23. lokakuuta 2017

First Vibes As an Exchange Student

Heippa ihanat!

Tämän blogipohjan avaaminen ja tekstin kirjoittaminen on tuntunut lähipäivinä jotenkin todella raskaalta ajatukselta. Kerrottavaa olisi vaikka millä mitalla ja vapaata aikaakin löytyy, mutta ajatus ei vaan kulje. Ehkä tässä kuluneiden viikkojen aikana on tapahtunut sen verran paljon, etten ole tiennyt mistä aloittaa. Ja sitten kun koko ajan tapahtuu vain lisää ja lisää, niin kynnys alkaa purkamaan tapahtuneita vain kasvaa ja kasvaa. En ole viitsinyt väkisin vääntää tekstiä, sillä uskoisin sen väkinäisen fiiliksen välittyvän myös teille. Mutta uskon, että bloggaamisessa pätee sama nyrkkisääntö kuin urheilussa; kehitys tapahtuu levossa. Tänään päätin kuitenkin maanantain kunniaksi pistää saamattomuudelleni lopun ja tulla kirjoittelemaan teille ensimmäisistä viikoistani, ja niihin liittyvistä fiiliksistäni, vaihto-oppilaana Saksassa.

Ja fiilishän on todella positiivinen! Täällä oli koko viime viikon +20 astetta ja täys auringonpaiste, mikä tietenkin paransi fiilistä entisestään. Nyt viimeiset kolme päivää täällä on hieman ripotellut ja lämpöasteet ovat laskeneet lähemmäs kymmentä astetta, mutta loppuviikosta on luvattu taas hellettä. Onnistuin viikko sitten hankkimaan jopa rusketusrajat, kun istuin muutamana iltapäivänä parvekkeellamme lukemassa kirjaa. Ei huono lokakuuksi! Vaihtoyliopistossani talvilukukausi pyörähti käyntiin viikko sitten maanantaina ja minulla alkoi ensimmäiset kurssit viime keskiviikkona. Asun vaihtoni ajan Saksassa asuvan perheeni luona Weinheimissa, joka sijaitsee noin 100 kilometrin päässä opiskelukaupungistani Stuttgartista. Olen pyrkinyt aina yliopistolla käydessäni tutustumaan paremmin myös Stuttgartiin siellä asuvien vaihtarikavereideni kanssa. Olenkin ehtinyt näkemään jo muutamia Stuttgartin tunnetuimmista nähtävyyksistä sekä tutustumaan hieman lähemmin ydinkeskustan alueeseen; ravitolavalikoimaan ja shoppailumahdollisuuksiin. 

Perheeni ja saksalaisten ystävieni kanssa on myöskin tullut puuhailtua yhtä sun toista ja he ovat aktiivisesti vieneet minua paikasta toiseen sekä keksineet kivaa yhteistä tekemistä. Minut onkin täyttänyt valtava kiitollisuuden tunne tiedostaessani, kuinka etuoikeutettu olenkaan, kun minulla on mahdollisuus elää hyvää elämää kahdessa eri maassa, Suomessa ja Saksassa, ja että olen onnistunut kummassakin edellämainituista kokoamaan ympärilleni ihania ihmisiä, jotka välittävät minusta ja haluavat minulle hyvää. Tulevissa postauksissa kerron lisää näistä puuhista, mutta nyt ajattelin avata hieman seuraavia aiheita: Stuttgart, Universität Stuttgart ja Deutsche Bahn.

IMG_0361 (1)

 IMG_2736 (1)

Näkymät Stuttgartin päärautatieaseman näköalatornista. Views from the main railway station of Stuttgart.

IMG_2721

IMG_2695

IMG_3310

Schloßplatz on suuri aukio ja puistoalue aivan Stuttgartin keskustassa. Schloßplatz is a large square and park area in the city center of Stuttgart.

