2. helmikuuta 2018

Viisaudenhampaan poisto

Moi murut!

Koskas olette viimeksi käyneet hammaslääkärissä? Minun viimeisimmästä hammaslääkärikäynnistäni oli ehtinyt kulua jo melkein viisi vuotta, kun viime vuoden lopulla viisaudenhampaani alkoi vihoitella sen verran ikävästi, että päätin käväistä hammaslääkärissä täällä Saksassa. Hammaslääkäri kehui, että ylhäällä olevat viisaudenhampaat ovat puhjenneet nätisti, eivätkä todennäköisesti aiheuta sen suurempia ongelmia. Alhaalla olevat viisaudenhampaat sen sijaan kasvavat vinoon vasten muuta hammasrivistöä, eivätkä siksi pääse kunnolla puhkeamaan. Hammaslääkärin mukaan ne tulisi poistaa välittömästi; mitä pikemmin sen parempi, jotteivät ne ehtisi juurtua tiukemmin leukaluuhun. Suosittelenkin siis jokaista ottamaan seuraavalla hammaslääkärikäynnillänne röntgenkuvat hampaistanne. Tällöin saatte vähän osviittaa siitä, missä jamassa viisurinne ovat, vaikkeivät ne vielä aiheuttaisivatkaan kipuja.

Olen aina mieltänyt viisaudenhampaan poiston "aikuisten vaivaksi" ja pelkkä ajatuskin on tuntunut kaukaiselta. Niin siinä kuitenkin vain kävi, että eilen minulta poistettiin leikkaamalla ensimmäinen viisaudenhampaani. En suosittele kenellekään. Mutta niille, joilla se on väistämättä edessä, voin kertoa lohdutukseksi, ettei se ole ihan niin paha juttu kuin usein pelotellaan.

Untitled

Kyyneleiltä ei vältytty, vaikka operaatio itsessään oli kivuton puudutuksen ansiosta. Minä nimittäin pelkään kuollakseni juurikin tuota puuduttamista. En puudutuspiikkiä itsessään, vaan sitä puudutuksen aiheuttamaa tunnetta. Pelkään purevani huuleni ja poskeni verille tai nielaisevani kieleni, minkä johdosta olen jokaisella kerralla (ruhtinaalliset kaksi kertaa siis...) meinannut pyörtyä, kun olen saanut suunalueelle puudutuksen. Minulla ei ole koskaan ollut reikiä tai muita ongelmia hampaissa, joten olen välttynyt poraamiselta ja muilta ikäviltä toimenpiteiltä, joten myös jännitystä ja pelkoa oli ilmassa. Onneksi minulla oli äitini henkisenä tukena ja tulkkina mukana operaatiossa; hammaslääkärisanasto saksan kielellä kun ei oikein ole sattuneesta syystä hallussani.

IMG_6401

Operaation jälkeen lääkäri ohjeisti minua syömään seuraavan kerran vasta seuraavana päivänä. Excuse mua? Kello oli tässä vaiheessa hieman jälkeen iltaviiden ja olin syönyt ainoastaan aamupalan ja lounaan sinä päivänä. Ja mainittakoot vielä, että olin jo sillä hetkellä nälkäinen. Muutaman tunnin sinnittelin kotona syömättä, mutta jo samana iltana minun oli pakkoa pillillä imeä tölkillinen kooskos-mantelimaitoa ja kannullinen smoothieta, jonka sekaan yritin tunkea mahdollisimman täyttäviä ainesosia, kuten esimerkiksi herneproteiinia, kananmunan valkuaisia, banaania, avokadoa, etc. Loppuilta meni sängyn pohjalla kylmähaude poskella hölmöjä kuvia turvonneesta poskestani kavereilleni lähetellen. Ensi viikon tentteihin valmistautuminen ei tullut kuuloonkaan tuossa olotilassa.

