jees, vaikka viestinnän kursseja ei nyt talvilukukaudella sitte ollukaa paljon yhtään... Mut opetuksen taso on kyllä korkeeta. Hildesheim ei itessään oo mikään iso kaupunki, about 100 000 asukasta, mut täällä junayhteydet on tosi hyvät et hetkessä pääsee kyllä isompiin kaupunkeihin ja pienempiin kyliin. Ja opiskelijakortillahan junamatkat osavaltion sisällä on ilmasia, mikä on huikee plussa, koska asuinpaikalla ei sillon oo niin paljon väliä ku aina pääsee käymään muuallaki. :D Missä päin Saksaa sä asuit viimeksi? Paikalliset aina sanoo, että pohjois-Saksa ja etelä-Saksa on tosi erilaisia asua, mut ite en oo etelässä käyny. Jos uusiks Saksaan lähtisin nii varmaan eteläpuolelle sitte, niin sais mahollisimman monipuolisen kuvan maasta. :)

   Poista
  3. Pystyn samaistumaan tohon "ei kulttuurishokkia", sillä Saksa on niin monilta osin samantyylinen maa kuin Suomi, kun kaikki toimii ja on organisoitu todella hyvin. Se mikä erottaa Saksan Suomesta on mielestäni ihmisten avoimuus ja sellainen lämminhenkisyys; tai näin ainakin oman kokemukseni perusteella. :) Asuin viimeksi Etelä-Saksassa ja sinne lähistölle luulen hakevani ykkösprioriteettina jälleen, kun siellä suunnalla olisi jo valmis tukiverkosto lähettyvillä. :) Enpä tiennytkään tuosta opiskelijakortilla liikkumisesta. Onkohan se vain muutamissa osavaltioissa vai kaikissa?

   Poista
  4. Joo mä oon kokenu ton asian kans samalla tavalla, Saksassa ollaan paljon helposti lähestyttävimpiä ja just avoimempia näin yleisesti. Suomessa on enemmän sellanen välitetään vain omista asioista-meininki, mut täällä sellasta ei oo vaan jotenkin heti tunsi olonsa tervetulleeksi kaupunkiin. Näkyy ihan siinäkin, että ihmiset hymyilee, moikkailee ja juttelee tuntemattomille. Ja mäkin oon saanu näin ulkomaalasena hyvän vastaanoton ja mua autetaan jutuissa (jos auttajan englanti riittää, heh) ilman mitään ennakkoluuloja. Plussat tästä Saksalle! :) Helpotti niin paljon sopeutumistakin, kun ihmiset antaa olla omissa oloissaan jos haluan, mut kuitenkin on sosiaalisia ja valmiita jeesimään tilanteissa.

   Selvitin tota opiskelijakorttijuttua, niin ilmeisesti ei oo joka osavaltiossa. :/ Täällä Niedersachsenissa tosiaan toimii noin, mut ainakin taas Baijerissa tollasta systeemiä ei oo - ne saa muuten vaan hankkia jonkun kortin, millä pääsee tosi halvalla matkustamaan osavaltiossa. Muista osavaltioista en osaa nyt sanoa :)

   Poista
  5. NRW:lläkin (länsi-saksa) on tuollainen kortti, jolla pääsee liikkumaan maksutta/rajatta alueen sisällä! Riippuu siis ilmeisesti osavaltiosta. Se on tosi kätsy, harmi jos kaikkialla ei ole.

   Poista
  6. Okei, kiitti sulle! Pitääkin itse sitten heti selvittää onko sama käytäntö siellä, minne minä päädyn. :)

   Poista
 2. Mistä noi sun juoksuhousut on?:) Ne on meinaan kivan näköset:)

  VastaaPoista
 3. Yleensä lomalta palaaminen tuntuu vaikealta, mutta nyt kun luen ylppäreihin, eikä lomallakaan voinut vain 100% lomailla, on siirtyminen arkeen tuntunut helpommalta. Hyvänä motivaationa toimii ajatus lukion loppumisesta kahden kuukauden päästä. Tsemppiä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tsemppiä myös sulle loppurutistukseen lukion kanssa. <3

   Poista
 4. Älä vaan oikeesti ota mallia siitä Anna Nyströmistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, mihin viittaat, mutta tarkoitukseni ei ole ottaa kyseisestä henkilöstä mitenkään sen erityisemmin mallia. :)

   Poista
 5. Jatkatko jossain tutussa työpaikassa vai jossain ihan uudessa? :)

  VastaaPoista
 6. Onpa kivoja kuvia, näytät tosi nätiltä! :)

  VastaaPoista
 7. Aiotko sä vastata siihen kysymyspostaukseen?

  VastaaPoista
 8. Hyviä ja tsemppaavia vinkkejä! :) lisää tämmöisiä hyvän olon kirjoituksia 🐰

  http://miljasusanna.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit :) Tehdään näin!

   Poista
 9. mitkä on sun top5 blogit joita luet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä on ollut tosi vähän aikaa blogimaailmalle, omalle blogille ei tunnu löytyvän aikaa saatika sitten lukea blogeja ihan noin ylipäätään... Joten nyt ei ole mitään sellaisia blogeja, joita lukisin säännöllisesti. Siskoni blogia lukuunottamatta. :)

   Poista
 10. Moiiii! Ootteko koskaan miettiny sun siskon kanssa et alkaisitte tekee yhessä youtube videoit / vloggaa? :) et molemmat tekis omia videoita samalle kanavalle ja sit välillä yhessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Itseasiassa olemme, mutta meidän videoiden kuvaamis- ja editointitaidot tulevat näissä suunnitelmissa hieman vastaan... :/

   Poista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!