Stuttgart

Stuttgart on Baden-Württembergin osavaltion pääkaupunki ja 600 000 asukkaallaan Saksan kuudenneksi suurin kaupunki. Stuttgartin metropolialueella asuu noin 5,3 miljoonaa ihmistä. Stuttgartia lähimpänä olevat suurkaupungit ovat Frankfurt Am Main ja München, jotka kumpikin sijaitsevan noin 200 kilometrin päässä Stuttgartista. Itse olen ehitnyt nähdä vasta pintaraapaisun Stuttgartista, mutta ensivaikutelma on oikein hyvä. Kaupunki tuntuu sopivan kokoiselta, välimatkat eivät ole tuhottoman suuria, julkinen liikenne pelaa ja ilmapiiri on viriili. Kahviloita ja ravintoloita löytyy jokaiseen makuun, shoppailumahdollisuudet ovat kattavat ja nähtävää sekä tehtävää riittää. Ensimmäisellä vierailullani taivas oli harmaa ja kaupunki näytti omaan silmääni vain kolkolta teollisuusryhmittymältä, mutta useamman vierailukerran jälkeen olen ehtinyt bongaamaan muun muassa kaupungin laitamia koristavat viiniviljelmät, vehreät puistoalueet sekä kauniit aukiot, joita reunustavat viihtyisät kahvilat ja ravintolat. On ollut todella kiva päästä tutustumaan minulle kokonaan uuteen saksalaiseen kaupunkiin!

IMG_0338 (1)

IMG_0310

IMG_3221

IMG_3224

IMG_3228

Kuvia Stuttgartin yliopiston keskustan kampukselta. Pictures from the University of Stuttgart city center campus.

Universität Stuttgart

Vaihtoyliopistoni on teknillisesti suuntautunut Stuttgartin yliopisto. Tiedekunta, jossa opiskelen on talous- ja sosiaalitieteiden tiedekunta, tarkennettuna Technically Oriented Business Administration

Vaihtohakuprosessini ei ollut täysin mutkaton ja jossain vaiheessa viime kevättä kandistresseissäni julistin jopa, että: "That's it, minä en lähde vaihtoon!", sillä papereiden ja tarvittavien dokumenttien pyörittely sekä useat erilliset hakujärjestelmät olivat tehdä minut (jo valmiiksi kandista ja muista sillä hetkellä vellovista tekijöistä lähes loppuunpalaneen) lopullisesti hulluksi. Hakuprosessin aikana lähetin mm. Stuttgartin yliopiston kansainvälisten opiskelijoiden kansliaan sähköpostin, joka alkoi seuraavalla lauseella: "Hi, I'll lose my nerve soon, because every document I send is either the wrong size or not accurate enough." Tätä viestiä seurasi hyvin ystävällinen ja nopea vastaus, jossa minua rauhoiteltiin ja neuvottiin SUOMEKSI(?!). Tällöin minulle selvisi, että vaihtoyliopistoni kansainvälisten opiskelijoiden kansliassa työskentelee suomalainen sihteeri. Juupati juu, Anni Maaninka from Finland tässä hei. Ja ehkä arvaattekin, että kyllä hävetti! 

Pitkään ajattelin, että vika on yksinkertaisesti minussa. Ei kai nyt yhden vaihtohakuprosessin loppuunsaattaminen voisi oikeasti olla niin hankalaa? Elin tässä uskossa ensimmäiseen vierailuuni Stuttgartin yliopistossa saakka, sillä tällöin pääsin juttusille muiden vaihtareiden kanssa, joista useampi kertoi käyneensä läpi tismalleen samat vaikeudet kanssani. Näihin vaikeuksiin lukeutuivat mm. lukuisien dokumenttien koko- ja muotovaatimukset, saamattomissa olevan informaation vaatiminen sekä sekaannus vaihto-oppilashaun ja normaalin yliopistohaun välillä. Muutamat meistä vaihtareista, minä mukaan lukien, olimme nimittäin onnistuneet hakemaan sekä vaihto-oppilaaksi että tavalliseksi tutkinto-oppilaaksi, mitä tietenkin seurasi hylkäämiskirje ja syvä hämmennys. Ei mennyt taaskaan niinkuin Strömsössä ja minun mielestäni koko hakuprosessi oli suoraan sanottuna pepusta.