Illalla viivyttelin turhan pitkään särkylääkkeen ottamisen suhteen, sillä puudutuksen lakattua poskeeni iski hetkessä aivan tajuton jomotus ja särky. Ei muuta kuin 800 mg ibuprofeenia nassuun ennen nukkumaanmenoa ja olo oli taas huomattavasti kevyempi. Yöllä heräsin vielä kertaalleen ottamaan lisää lääkettä, mutta muuten nukuin täysin ongelmitta. Tänään olen koittanut jo saada syötyä mm. todella löysää puuroa omenasoseen kera, erilaisia smoothieita ja tomaattokeittoa raejuuston kera. Tunnin päästä käyn tarkastuskäynnillä hammaslääkärissä ja samalla poistetaan ymmärtääkseni haavaa suojaamassa oleva harso (tai sitten tikit). Tässä vaiheessa kielimuuri tuli hieman väliimme, mutta kohtahan sen näkee!

(EDIT: Sieltä poistettiin vain haavaa suojaamassa oleva harso. Ensi viikolla lähtee tikit!)

Do's

✔ Syö kunnolla ennen leikkausta. Seuraavan kunnon aterian nauttimiseen saattaa nimittäin mennä tovi.
✔ Ota mukaan nappikuulokkeet ja pistä volyymi täysille operaation ajaksi, jotta vältyt ikäviltä ääniltä.
✔ Pue päällesi mukavat vaatteet, jotta voit heti kotiin päästyäsi hautautua sänkyyn kirjan, elokuvan tai hyvän sarjan pariin.
✔ Valmista seuraavalle päivälle sosekeittoa ruoaksi.
✔ Varaa jääkaappiin smoothietarvikkeita ja kasvimaitoja.
✔ Pidä huoli, että pakkasesta löytyy lempijäätelöäsi.
✔ Pidä poskellasi kylmähaudetta ehkäistäksesi turpoamista.
✔ Pyydä, että poski teipataan, sillä se ehkäisee turpoamista.
✔ Juo pillillä. (EDIT: Älkää juoko pillillä! Lukekaa kommentit niin tiedätte miksi. :-D)
✔ Ota (vähintään) seuraava päivä lomaa/saikkua. Torstai on siitä aika näppärä päivä poistolle, ettei tarvitse ottaa kuin yksi päivä vapaata ja sitten voi viikonlopun lepäillä.

Don'ts

✔ Älä meikkaa ennen operaatiota, koska mahdollinen itku saa meikin leviämään ja meikinpesu saattaa  tuntua ikävältä kipeän posken kanssa.
✔ Älä katso, mitä sieltä suusta tulee ulos. Itse pidin silmät koko operaation ajan visusti kiinni.
✔ Älä odota puudutusaineen vaikutuksen loppumista, vaan ota särkylääke välittömästi.
✔ Älä pelkää itse operaatiota, koska se ei satu. (Pelkää siitä seuraavaa särkyä ja jomotusta.)
✔ Älä suunnittele tekeväsi operaatiota ennen tärkeää tapahtumaa, kuten esimerkiksi pääsykokeet, juhlat, lomamatka, etc., sillä operaation jälkeen voi esiintyä sekä kipua, että kosmeettisia haittoja (turvotus, mustelmat, etc.).

Tsemppiä sielunsiskoille ja -veljille sekä ihanaa alkavaa viikonloppua! PS. Jos teillä on hyviä vinkkejä aiheeseen liittyen, niin pistäkää ihmeessä jakoon! :-)

/ Wisdom tooth removal

Hi sweeties! Yesterday my wisdom tooth was removed by cutting. I don't recommend it to anybody even though the operation itself was painless. For those, who are going to inevitably face it, I can say that it's not as bad as many claim. I think the worst parts were the anesthetic feeling and the pain afterwards. Also the fact that you can't eat sucks! Here's some "do's" and "don'ts" before, during and after the operation:
Do's

✔ Eat well before the operation. It can take a while until you are having proper meal next time.
✔ Take headphones with you and put the volume up during the operation in order to avoid any unpleasant noises.
✔ Dress up comfy so that you can go into bed with a good book/movie/series right after you get home.
✔ Prepare puree soup for the next day. You can't chew.
✔ Make sure that you have your favorite ice cream in the freezer. You may need it.
✔ Make sure that you also have smoothie ingredients and almond/coconut/oat milk in the fridge since the first day it may be the only thing you can eat (with a straw of course).
✔ Keep cold on your cheek to prevent it from swelling.
✔ Ask for the taping of the cheek, because it prevents swelling.
✔ Take (at least) the following day off. Thursday is quite handy to do the operation, because then you have to take only one day off and you are still able to rest during the weekend.

Don'ts

✔ Don't use any make up during the operation because: 1) you may cry and 2) it's not fun to remove the make up with the sore cheek.
✔ Don't look what is coming from your mouth during the operation. I  personally kept my eyes closed during the whole session.
✔ Don't wait until the local anesthetic stops, but take the painkiller immediately!
✔ Don't be afraid of the operation itself, because it doesn't hurt. (Be afraid of the pain after that instead...)
✔ Don't plan to do the operation before an important event, such as entrance exams, parties, holidays, etc., as after the operation there may be both pain and cosmetic disadvantages (swelling, bruising, etc.).

Good luck to everyone who has this in front and have a great weekend!

18 kommenttia:

 1. Ai oli näköjään vähän erilainen operaatio kun suomessa. Täällä kasvojen eteen laitetaan suoja, jossa ainoostaan suun kohdalla reikä, joten ei voi nähdä mitään. Harson voi itse ottaa pois 30min päästä operaatiosta,outoo et siel eri päivänä? Eihän se pääse parantumaan :o ja tikit sulavat itsekseen pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, mutta ehkä tuolla sitten tehtiin koko homma jotenkin vähän eri tavalla? Tai oli erilainen harso kyseessä. En minä ainakaan sitä saamaani isoa harsotuppoa olisi pidempään voinutkaan purra, en ilman järkyttävää kipua.

   Lisäksi minua neuvottiin pitämään jääpalapussia poskella 30min ajan 30min tauoilla leikkauspäiväm ja seuraavan päivän. Joten sairasloma oli ihan paikallaan eikä mitään kummoista olisi edes pystynyt tekemään (sairaanhoitajana sain tosin 3pv lomaa molemmilla kerroilla). Toimenpidepäivänä oli myös ohjeena syödä kylmiä nesteitä (jätski, kiisselit, jogurtit ym.) ja seuraavana kahtena päivänä soseita/pehmeää, joten senkään puolesta juhlat tai muute ei oikein olis tulleet kyseeseen. Ja olihan tuo aika pitkään kipeä...

   Mutta tosiaan, jäätelö on must ja sitä kannattaa varata _paljon_. Jogurtti/viili/riisifrutti on kanssa ihan hyvää, ja seuraaviksi päiviksi kannattaa tosiaan varata sosekeittoja tai muuta sosemaista/pehmeää mutta täyttävää (itse söin viimeksi esim. jauhelihaperunasoselaatikkoa). Smoothiet, kiisselit... (jotka nekin kannattaa tehdä etukäteen tai ostaa valmiina)

   Kipulääkettä kannattaa tietty varata, itse sain reseptin Pronaxeniin, mutta viimeksi otin muutamaan otteeseen lisäksi Paracetamolia (huom. Buranaa ja Pronaxenia = kahta tulehduskipulääkettä ei saa käyttää samanaikaisesti). Ja tosiaan, ensimmäinen särkylääke kannattaa ottaa jo hyvissä ajoin ennen kuin puudutus lakkaa. Ennen toimenpidettäkin toki saa täällä ainakin Paracetamolin, mutta ei se paljoa enää auta siinä vaiheessa kun se puudutus lakkaa (yleensä lääkäri kuitenkin antaa vielä ohjeet että mitä ottaa ja milloin),

   Leffoja kannattaa myös varata. Tai muuta helppoa ja mukavaa tekemistä, mikä onnistuu sängyn/sohvanpohjalta.

   Poista
  2. Anonyymille: Okei! Onpa jännä, kun täällä tosiaan ei ollut minkäänlaista näkösuojaa :-D Ja mulla oli tosiaan harso päivän ajan suojaamassa haavaa. Tikit käyn poistamassa viikon päästä.

   Pampulalle: Hyviä vinkkejä, joista suurimman osan olen nyt itsekin todennut toimiviksi. :) Ensimmäinen ilta ja operaatiota seuraava päivä olivat mulla pahimmat. Tänään itsellä oli ainakin jo huomattavasti reippaampi olo!