Kuten elämässä yleensä niin tässäkin tapauksessa loppu hyvin, kaikki hyvin. Minut toivotettiin erittäin tervetulleeksi Stuttgartin yliopistoon ja hyvä niin, koska lennot oli jo ostettu ja lukukausimaksukin maksettu. Ensimmäiset fiilikset Stuttgartin yliopistosta olivat hieman negatiiviset, sillä tuntui kuin meidät vaihtarit oltaisiin jätetty kokonaan oman onnemme nojaan. Suomalainen vaihtarikaverini ei esimerkiksi ollut saanut omaa asuntoa Stuttgartiin saapumiseensa mennessä huonosta asuntotilanteesta johtuen ja koululla vain leviteltiin käsiä hänen selittäessään tarvitsevansa kipeästi asuntoa. Onneksi asumiskuviot kuitenkin lopulta järjestyivät, mutta mielestäni yliopistolla tulisi olla jonkinlainen vastuu auttaa vaihto-oppilaita löytämään asunto, jos heillä ei ole sellaista itse tarjota. Myös opiskelijakortin hankkiminen on ollut varsin monimutkainen prosessi, enkä esimerkiksi itse ole vieläkään saanut omaani. Toisaalta taas plussaa Stuttgartin yliopisto saa mm. kampuksen mahtavasta sijainnista aivan ydinkeskustassa, kohtuullisen viihtyisistä tiloistaan, hyvästä ja edullisesta salaatti-/lämminruokabuffetistaan sekä vaihtareille tarjotusta mahdollisuudesta suorittaa kurssien tentit suullisena kokeena reilun kuukauden etuajassa ennen maaliskuun virallista tenttiviikkoa.

IMG_0363 (1)

shoes Nike, jeans Ginatricot, shirt sonjanatalia.com (gift) 

IMG_0295

IMG_0311

Deutsche Bahn

Ehkä eniten harmaita hiuksia viimeisen kolmen viikon aikana on aiheuttanut Deutsche Bahn (lyhennettynä DB) eli Saksan valtion junaliikenne. Kuljen koulumatkani junalla, joista nopeimmalla pääsen Stuttgartiin 54 minuutissa. Stuttgartin päärautatieasemalta on  vain noin viiden minuutin matka yliopistoni keskustan kampukselle, joten yhteensä aikaa matkaan kuluu tunnin verran. En sano, etteikö VR koskaan takkuilisi, mutta DB yllätti minut täysin todella suolaisilla hinnoillaan. Mielestäni on aika kohtuutonta, etten esimerkiksi ole oikeutettu opiskelija-alennuksiin asuinkaupungistani Weinheimista Stuttgartiin matkustaessani, mutta jos asuisin naapurikaupungissamme Heidelbergissä, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä, olisi opiskelijoille tarkoitettujen, huomattavasti edullisempien Studi-Spar-lippujen ostaminen mahdollista. Tällä hetkellä ainoat vaihtoehtoni ovat siis ostaa kuukausilippu tai BahnCard

Kuukausilippu Weinheim-Stuttgart välillä maksaa noin 300 euroa/kuukausi ja se on mahdollista ostaa ainoastaan jokaisen kuukauden 1. päivästä alkaen. Täten minun ei siis ole mahdollista kikkailla ja ostaa kuukausilippua esimerkiksi marraskuun puolivälistä alkaen joulukuun puoliväliin saakka, vaikka tiedän, että syysloman takia en tule käymään Stuttgartissa kuin kerran marraskuun ensimmäisellä viikolla ja joulukuun puolenvälin jälkeen olen lähdössä reissuun, jolloin kuukausilipulle ei myöskään ole tarvetta. 