   Poista
 2. Itseltäni on kolme viisuria poistettu (kaksi niistä samalla kertaa) ja on kyllä ikävää puuhaa! Mulla meni lähemmäs viikko että pystyin normaalisti syömään ilman kipua... Ja pillillä juomiseen pakko kommentoida, että minulta lääkäri nimenomaan kielsi, koska pillillä imeminen aiheuttaa painetta suussa mikä taas voi aiheuttaa leikkaushaavan aukeamisen! Vaikka siis loogiselta kuulostaakin niin ei kannata riskeerata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Pitää toivoa, ettei tuo toinen alhaalta alkaisi heti perään vihoitella, koska en taida olla vielä hetkeen henkisesti valmis sen poistamiseen... :-D Hei hyvä, kun sanoit tuosta pillillä juomisesta niin ei tule levitettyä väärää tietoa! :)

   Poista
 3. Tsemppiä paranemiseen, itseltä leikattiin myös juuri ala -ja yläviisurit. Pillillä imemistä ei muuten suositella, sillä se sen imuvoima voi irroittaa verihyytymän jolloin hammas vasta kipeytyykin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pillillä imeminen pannaan siis. :-D

   Poista
 4. Minulta poistettiin alaviisuri syksyllä ja vaikka tein kaiken kuten ohjeissa sanottiin (ei kuumaa ruokaa/juomaa poistopäivänä, ei pillillä imemistä ym) hyytymä oli lähtenyt poistokuopasta ja sain ihan kamalat hermosäryt joihin ei auttanut mikään särkylääke. Menin hammaslääkäriin jossa huomattiin että poistokuoppa on tyhjä, ja leukaluu paljaana joka oli aiheuttanut poistokuopan tulehduksen. En suosittele kenellekään :D Lääkäri laittoi kuoppaan ”lääkesienen” joka täytti kuopan ja kivut helpottivat samana päivänä.
  Ja olet kyllä niin oikeassa, ettei itse operaatiota tarvitse pelätä, ainoastaan niitä jälkisärkyjä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyi kamala... Nyt alkoi tuntua siltä, että itse pääsin siis suhteellisen helpolla! :-D

   Poista
 5. Siis voi herrajjumala! Hampaan poisto ja moinen hässäkkä sen ympärillä!!! Älä ikinä tee lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että tämä olisi aihe, joka on varmasti monella vielä edessäpäin ja siksi siitä olisi hyvä saada kattava tietopaketti. Ei sen kummempaa. :)

   Poista
  2. Varmasti tämä on auttanut monia! Ihan pelkkä hammaslääkärin tarkastus voi monissa aiheuttaa paljon pelkoa.

   Poista
 6. Mun pitäis perjantaina mennä leikkauttamaan kaks alhaalta pois ja oon ehkä nyt viisi kertaa meinannut perua sen ajan. Varmaan kuolen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eka ilta ja seuraava päivä ovat pahoja, mutta sen jälkeen helpottaa! :) Kyllä siitä selviää.

   Poista
  2. Mitä aikasemmin menee sitä helpompi se on poistaa. Hammasjuuret kuitenkin kasvaa ja kehittyy ja ne voi esim haarottua jolloin se poisto on aina vaikeempi, jolloin toipumisajatkin pidempiä. Eli mitä aikasemmin ne poistaa sitä pienemmäks hammas on kerennyt kasvaa ja sitä pienemmällä vaivalla (yleensä) pääsee. :) tsemppiä! Ei se loppujen lopuks niin paha oo!

   Poista
 7. Mä en oo käynyt hammaslääkärillä vuosiin, ja tässä ajassa olen ehtinyt kasvattaa neljä viisaudenhammasta :D Ongelma on se, että pelkään tuota viisurinpoistoa kuollakseni. Pelkään, että saan puudutuksesta jonkun hermovaurion. En myöskään ole kovin hyvä sietämään kipua. Nyt olen menossa hammaslääkäriin ja toivon, että yhtäkään hammasta ei tarvitse poistaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä sinne! :-D Ja kuten tosiaan tekstissä totesin; itse toimenpide on täysin kivuton (tai näin ainakin omalla kohdalla), mutta jälkeenpäin oli kyllä kipuja. Niistäkin onneksi selviää kipulääkkeiden voimin!

   Poista

Huolehdithan omalta osaltasi, että blogin kommenttiboksi säilyy paikkana, jossa jokaisen on mukava vierailla. Kiitos positiivisesta kommentistasi!