Tämän vuoksi ostin itselleni BahnCardin, joka on hyvä ainakin tähän alkuun, kun en vielä tiedä kuinka monta kertaa viikossa tulen Stuttgartissa käymään. BahnCardeja saa ostettua 25%, 50% ja 100% -alennuksella varusteltuna. Minä valitsin itselleni näistä vaihtoehdoista BahnCard 50, joka kustantaa alle 27-vuotiaalle henkilölle 69€/vuosi, ja jolla saan ostettua Flexpreis-lippuja (kalliimmat, joustavat) puoleen hintaan ja Sparpreis-lippuja (halvemmat, joustamattomat) 25 prosentin alennuksella. Täten junalippu maksaa minulle n. 14-17€/suunta. Kurssieni puolesta minun tulee käydä yliopistolla vain muutaman kerran viikossa, jolloin edullisemmaksi tulee ostaa lippuja BahnCardilla, mutta jos innostun vierailemaan Stuttgartissa useammin kuin muutaman kerran viikossa, on syytä harkita kuukausikorttia.

Huh, tulipas tästä postauksesta pitkä ja informatiivinen! Puoliakaan teistä ei välttämättä edes kiinnosta kyseinen aihepiiri, mutta tälläisten asioiden parissa minä olen täällä viime aikoina paininut. Olen iloinen, jos tästä postauksesta olisi jotain iloa tai hyötyä edes muutamalle teistä!// Hi you! It has happened so much recently that writing a blog post seems to be too difficult for me. It's easier just not write anything when you even don't know where to start. However, for Monday's sake, I decided not to find any more excuses but to write you about my first vibes as an exchange student in Germany.

The feeling is really positive at the moment! The sun was shining through the whole last week, temperature rose more than + 20 degrees and I even managed to get tan lines. Winter semester started on last Monday and I had my first lectures on Wednesday. I'll live with my family in Weinheim during this exchange. Weinheim is around 100 kilometers from Stuttgart. Every time I visit in Stuttgart I try to see more than just my University's campus. Thus, I've already visited a few of the most popular attractions in Stuttgart, as well as explored the city center area. I've also done a lot of thing together with my family and German friends and I'm more than grateful that they keep showing beautiful places to me and are always there when I need them. I'll tell you more about these things later because now I'm going to deal with the following topics: Stuttgart, Universität Stuttgart and Deutsche Bahn.

Stuttgart

Stuttgart is the capital of German state of Baden-Württemberg. The population of 600.000 makes it the sixth largest city in the Germany. In Stuttgart's metropolitan area live 5.3 million people. Stuttgart is located about 200 km from both Frankfurt and Munich. For my little experience about Stuttgart, I have got very good first impression. The city feels to be right size, public transport works smoothly and the atmosphere is virile. There are cafes and restaurants for all tastes, a wide range of shopping, lots of beautiful parks and squares and a lot to see and do.


Universität Stuttgart

My exchange University is technically oriented University of Stuttgart. The faculty where I study is Faculty of Management, Economics and Social Sciences and more specifically Technically Oriented Business Administration. The whole exchange application process was really complicated and at one point I even decided not to continue it. The stress, caused by my Bachelor's Thesis, could be seen as a main reason to this decision, but fortunately I came to second thoughts later. My first impression about University of Stuttgart wasn't that good, because I felt somehow like the University didn't guide and help enough in some practical matters such as housing arrangements and student card acquiring. On the other hand, I've been really pleased with the location of the University, campus lunch opportunities and the possibility to do an oral exams at the end of the lecture period.

Deutsche Bahn

The biggest fights I have had with Deutsche Bahn which is the German Railway Company. I travel my school trip by train and the trip from Weinheim to Stuttgart takes 54 minutes. The duration of the trip wouldn't be a problem to me, but the high price of the trip sucks. Thus the long distance, I'm not entitled to a student discount. So the only option is to buy either a monthly card, which costs around 300 euros per month or a BahnCard 50, which costs 69 euros a year and gives 25% or 50% discount on train trips. Since I don't know yet how often I'll travel to Stuttgart on a weekly basis, I'll use the BahnCard 50 first and consider later if I need the monthly card or not.

This appeared to be a long and informative post, and maybe many of you aren't even interested in this topic. However, these are the things I'm dealing with at the moment and I'm happy if this post provides joy or benefit to some of you!

22 kommenttia:

 1. Mielestäni tämä oli erittäin mielenkiintoinen postaus, varmasti moni täällä harkitsee vaihtoon lähtöä ja tuo edessä oleva paperisota sekä asunnon löytymisen vaikeus olisi hyvä tiedostaa jo etukäteen. Varsinkin tuo asunnon löytyminen ja yliopistot jotka pyyhkivät kätensä koko asiasta on Saksan lisäksi ajankohtainen myös esim. opiskelumaassani Hollannissa. Etkö saa yliopiston kautta Semesterticketiä vai onko se vaan voimassa Stuttgartin alueella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla! :) Ja juurikin näin, että Semesterticket on voimassa vain Stuttgartin alueella... :-/

   Poista
 2. Musta on tosi mielenkiintoista kuulla sun kokemuksia Saksasta ja siellä opiskelusta, koska aloitin itsekin opinnot saksalaisessa yliopistossa muutama viikko sitten. Mullakin meinasi mennä hermot hakemuksen kanssa, vaikka hainkin ihan tavallisesti opiskelijaksi, ja vaikka meidän haku olikin loppujen lopuksi suht' yksinkertainen. Saksalainen byrokratia on kyllä usein raivostuttava... Dresdenin yliopiston opiskelijakortilla saa matkustaa koko Sachsenin alueella ilmaiseksi lukukausien aikana. Harmi, ettei teillä ole samanlaista systeemiä :( Hyvää jatkoa ja hyviä hetkiä Saksassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu! :) Pakko myöntää, että olen hieman kade tuosta, että voitte matkustaa koko Sachsenin alueella ilmaiseksi... Meillä tämä on tosin vielä hieman kysymysmerkki, sillä olen saanut aiheeseen liittyen joka suunnasta ihan eri informaatiota. :-D Yliopistolta kysellessä minun käskettiin kääntyä DB:n puoleen ja asuinkaupunkini DB toimistossa ei ainakaan osattu tarjota Semesterticketiä. Ehkä marssin vielä kertaalleen Stuttgartin DB:n toimistoon kunhan saan opiskelijakorttini hyppysiini! Kiitos ja tsemppiä myös sinulle Saksaan! :)

   Poista
 3. Hei, pidin kovasti tästä postauksesta, sillä olen itsekin lähdössä Saksaan vaihtoon. Toivottavasti kirjoitat lisää vaihto-opiskelusta siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Varmasti tulee kirjoiteltua vielä lisää aiheesta. :)

   Poista
 4. Hyvä postaus kyllä vaihto-opiskelust! :) Ite ku olin aikoinaan Wienissä vaihdos kaikki toimi super hyvin: asunnot, kurssit jne... täytyy toki ottaa huomioon et toi oli Wien joka on kuitenki hemmitin iso kaupunki joten systeemi ulkomaalaisten opiskelijoiden sisäänottamiseksi on kehittynyttä. Vähän sellanen kuva pienemmist saksalais yliopistoist jääny just se et homma kaatuu sit byrokratiaan :D toki on hyvä et on säännöt ja loistavaa et apu löyty ihan suomeks.

  Lähetkö viel matkustelee Saksan sisäl? :) Münchenhän on esimerkiks siin lähel haha!

  Millasia kursseja sul on siel? Wienis oli mul suurinosa kursseist enkuks mut saksakski otin kirjanpitoo ja lakia :D kirjanpito meni hiton hyvin mut julkinen oikeus saksaks oli kyl haastava...

  Kaikkee hyvää sinne! Viel Spaß! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) No itsekin odotin, että kaikki luistaisi täällä kuin rasvattu, joten olen ollut hieman hämmästynyt. Toivotaan kuitenkin, että kyse olisi vain alkukankeudesta! Varmasti tulee matkustettua myös Saksan sisällä, mutta ehkä pääpaino on tällä kertaa muissa Euroopan maiden kohteissa, sillä olen tosiaan asunut jo aiemmin 9 kuukautta Saksassa, minkä aikana tuli kierrettyä monet Saksan kaupungeista jo kertaalleen lävitse. :) Kursseista ja itse opiskelusta ajattelin kirjoitella myöhemmin ihan kokonaan omassa postauksessa.

   Poista
 5. Anni, tämä oli tosi hyvä postaus. Älä yhtään epäile, etteikö lukijoita kiinnostaisi vaihtoasiat. Ihanaa syksyä sinne!

  VastaaPoista
 6. Onpa kallista junamatkustaminen Saksassa, luulin että Suomessa on kallista :D

  VastaaPoista
 7. Jos lohduttaa niin Dublinissakin asunnon kanssa oli ihan yhtä omillaan :D tästä syystä esim yksi vaihtokaveri asui 3kk hostellissa! Ei ole helppoa saada lyhytaikaista vuokrakämppää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ihana! :-D Onneksi mulla oli tosiaan perheeni kautta asumisjärjestelyt kunnossa, mutta kyllä pisti sapettamaan, kun kiertelin vaihtarikaverini kanssa eri toimistoissa, eikä kukaan tuntunut ottavan asiaa hoitaakseen tai edes auttanut! Nyt onneksi asumisjärjestelyt ovat hänelläkin kunnossa. :)

   Poista
 8. Voin niin samaistua sun tuskailuun nuissa vahtojutuissa! Itse olin aikalailla tasan vuosi sitten Italiassa vaihdossa ja kämpän ettiminen oli yhtä tuskaa... loppujen lopuksi vuokrasimme vaihtokaverini kanssa aika kalliin kämpän kuukaudeksi airbnb stä ja paikan päällä etsimme paikallisten ilmoituksia ja pääsimme jakamaan ison huoneen kimppakämpässä :D Kokemus sekin. Asunto ongelma oli kyllä lopen pieni verrattuna siihen, että harjoittelu paikka johon olin menossa ei edes tiennyt tulostani vasta kun ensimmäisen kerran astuin rakennukseen sisälle ���� Mutta loppuhyvin kaikkihyvin ja huippu vaihto takana ja kyllä on mukava muistella sitä aikaa näin myöhemmin :) Ihanaa vaihtoaikaa sulle Saksaan! :)
  T. Alisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua! :-D Joo, Italia osaa varmasti kyllä olla omalla tavallaan haastava maa opiskella/työskennellä. Jotenkin odotin, että Saksassa kaikki toimisi kuin rasvattu, mutta täälläkin se byrokratia lyö kapuloita rattaisiin.

   Kiitos <3

   Poista
 9. Tosi mielenkiintoinen postaus, Anni. Iloista syksyä sinne Saksaan! :)

  VastaaPoista
 10. Tosi hyvä postaus! Itseäni ainakin kiinnostaa kaikki vaihtokokemukset ulkomailla, jotenkin saa niin paljon perspektiiviä tähän Suomen meininkiin. Itsekin monesti kiroan VR:n hintoja mutta onhan nuo liput aika kohtuuhintaisia verrattuna esim noihin Saksan hintoihin :) eli ehdottomasti mukava lukea kaikista pienistäkin huomioista ja kulttuurieroista mitä huomaat vaihdon aikana. Tsemppiä opiskeluihin ja nauti vaihtoajasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Näitä on varmasti lisää luvassa nyt, kun täällä ollaan. Kiitos <3

   Poista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!